Συνυπογράφηκε χτες, μεταξύ του Δήμου Λέσβου και της αναδόχου εταιρείας, η σύμβαση για το έργο αποκατάστασης του παλιού 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Δικαίωση αγώνων επτά χρόνων…

09/08/2013 - 14:40

Συνυπογράφηκε χτες Πέμπτη, από το δήμαρχο Λέσβου και την ανάδοχο εταιρεία, η σύμβαση εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του παλιού 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, που από το 2006 παραμένει εγκαταλελειμμένο, έχοντας προκαλέσει απανωτές διαμαρτυρίες κι εγκλήσεις από τους γονείς των μαθητών, που στεγάζονται σε λυόμενα κτήρια.

Συνυπογράφηκε χτες Πέμπτη, από το δήμαρχο Λέσβου και την ανάδοχο εταιρεία, η σύμβαση εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του παλιού 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, που από το 2006 παραμένει εγκαταλελειμμένο, έχοντας προκαλέσει απανωτές διαμαρτυρίες κι εγκλήσεις από τους γονείς των μαθητών, που στεγάζονται σε λυόμενα κτήρια. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,73 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών και να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από σήμερα, δικαιώνοντας γονείς και μαθητές που χρόνια τώρα περιμένουν να στεγαστούν και πάλι στο κτήριο που δικαιωματικά τους ανήκει.

Πάνε συνολικά επτά χρόνια από τότε που το κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης «σφραγίστηκε», έχοντας κριθεί ακατάλληλο λόγω ρωγμών που σεισμοί είχαν δημιουργήσει στον επάνω όροφό του. Οι μισοί μαθητές του μεταφέρθηκαν αρχικά στο κτήριο του Χαλήμ Μπέη και οι υπόλοιποι μισοί συνέχισαν να κάνουν μάθημα στις τάξεις του υπογείου του Σχολείου, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2006, οπότε κι έγιναν τα λυόμενα κτήρια λίγο πιο πάνω, με στόχο να φιλοξενήσουν προσωρινά τους μαθητές.

Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να αποφασίσει τελικά η σημερινή δημοτική αρχή να κινήσει το έργο ανακατασκευής του παλιού κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου και αυτό, μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και εγκλήσεις των γονέων, τόσο στην εκάστοτε δημοτική αρχή, όσο και σε βουλευτές του Νομού.

Αρχίζουν οι εργασίες
Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2,73 εκατ. ευρώ, έγινε τελικά με τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πέρυσι το χειμώνα, αφού ολοκληρώθηκαν με καθυστερήσεις οι διάφορες μελέτες που έπρεπε να υλοποιηθούν. Η σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εργοληπτικής εταιρείας «Τέχνημα Αιγαίου» και του δημάρχου Λέσβου υπογράφηκε μόλις χτες, παρουσία της αναπληρώτριας διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, Άννυς Οικονομίδου.

Όπως η ίδια εξήγησε χτες στο «Ε» για την καθυστέρηση που υπήρξε, μετά τη δημοπρασία έπρεπε να μεσολαβήσει κάποιος χρόνος για τον προσυμβατικό έλεγχο από τη Διαχειριστική Αρχή, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να γίνει έλεγχος των εγγυητικών επιστολών και να ακολουθηθεί όλη η σχετική γραφειοκρατική διαδικασία.

«Ο εργολάβος πρόκειται να εγκαταστήσει τα συνεργεία του εντός των ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. Αυτό που προβλέπει η σύμβαση, είναι η πραγματοποίηση εργασιών για την αποκατάσταση κι ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου και όλες οι άλλες εργασίες που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του.

«Όταν μπουν τα παιδιά»
«Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια που παρέμεινε κλειστό και σε πολύ κακή κατάσταση, καταταλαιπωρώντας τους μικρούς μαθητές, τις οικογένειές τους, την εκπαιδευτική κοινότητα, αποτελώντας εμβληματικό αντικείμενο μακροχρόνιας δυσαρέσκειας και πικρόχολων σχολίων, μπαίνει επιτέλους στην τελική ευθεία για την αποκατάστασή του, χάρη στο έμπρακτο και συνεχές ενδιαφέρον της παρούσας δημοτικής αρχής. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι βοήθησαν για να οδηγηθούμε στη θετική αυτή εξέλιξη. Εύχομαι το ιστορικό 5ο Δημοτικό να λειτουργήσει όσο το δυνατό συντομότερα και να το χαρούμε όλοι μας», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.

Από πλευράς του, πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου, Παναγιώτης Καρέκος, δήλωσε στο «Ε»: «Ήταν η τελευταία μας ευκαιρία για να εντάξουμε το φτιάξιμο του Σχολείου. Τώρα περιμένουμε να αρχίσει το έργο και μετά από τόσα χρόνια νιώθουμε δικαιωμένοι, εν μέρει φυσικά, αφού η ολοκληρωτική δικαίωση θα έρθει μετά από την ολοκλήρωση του έργου και την επιστροφή των παιδιών στο Σχολείο τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey