Ανακαλείται μετά από 12 χρόνια η παραχώρηση του Αρχοντικού Κατσάνη στην Εκπαίδευση, αφού δεν έγινε Μουσικό Σχολείο

Πίσω στο Δημόσιο

24/10/2013 - 14:36

Το πρώτο δημόσιο ακίνητο που επιστρέφει στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αξιοποιηθεί (εκποιηθεί) επειδή δεν εκπληρώθηκε ο σκοπός παραχώρησής του, όλα δείχνουν πως θα είναι το Αρχοντικό Κατσάνη.

Το πρώτο δημόσιο ακίνητο που επιστρέφει στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αξιοποιηθεί (εκποιηθεί) επειδή δεν εκπληρώθηκε ο σκοπός παραχώρησής του, όλα δείχνουν πως θα είναι το Αρχοντικό Κατσάνη. Το κτήριο και το οικόπεδο που βρίσκονται στην πιο ακριβή περιοχή της Μυτιλήνης, δόθηκαν το 1998 στο Υπουργείο Παιδείας, κατά χρήση, ώστε να στεγαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο της Λέσβου. Πριν από λίγους μήνες, τον Ιούνιο, το Δημόσιο κίνησε τη διαδικασία ανάκλησης της παραχώρησης, αφού δεν εκπληρώθηκαν οι όροι της. Η μόνη αντίδραση στο αίτημα ήρθε ένα μήνα μετά, στις 2 Ιουλίου 2013, κι ήταν η «χλιαρή» απάντηση της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρίας Παπαδανιήλ, ότι «διενεργούνται όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σκοπού για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η παραχώρηση».

Στην 37 σελίδων απάντηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας (συνοδευόταν από αναλυτικό φάκελο με ό,τι ενέργειες έχουν γίνει) προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ακόμη δεν έχει υπάρξει καμμία ανταπάντηση. Αντιθέτως, υπήρξαν στη Μυτιλήνη ασφαλείς πληροφορίες πως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. και φυσικά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν κινήσει τη διαδικασία εκτίμησης του ακινήτου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εκποίησή του. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως το Δημόσιο ευελπιστεί κατ’ ελάχιστον να αποκομίσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, περί το 1,5 εκατ. ευρώ, απ’ την εκποίηση του Αρχοντικού Κατσάνη.

12 χρόνια μετά
Ο βασικός όρος της παραχώρησης ήταν σε περίοδο 12 ετών να έχει εκπληρωθεί ο στόχος της, δηλαδή να έχει αποκτήσει στέγη το Μουσικό Σχολείο. Επειδή όμως αυτό δεν έγινε, η ΕΤΑΔ Α.Ε. συμπεριέλαβε το ακίνητο μεταξύ εκείνων που πρέπει να αξιοποιηθούν. Συνήθως το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει απ’ τη συγκεκριμένη λίστα τα «φιλέτα» που μπορούν να αποδώσουν έσοδα στο Δημόσιο, όπως εν προκειμένω το Αρχοντικό Κατσάνη, που έμεινε να ρημάζει, να καταπατείται και να έχει μετατραπεί σε «ζούγκλα».

Αξιόπιστη πηγή μάς ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) έχει οχλήσει τα προηγούμενα τρία χρόνια αρκετές φορές το Υπουργείο Παιδείας, με υπομνήματα και προειδοποιήσεις, τονίζοντας πως έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα απ’ την παραχώρηση, δίχως να έχει γίνει καμμία ενέργεια. Το ίδιο ισχύει για όλες τις ανενεργές παραχωρήσεις που έχει ζητηθεί απ’ τις οικονομικές υπηρεσίες, και της περιφέρειας, να καταγράψουν, προκειμένου να επιλεγεί ποια ακίνητα θα μπουν στη σειρά για να βγουν «στο σφυρί».

 

Απ’ το ΕΛΚΕΠΑ πέρασε στο Δημόσιο και απ’ το 1997 στο Υπουργείο Παιδείας, που το άφησε αναξιοποίητο
Το ιστορικό της… ερήμωσης

Τον Ιούνιο του 2010 και στο πλαίσιο αφιερώματος του «Ε» με τίτλο «Να πού πήγαν τα λεφτά», μετά το δρόμο της παράκαμψης Λαγκάδας Πλωμαρίου και το βιολογικό Καλλονής (έργα που τουλάχιστον τώρα, με καθυστέρηση δεκαετιών, φαίνεται ότι σώθηκαν) αναφερθήκαμε σε ένα ακόμη παράδειγμα κατασπατάλησης δημόσιων πόρων, το Αρχοντικό Κατσάνη, που προοριζόταν για στέγη του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Ακολούθως, συνοπτικά παραθέτουμε το ιστορικό του ακινήτου, που, πλέον, απ’ την εγκατάλειψη έχει ερημώσει και αν δεν υπάρξει στα επόμενα χρόνια παρέμβαση ανακαίνισής του, οδηγείται σε κατάρρευση:

- Το 1990 το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) αγόρασε το ακίνητο επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, απέναντι απ’ τον «Πύργο Μυτιλήνης».

- Το 1994 ιδρύθηκε στη Μυτιλήνη το τέταρτο κατά σειρά, μετά της Παλλήνης, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, μουσικό σχολείο της χώρας.

- Το ΕΛΚΕΠΑ, επί προεδρίας του Παραρτήματος Βορείου Αιγαίου του αείμνηστου Γιάννη Παυλακέλλη και με διευθύντρια την Κατερίνα Νταηπαναγιώτου, έκανε προσπάθειες να ανακαινίσει το παλιό αρχοντικό, ξεκινώντας και εργολαβία για την τοποθέτηση κεντρικής θέρμανσης. Στόχος ήταν να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες του. Όμως το ακίνητο, με δεδομένο ότι το ΕΛΚΕΠΑ όδευε σε κατάργηση, πέρασε τελικά στο Δημόσιο.

- Το 1998, με μεσολάβηση και του βουλευτή τότε Φραγκλίνου Παπαδέλλη και με στόχο το κτήριο να αποτελέσει τη στέγη του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, το ακίνητο παραχωρήθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Παιδείας.

- Έκτοτε, εκτός απ’ τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν απ’ το Δήμο Μυτιλήνης (θυμίζουμε ιδιαίτερα τις ενέργειες που έγιναν επί δημαρχίας Νάσου Γιακαλή την περίοδο 2007 - 2010, απ’ τις αντιδημάρχους Λένα Πετρέλλη και Μαρία Λόζου) ή παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων (ο Νίκος Σηφουνάκης ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος το 2011 πάσχισε να αρθούν μια σειρά από εμπόδια), το Υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε πλήρως για την περιουσία του.

Δε χωράει…
Η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, Μαριάνθη Στυλιανίδου, μας θύμισε ότι το βασικό πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ακίνητο, είναι πως δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που θέτει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας για τα μουσικά σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω του συντελεστή δόμησης που ισχύει για την περιοχή, η προσθήκη που επιτρέπεται να ανεγερθεί προκειμένου να συμπληρώσει τα 430 τετραγωνικά μέτρα του υφιστάμενου ακινήτου, το οποίο και προβλεπόταν να ανακαινιστεί, δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 903 τ.μ.. Όμως το κτηριολογικό του Υπουργείου Παιδείας για μουσικά σχολεία της δυναμικότητας που ήταν, και προοπτικά θα γινόταν, το Σχολείο της Μυτιλήνης, απαιτούσε αίθουσες και βοηθητικούς χώρους πολύ μεγαλύτερους των 1.333 τ.μ., και πιο συγκεκριμένα έλειπαν ακόμη 400 τετραγωνικά μέτρα.

Το 2004, υπήρξε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, με την οποία μια λωρίδα οικοπέδου που διαχωριζόταν απ’ το δρόμο, προσαρτήθηκε στο ακίνητο, δίχως να εισφέρει όμως δυνατότητα για πολλά παραπάνω τετραγωνικά. Το 2010, ξεκίνησε εκ νέου η προσπάθεια απ’ το Δήμο Μυτιλήνης για τη δεύτερη τροποποίηση του ρυμοτομικού, που θα επέτρεπε την ανέγερση μιας μεγαλύτερης προσθήκης. Πράγματι, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά υπέρ της αύξησης του ισχύοντος συντελεστή δόμησης, από 0,5 σε 0,9, όπως και υπέρ της αύξησης του αριθμού των ορόφων από δύο σε τρεις. Ζήτησε, μάλιστα, τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο ανήκει κατά χρήση η ιδιοκτησία, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάρτησης της τροποποίησης.

Παρά την εμπλοκή τού ΟΣΚ, παρά την τεράστια αλληλογραφία των τοπικών φορέων προς τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, το Παιδείας αδιαφόρησε για την αξιοποίηση της περιουσίας του στη Μυτιλήνη, προβάλλοντας, όπως εκ των υστέρων προκύπτει, ζητήματα περί χωρητικότητας - προφάσεις εν αμαρτίαις - για να μη γίνει ένα νέο σχολείο. Λες και τα 1.333 τετραγωνικά, αν δεν επιτυγχανόταν η τροποποίηση του ρυμοτομικού, είναι λίγα μπροστά στο τίποτα που τώρα έχει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Αυτοκίνητο στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού. Αντί σχολείο, πάρκινγκ

 

Γείτονας άλλαξε λουκέτο και χρησιμοποιεί το αρχοντικό για πάρκινγκ και φύλαξη καυσόξυλων
Για αποθήκη και γκαράζ…

Πίσω απ’ τα βαριά σιδερένια κάγκελα της εξώπορτας του αρχοντικού, σηκώνοντας τα πανό που ανήρτησαν πριν λίγες μέρες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, διακρίνει κανείς παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Αττικής. Παραδίπλα διακρίνονται και κομμένα καυσόξυλα, που είναι προφανές ότι τοποθετήθηκαν από όποιον επέλεξε την αυλή του ακινήτου για αποθήκη.

Από πιο προσεκτική παρατήρηση προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως κάποιος έχει τοποθετήσει - άγνωστο πότε - δικό του λουκέτο στη σκουριασμένη αλυσίδα που κλείνει την εξώπορτα της αυλής και χρησιμοποιεί το δημόσιο χώρο ως ιδιωτικό.

Προσπαθώντας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, επικοινωνήσαμε με την Κτηματική Υπηρεσία Λέσβου, απ’ την οποία μάς ενημέρωσαν ότι είχαν δεχθεί λίγες ώρες πριν, νωρίς χθες το πρωί, καταγγελία για καταπάτηση της αυλής του ακινήτου. Μάλιστα απ’ την έως τότε διερεύνηση που είχε γίνει μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών της Λέσβου, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, που έχει άδεια κυκλοφορίας απ’ την Αθήνα, διαμένει στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, πολύ κοντά στο Αρχοντικό Κατσάνη.

Επειδή η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Ελένη Μητρίτσα, απουσίαζε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεν μπορέσαμε να μάθουμε τι διαδικασίες θα κινηθούν απ’ την Κτηματική για την «αποδέσμευση» του δημόσιου ακινήτου απ’ τη χρήση του ως ιδιωτικού πάρκινγκ και αποθήκη στοιβάσματος καυσόξυλων, αλλά και τι συνέπειες θα υπάρξουν για τον ιδιώτη που άλλαξε λουκέτο για να έχει την αποκλειστική είσοδο στο δημόσιο χώρο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey