Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία αντιφασιστικού δικτύου στη Λέσβο

Δράσεις στην εκπαίδευση…

12/10/2012 - 15:57

Την πρόθεση για τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού δικτύου στη Λέσβο ανέδειξε η προχτεσινή συνάντηση στην οποία καλούσε η ΕΛΜΕ, στο χώρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας. Εκπρόσωποι φορέων της Εκπαίδευσης, της Υγείας, αλλά και σωματείων, έδωσαν δυναμικά το παρών και συζήτησαν τη δυνατότητα που υπάρχει για δράσεις από κοινού.

Την πρόθεση για τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού δικτύου στη Λέσβο ανέδειξε η προχτεσινή συνάντηση στην οποία καλούσε η ΕΛΜΕ, στο χώρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας. Εκπρόσωποι φορέων της Εκπαίδευσης, της Υγείας, αλλά και σωματείων, έδωσαν δυναμικά το παρών και συζήτησαν τη δυνατότητα που υπάρχει για δράσεις από κοινού. Ξεκινώντας από την ερχόμενη ήδη εβδομάδα, με την ευκαιρία και της γενικής απεργίας τής ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη περιγραφή, στηριγμένη και σε ιστορικά γεγονότα, παραδειγμάτων περιόδων κρίσης που ευνόησαν την άνοδο του φασισμού, ενώ ως «απάντηση» στο φαινόμενο παρουσιάστηκε η ανάγκη συσπείρωσης του εργατικού κινήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, που περιέγραψαν τα όσα συναντούν καθημερινά κατά την περίθαλψη των μεταναστών που καταφθάνουν στη Λέσβο. «Οι μετανάστες είναι οι “αποδιοπομπαίοι τράγοι” της κρίσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως φασιστικές ιδεολογίες δεν έχουν θέση στο χώρο της Υγείας. Ας σημειωθεί ότι έγινε αναφορά και σε πρόσφατη απόφαση των Γιατρών ΕΣΥ της Λέσβου, για παροχή δωρεάν περίθαλψης στους μετανάστες.

Ρατσισμός κι εκπαίδευση
Το φαινόμενο του ρατσισμού, αλλά και ενδείξεις νεοφασισμού στα σχολεία της Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν δύο θέματα που συζητήθηκαν επί αρκετή ώρα. Έγιναν αναφορές σε συνθήματα που έχουν γραφτεί σε τοίχους σχολείων τα οποία, όπως υποστηρίχθηκε από εκπαιδευτικούς, στην πλειοψηφία τους αναπαράγονται απλώς από μαθητές που δε γνωρίζουν τη σημασία των όρων, ούτε το τι ακριβώς πρεσβεύει η οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Αντίθετα, για το χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου τονίστηκε από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Συλλόγου ΔΕΠ, Στράτο Γεωργούλα, πως τα φαινόμενα φασισμού είναι ένα «υπαρκτό πρόβλημα» και πως αφορούν τόσο μερίδα φοιτητών (ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Γεωργούλα στο Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας και την ονομαστική καταγγελία του κατά φοιτητή που «πιάστηκε» να γράφει αντιφασιστικό μήνυμα με σπρέυ σε τοίχο κτηρίου του ιδρύματος), όσο και καθηγητών. Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος στις επικείμενες εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης και στον «αγώνα» που, όπως υποστήριξε, θα κληθούν άμεσα να δώσουν οι διδάσκοντες και οι φοιτητές ενάντια στα οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα που θα γίνει προσπάθεια να επιβληθούν στο χώρο του Πανεπιστημίου όσον αφορά την ελεύθερη δράση κι έκφραση.

Από πλευράς τους, οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξήγησαν τις θέσεις τους και απαρίθμησαν τις δράσεις που προγραμματίζουν για το χρονικό διάστημα από 28 Οκτωβρίου μέχρι 17 Νοεμβρίου, με σχετικές εκδηλώσεις και διαγωνισμό αφίσας με αντιφασιστικό θέμα, που θα απευθύνεται σε μαθητές. Ενώ από συμβασιούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση, προτάθηκε οι συγκεκριμένες δράσεις να συμπέσουν, εάν είναι δυνατόν, με άλλες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Τόσο από το Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και από εκπροσώπους του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος, που ήταν επίσης παρόντες, έγινε πρόταση για κοινές δράσεις με την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «αντιμαθήματα» που πραγματοποιούνται από διδάσκοντες του ιδρύματος το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας που έχουν κηρύξει τα μέλη ΔΕΠ.

Έχοντας την απαραίτητη εμπειρία, ο δάσκαλος Αριστείδης Σγατζός τόνισε πως στο πλαίσιο της διατμηματικότητας τέτοιες δράσεις μπορούν πλέον να υλοποιηθούν στα σχολεία του νησιού. «Χρειάζεται μαθητική μάχη», ήταν μεταξύ των επιχειρημάτων που ακούστηκαν, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου.

Για την ίδια μέρα, αποφασίστηκε να επιδιωχθεί νέα συνάντηση, με περισσότερη «πίεση» προς το Εργατικό Κέντρο, αλλά και σωματεία του ιδιωτικού τομέα ώστε να παραστούν. Η ακριβής ώρα και ο τόπος πραγματοποίησης της συνάντησης, που θα γίνει με αφορμή και τη γενική απεργία που έχουν κηρύξει για την επόμενη μέρα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey