Αναβρασμός καθηγητών και στη Λέσβο, στη σκιά των εκλογών

«Ναι» της ΕΛΜΕ Λέσβου στην απεργία!

15/05/2013 - 16:08

Στηρίζουν την πρόταση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) οι καθηγητές της Λέσβου που συμμετείχαν στη χθεσινή συνέλευση, η οποία προηγήθηκε της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ).

Στηρίζουν την πρόταση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) οι καθηγητές της Λέσβου που συμμετείχαν στη χθεσινή συνέλευση, η οποία προηγήθηκε της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ). Βέβαια το εάν θα πραγματοποιηθούν τελικά επαναλαμβανόμενες απεργίες τις ημέρες των Πανελλαδικών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

Η πλειοψηφία όλων όσοι βρέθηκαν χτες το πρωί στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου ενέκρινε την πρόταση της Ομοσπονδίας για επαναλαμβανόμενες απεργίες το προσεχές διάστημα, όταν και θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Αναλυτικότερα και μετά από φανερή ψηφοφορία, 73 άτομα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ, 40 στήριξαν το πλαίσιο της «Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» (ΑΚΕΤΕΕ) Λέσβου το οποίο τασσόταν κατά των κινητοποιήσεων, 20 άτομα στήριξαν την πρόταση του ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ), που διαφοροποιούνταν από εκείνη τής ΟΛΜΕ ως προς τις ημέρες των κινητοποιήσεων, και τέλος 15 άτομα ψήφισαν λευκό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Συνάντηση
Σήμερα πρόκειται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Στη συνάντηση αυτή θα κριθούν τα αποτελέσματα των αποφάσεων των συνελεύσεων που έγιναν χτες σε όλη τη χώρα, για το ποια στάση θα υιοθετήσουν οι κατά τόπους ενώσεις ως προς την πρόταση της ΟΛΜΕ. Από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων θα προκύψει εάν θα προχωρήσουν οι καθηγητές στις απεργίες. Την ΕΛΜΕ Λέσβου θα εκπροσωπήσει ο πρώτος της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 7 χθες το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές συμμετέχουν με ψηφοδέλτιά τους πέντε συνολικά παρατάξεις, οι: «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου», «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», «ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ)», «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΑΚΕΤΕΕ) Λέσβου».

 

Απόψεις συνδικαλιστών

«Είναι ο πιο δύσκολος αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε», είπε ο απερχόμενος γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου, μέλος τής ΔΑΚΕ Καθηγητών και υποψήφιος με το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου», Μιχάλης Στρατάκης. Ο κ. Στρατάκης εξήγησε ότι αναγκάζονται να προβούν σε ενέργειες που τους φέρνουν αντιμέτωπους με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και συγκεκριμένα με όλους εκείνους τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και τις οικογένειές τους.

Ήδη τα πρώτα φύλλα επίταξης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα σπίτια των εκπαιδευτικών του νησιού. Σε αυτά αναφέρεται ότι ο εκπαιδευτικός επιτάσσεται προκειμένου να προσφέρει τις προσωπικές υπηρεσίες του ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο εργασίας του, σύμφωνα με το ωράριο προγράμματος πλήρωσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Σημειώνεται ότι η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που ακολουθεί η κυβέρνηση, τους γυρνά δεκαετίες πίσω. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, υποψήφιος με το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου», Παναγιώτης Αθηναίος, είπε στο «Ε» ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει επίταξη πριν αποφασιστεί καν να γίνει απεργία. Με μόνη εξαίρεση το 1988, μετά όμως από πολλές ημέρες κινητοποιήσεων. Μάλιστα δε διευκρινίσει να πει ότι οι καθηγητές δεν μπορούν να αντιδράσουν, αφού αν δεν ακολουθήσουν κατά γράμμα τα όσα αναφέρονται στα «φύλλα», πρόκειται να διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά.

Το μέλος τού Δ.Σ. τής ΕΛΜΕ και υποψήφιος του ψηφοδελτίου «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Ανδρέας Μπάλλας είπε ότι μόλις προχτές έφτασε στο σπίτι του το φύλλο επίταξης. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, χαρακτήρισε την τακτική αυτή που ακολουθείται, δείγμα αντισυνταγματικής εκτροπής, που στόχο έχει να χτυπήσει το εργατικό κίνημα. Παράλληλα υποστήριξε ότι καθήκον των εργαζομένων είναι να αποκρούσουν την επιστράτευση επιμένοντας στην απεργία με μαζικούς συνδικαλιστικούς και πολιτικούς όρους.

Ο υποψήφιος με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» (ΑΚΕΤΕΕ) Νίκος Αναγνώστου χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς επίταξης, ενώ εκφράζοντας την προσωπική του άποψη είπε ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει διατάξεις που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και οι οποίες θα περιλαμβάνουν την κατάργηση των οργανικών θέσεων και της μονιμότητας.

 

Για συνταγματική εκτροπή κάνει λόγο ο Ζερδελής

O βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., Γιάννης Ζερδελής, χαρακτηρίζει συνταγματική εκτροπή την απόφαση για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, σε σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Με ψευδεπίγραφο πρόσχημα την ψυχική υγεία των μαθητών, η επιστράτευση των εκπαιδευτικών δε συνιστά τίποτα άλλο παρά δαιμονοποίηση και κατ’ ουσίαν απαγόρευση οποιασδήποτε αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Σκέφτηκε ο κ. Σαμαράς την ψυχική υγεία των παιδιών που εξ αιτίας της πολιτικής του ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας; Ενδιαφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος για την ανεργία των νέων που έφτασε στο 65% και για τους χιλιάδες πτυχιούχους μετανάστες; Ή μήπως ο κ. Κουβέλης ανησύχησε για τα σχολεία χωρίς θέρμανση, χωρίς βιβλία και χωρίς καθηγητές;»

 

«Όχι στην επιστράτευση»

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι διδάσκοντες του ιδρύματος στέκονται δίπλα στον αγώνα των Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι: «Ο αγώνας για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, να μην απολυθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και για να μη διαλυθεί η δημόσια εκπαίδευση, είναι και δικός μας αγώνας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey