Λείπουν 60 νηπιαγωγοί

01/09/2012 - 15:41

Με 60 κενές θέσεις νηπιαγωγών σε όλο το Νομό, αλλά και με απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών της Λέσβου στις 12 του μήνα, μία μέρα μετά τον αγιασμό, ξεκινάει η φετινή σχολική χρονιά. Τα ονόματα των - τεσσάρων μόλις - νηπιαγωγών που διορίζονται σε μονάδες των τριών νησιών, ανακοινώθηκαν χτες, αλλά ούτε κατά διάνοια δεν επαρκούν για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Με 60 κενές θέσεις νηπιαγωγών σε όλο το Νομό, αλλά και με απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών της Λέσβου στις 12 του μήνα, μία μέρα μετά τον αγιασμό, ξεκινάει η φετινή σχολική χρονιά. Τα ονόματα των - τεσσάρων μόλις - νηπιαγωγών που διορίζονται σε μονάδες των τριών νησιών, ανακοινώθηκαν χτες, αλλά ούτε κατά διάνοια δεν επαρκούν για τις ελλείψεις που υπάρχουν και τις οποίες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ευελπιστεί να καλύψει με αναπληρωτές εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με το αιρετό μέλος τού ΠΥΣΠΕ Ανέστη Καμμένο, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Νομού. Τα κενά που συναντώνται στους δασκάλους είναι δύο στον Άι-Στράτη κι ένα στη Μύρινα, ενώ φαίνεται πως δεν ξεπερνούν τα 20 στη Λέσβο, όπου δεν έχει ωστόσο ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχουν πάντως ήδη τοποθετηθεί γυμναστές και δάσκαλοι Αγγλικής, ενώ αναμένεται να υπάρξουν κενά στην Ειδική Αγωγή και σε διάφορες ειδικότητες, όπως αυτή των μουσικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προβλεπόταν άλλωστε αρχικά, σε όλο το Νομό δεν υπήρξε κανένας διορισμός δασκάλου.
«Περιμένουμε να γίνουν και οι τελευταίες εγγραφές στην πόλη της Μυτιλήνης, να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα τμήματα», αναφέρει ο κ. Καμμένος για τα δημοτικά σχολεία. «Για το λόγο αυτό, έχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου στους διευθυντές, ώστε να μας κάνουν πλήρη ενημέρωση. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε τους αναπληρωτές.»

Τι γίνεται στα νηπιαγωγεία
Στον κλάδο των νηπιαγωγών, ωστόσο, παρά τους τέσσερις διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ που ανακοινώθηκαν χτες (τρεις στη Λέσβο κι ένας στη Λήμνο), το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κι αυτό γιατί τα κενά ξεπερνούν τα 60 συνολικά, με τα 55 από αυτά να εντοπίζονται στο νησί της Λέσβου.

Τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βεβαιώνουν πως από την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και πως όσα κενά υπάρχουν, θα συμπληρωθούν από αναπληρωτές που θα οριστούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος προσθέτει πως το πιο πιθανό είναι να μη λειτουργήσουν τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, εκφράζει όμως και την πεποίθηση πως δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από την έναρξη των μαθημάτων και μετά.
Το ΠΥΣΠΕ πρόκειται να συνεδριάσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ξεκαθαρίσει καλύτερα το τοπίο για τα κενά που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, αλλά και το τι θα γίνει με τους αναπληρωτές.

Διαμαρτυρία και απεργία
Με ανακοίνωσή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καλεί σε απεργία τη 12η Σεπτεμβρίου, «στο πρώτο κουδούνι» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται για τους μισθούς, τις εργασιακές συνθήκες που αφορούν τους πρωτοδιόριστους, αλλά και την υποχρηματοδότηση των σχολείων, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί με τους διορισμούς και η οποία είναι, όπως λένε χαρακτηριστικά, «στο χειρότερο σημείο από το 1949 και μετά».

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ενώ, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, Αικατερίνη Στρατάκη, το πιο πιθανό είναι πως στις 11 του μήνα, αμέσως μετά τον αγιασμό, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.


Λίγα τα κενά στη Δευτεροβάθμια

Πολύ λιγότερα είναι τα κενά που μένουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά και τη χτεσινή ανακοίνωση για διορισμό 14 συνολικά φιλολόγων στη Λήμνο, τον Άι-Στράτη και τα χωριά της Λέσβου.
Οι 13 από τους παραπάνω εκπαιδευτικούς διορίζονται για δύο χρόνια και ο ένας εμπίπτει στις ειδικές κατηγορίες, ενώ από το σύνολο των διορισμών οι πέντε αφορούν σε χωριά της Λέσβου και οι εννέα τη Λήμνο (κανένας δε διορίζεται σε σχολείο της Μυτιλήνης).

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα, ο αριθμός αυτός είναι σχετικά ικανοποιητικός, δεν επαρκεί ωστόσο για την κάλυψη των κενών, η οποία θα γίνει κι εδώ από αναπληρωτές.

«Χρειαζόμασταν κυρίως φιλολόγους και ευτυχώς ο αριθμός όσων διορίζονται είναι σχετικά ικανοποιητικός. Κάνουμε ακόμη ελέγχους, να δούμε πόσοι είναι υπεράριθμοι, πόσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και την Τετάρτη έχουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου, για να αποφασίσουμε πού θα τους στείλουμε, με βάση τα κενά που υπάρχουν και τις δηλώσεις που έχουν κάνει. Πάντως, τα κενά φέτος είναι ελάχιστα σε σχέση με άλλες χρονιές και η διαδικασία προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.»
Σημειώνεται πως χτες αναμενόταν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου όλα τα κενά των φιλολόγων.


Ματούλα Κοντέλλη, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

«Όλα θα είναι στη θέση τους»

Στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Παιδείας όλοι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας, ήταν ακόμη χτες η Ματούλα Κοντέλλη. Η ίδια υποστηρίζει πως τα κενά στο Νομό είναι πολύ λίγα και πως γίνονται προσπάθειες να είναι όλα εν τάξει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η σύσκεψη του υπουργού Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλου, με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών» την περασμένη Τετάρτη. Αυτά που συζητήθηκαν, εκτός άλλων, ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, αλλά και αυτό των κενών.

Μιλώντας χτες στο «Ε», η κ. Κοντέλλη δήλωσε σχετικά: «Συζητήσαμε για την κάλυψη των κενών και κάναμε ένα γενικό προγραμματισμό του σχολικού έτους, ώστε να είναι τα πάντα στη θέση τους για το καλό των Ελλήνων πολιτών και των μαθητών. Αυτήν τη στιγμή έχουμε λίγα κενά στο Νομό και τα πράγματα είναι πολύ καλά. Τα βιβλία έχουν μοιραστεί κατά 90%, μετά από εντολή που δώσαμε, και τα σχολεία θα ανοίξουν όλα κανονικά με τον αγιασμό.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey