«Στο παρά πέντε» της έναρξης της σχολικής χρονιάς, επιστρέφει - και με μειωμένα κονδύλια - στις περιφέρειες η μεταφορά των μαθητών

Πίσω παπά τα στέφανα;

29/08/2012 - 15:50

Την ώρα που οι μεταφορείς στο Νομό Λέσβου δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη για τις υπηρεσίες που παρείχαν το 2011, την ώρα που δεν έχουν πληρωθεί για το 2012, φαίνεται πως όλα θα αλλάξουν για ακόμη μια φορά. Κι αυτό γιατί η αρμοδιότητα συζητείται να επανέλθει στις περιφέρειες, αφού η πλειοψηφία των δήμων της χώρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο έργο.

Την ώρα που οι μεταφορείς στο Νομό Λέσβου δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη για τις υπηρεσίες που παρείχαν το 2011, την ώρα που δεν έχουν πληρωθεί για το 2012 και μάλιστα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί ούτε καν να εκταμιεύσει τα χρήματα που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, την ώρα που οι δήμοι στο Νομό έχουν δρομολογήσει τα της μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2012 - 2013, φαίνεται πως όλα θα αλλάξουν για ακόμη μια φορά. Κι αυτό γιατί η αρμοδιότητα συζητείται να επανέλθει στις περιφέρειες, αφού η πλειοψηφία των δήμων της χώρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο έργο. Η βασικότερη όμως αλλαγή, κι η μόνη σίγουρη έως τώρα, είναι ότι τα χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών, για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, θα μειωθούν, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους μαθητές, και για τους μεταφορείς.

Τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά την οποία ο υπουργός, επικαλούμενος την αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων να ολοκληρώσει τη διαδικασία των διαγωνισμών για τη μεταφορά των μαθητών, ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των περιφερειαρχών ώστε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Οι περιφερειάρχες έθεσαν τις προϋποθέσεις ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για τη σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες, ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το κράτος απέναντι στις περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.

Νέα μείωση
Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, μιλώντας στο «Ε» εξήγησε πως αν υπάρξει τελικά συμφωνία, το πλέον πιθανόν είναι να αναλάβουν οι περιφέρειες απ’ την επόμενη χρονιά. Επεσήμανε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση το πλέον ανησυχητικό, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές στους μεταφορείς από προηγούμενα χρόνια, είναι ότι μειώνονται περαιτέρω οι πιστώσεις για τη μεταφορά των μαθητών.

Η πρώτη μείωση είχε γίνει το 2010, όταν την αρμοδιότητα είχε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο τότε αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος υλοποιώντας κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών μείωσε κατά 12% το συνολικά διατιθέμενο ποσό, με αλλαγές στα δρομολόγια. Νέα μείωση του ίδιου ποσοστού έγινε την προηγούμενη χρονιά, ενώ τώρα, όπως τόνισε ο κ. Βερβέρης, ζητείται νέος περιορισμός της δαπάνης κατά 17%. Χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση με τους Ιδιοκτήτες Ταξί, που του έθεσαν για ακόμη μια φορά το αίτημα της πληρωμής τους για το μεταφορικό έργο που έχουν ήδη επιτελέσει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey