Απλήρωτες οι σχολικές καθαρίστριες από το Σεπτέμβριο!

Στο «περίμενε» για 240 ευρώ το μήνα!

13/03/2014 - 15:49

Χωρίς αναισθητικό, η Πολιτεία έχει αφήσει 70 σχολικές καθαρίστριες της Λέσβου απλήρωτες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά συμβαίνει πανελλαδικώς σε όποια σχολεία εργάζονται καθαρίστριες με συμβάσεις έργου.

Χωρίς αναισθητικό, η Πολιτεία έχει αφήσει 70 σχολικές καθαρίστριες της Λέσβου απλήρωτες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά συμβαίνει πανελλαδικώς σε όποια σχολεία εργάζονται καθαρίστριες με συμβάσεις έργου. Με δεμένα χέρια δηλώνει ότι βρίσκεται ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, ως προς την αποπληρωμή τους. Έχουν εξαντληθεί τα όρια των καθαριστριών που τόνισαν στο «Ε» ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους στην προσπάθεια να καλύψουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και επτά μήνες. Κλοιό αλληλεγγύης αρχίζουν και φτιάχνουν οι γονείς, που συγκεντρώνουν τρόφιμα για να ενισχύσουν τις οικογένειες των καθαριστριών.

Οι καθαρίστριες με σύμβαση έργου έπρεπε να πληρώνονται ανά τρεις μήνες σε προσωπικό τους λογαριασμό στην τέως Αγροτική Τράπεζα, πλέον Τράπεζα Πειραιώς. Από το πρώτο τρίμηνο συνειδητοποίησαν ότι δεν είχε μπει ούτε ένα ευρώ, θεωρώντας αρχικά ότι αυτό συνέβαινε στο πλαίσιο των καθυστερήσεων. Όταν πια ο κόμπος έφτασε στο χτένι και απευθύνθηκαν στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου, τότε ενημερώθηκαν για το ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας ο οποίος πιστώνει το λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής με το ειδικό κονδύλι για την καθαριότητα των σχολείων, δεν είχε βάλει καθόλου χρήματα. Και αυτό συνέβη σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Παναγιώτης Ζαφειρίου, εξήγησε στο «Ε» ότι τη διαδικασία μπλόκαρε το Υπουργείο Οικονομικών με εντολή του στο Υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος που επικαλέστηκε το Υπουργείο, είναι ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», τις συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων για το σχολικό έτος 2013 - 2014 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιο μεγαλοεργολάβο. Δεν είχε ξεκαθαριστεί, όμως, τι θα συνέβαινε με τις καθαρίστριες που ήδη είχαν προσληφθεί με σύμβαση έργου, και μάλιστα πολλές από αυτές υπηρετούν τα σχολεία για πάνω από 10 χρόνια και σε καθεστώς μεγάλης εργασιακής επισφάλειας.

Ούτε τα 260 ευρώ!
Η Λεμονιά Σαμαραδέλλη, σχολική καθαρίστρια με συμβάσεις από το 2005, αφενός δεν έχει μονιμοποιηθεί ακόμα, αφετέρου μαζί με τις υπόλοιπες δεκάδες συναδέλφισσές της έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους. «Δεν είχαμε ποτέ κανένα θέμα με το Δήμο ή την εκάστοτε Σχολική Επιτροπή. Μάλιστα τις προηγούμενες χρονιές ήταν όλα απολύτως τυπικά. Ξαφνικά, κι ενώ δουλεύουμε τόσους μήνες, μας λένε ότι έπρεπε να περάσουμε από ΑΣΕΠ!», δήλωσε φανερά εκνευρισμένη, αλλά και απογοητευμένη.

Η όλη υπόθεση, στο μεταξύ, αφορά στο ευτελές - αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο για τη ζωή τους και για την οικονομική κρίση - ποσό των 240 με 260 ευρώ το μήνα. Ποσό που, ας σημειωθεί, λαμβάνουν από πριν ξεκινήσει η κρίση και μάλιστα δεν έχουν ωράριο, αφού είναι σύμβαση έργου. Πληρώνονται… με την αίθουσα και για όσο χρόνο χρειαστεί. Επίσης, ούτε το ποσό που αντιστοιχεί στην ασφάλισή τους καταβάλλεται από το Σεπτέμβριο στο ΙΚΑ, αφού και αυτό προβλεπόταν από το κονδύλι τού ΕΙΝ προς τη Σχολική Επιτροπή.

 

Με δεμένα χέρια

Οι καθαρίστριες μετέβησαν χτες στο γραφείο του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και από κοινού συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή στους βουλευτές της Λέσβου και προσπάθεια συντονισμού με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου διευκρίνισε στο «Ε» ότι οι οικονομικοί πόροι που διαθέτουν οι σχολικές επιτροπές, είναι ανεπαρκείς για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες των καθαριστριών, καθώς τα χρηματικά ποσά που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αναγκών των σχολείων, όπως η θέρμανση και τα βασικά αναγκαία υλικά. Από την άλλη, τόνισε ότι «δεν προβλέπεται και μέσω των κονδυλίων να γίνουν αλλαγές για να πληρωθούν».

 

Στο πλευρό τους οι γονείς

Η Λεμονιά Σαμαραδέλλη εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι οι συναδέλφισσές της βρίσκονται σε απόγνωση: «Οι περισσότερες είμαστε τρίτεκνες και πολύτεκνες. Άλλες είναι μόνο εκείνες που εργάζονται στην οικογένεια και τα παιδιά και ο σύζυγός τους είναι άνεργοι. Νιώθουμε ότι η αξιοπρέπειά μας, μετά από τόσους μήνες, αρχίζει να ξευτιλίζεται.»

Τέλος, δεν παρέβλεψε το γεγονός ότι αρκετοί γονείς έχουν σταθεί στο πλευρό τους: «Τους ευχαριστούμε θερμά τους γονείς που στα περισσότερα σχολεία έχουν ξεκινήσει μαραθώνιο συγκέντρωσης τροφίμων, προκειμένου να ζήσουν οι οικογένειες των καθαριστριών. Ξέρουν ότι έχουμε τις οικογένειές μας και δε μας εγκαταλείπουν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey