Τρία αδέλφια απ’ τα Δάφια, ο Χριστόφορος, η Ελένη και ο Γιάννης Χαματζόλας, πέρασαν φέτος σε Ιατρική και Γεωπονική Σχολή Αθηνών

«Τριπλή» οικογενειακή επιτυχία

29/08/2012 - 15:40

Με κοινό μυστικό τους το διάβασμα, κι έχοντας απ’ την αρχή της ζωής τους την έμπρακτη στήριξη των εκπαιδευτικών γονιών τους, τρία αδέλφια απ’ την Καλλονή κατάφεραν να σημειώσουν μια μεγάλη και ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιτυχία: πέρασαν και οι τρεις την ίδια χρονιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με κοινό μυστικό τους το διάβασμα, κι έχοντας απ’ την αρχή της ζωής τους την έμπρακτη στήριξη των εκπαιδευτικών γονιών τους, τρία αδέλφια απ’ την Καλλονή κατάφεραν να σημειώσουν μια μεγάλη και ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιτυχία: πέρασαν και οι τρεις την ίδια χρονιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι σήμερα φεύγουν οικογενειακώς για την Αθήνα, τα δύο αδέλφια για την Ιατρική Σχολή και ο τρίτος για τη Γεωπονική. Όπως όλα δείχνουν, του χρόνου τέτοιες μέρες θα ακολουθήσει και ο τέταρτος αδελφός τους, που ξεκινά τώρα στη Γ΄ Λυκείου ως άριστος μαθητής στο ΓΕΛ Καλλονής, την ίδια διαδρομή.

Και στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις αδελφών, κυρίως διδύμων, που έδιναν μαζί εξετάσεις και πέτυχαν την εισαγωγή τους. Ίσως όμως είναι η πρώτη φορά που τρία αδέλφια απ’ τη Λέσβο έδιναν την ίδια χρονιά μαζί και κατάφεραν και τα τρία να περάσουν εκεί που ήθελαν, σημειώνοντας μια «τριπλή» επιτυχία. Ο λόγος για τα τρία απ’ τα τέσσερα παιδιά του Λευτέρη Χαματζόλα, καθηγητή Φυσικής στο ΓΕΛ Καλλονής απ’ τα Δάφια, και της Μαρίας Νεραντζή, τεχνολόγου Γεωπονίας, καθηγήτριας στο ίδιο Λύκειο, με καταγωγή απ’ τον Πολιχνίτο.

Συστηματικό διάβασμα
Ο πρωτότοκος της οικογένειας, ο Χριστόφορος, είχε περάσει πέρυσι στην Κτηνιατρική, αλλά επειδή δεν τον ενδιέφερε, ρίχτηκε ξανά στη μελέτη. Φέτος έδωσε εκ νέου όλα τα μαθήματα, πετυχαίνοντας με τις Πανελλαδικές να διακριθεί στους άριστους του Νομού Λέσβου και να εισαχθεί στην Ιατρική Αθηνών. Σκοπεύει μάλιστα μετά τις βασικές σπουδές να ακολουθήσει την ειδικότητα της Καρδιολογίας.

Όμως στις ίδιες εξετάσεις συμμετείχαν και τα κατά ένα χρόνο μικρότερα δίδυμα αδέλφια του, η Ελένη και ο Γιάννης. Η Ελένη πέρασε ομοίως στην Ιατρική, ενώ ο Γιάννης στη Γεωπονική Αθηνών.

«Όλο το καλοκαίρι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα δε συζητούσαμε μεταξύ μας το θέμα. Περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με τις βάσεις», είπε χθες μιλώντας στο «Ε» η Ελένη, που σχεδιάζει να πάρει ειδικότητα στην Παιδιατρική κι ενδεχομένως να προχωρήσει την εξειδίκευσή της στην Παιδιατρική Ογκολογία. Στη συνέχεια, όπως είπε, δεν αποκλείει να συνεχίσει τις σπουδές της ή την καριέρα της στο εξωτερικό, αφού μιλά σε πολύ καλό επίπεδο τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

«Η Ελένη έκανε και γαλλικά, ενώ τα αγόρια μόνο αγγλικά και γερμανικά» ανέφερε η κ. Νεραντζή, σημειώνοντας πως από πολύ μικρά και τα τέσσερα παιδιά της - ο Στέλιος είναι ο μικρότερος με ένα χρόνο διαφορά απ’ τα δίδυμα - έμαθαν να διαβάζουν πριν καν πάνε σχολείο. Ο Γιάννης δεν ενδιαφερόταν όπως τα άλλα αδέλφια του για την Ιατρική κι ήταν σε δίλημμα ανάμεσα στη Γεωπονία και στο να γίνει μαθηματικός.

«Τόσο ο σύζυγός μου, όσο και εγώ προσπαθούσαμε τα παιδιά μας να μελετούν, αλλά και από μόνα τους, από πολύ νωρίς, ήδη απ’ το δημοτικό, είχαν όλα πρόγραμμα στη μελέτη και ήθελαν σε όλα τα μαθήματα ανεξαρτήτως δυσκολίας να παίρνουν άριστα», συνέχισε η κ. Νεραντζή.

Βοήθεια
Όμως, εκτός απ’ το διάβασμα και τις γλώσσες, είχαν κι άλλα ενδιαφέροντα, όπως ανέφερε η μητέρα τους, αφού πήγαιναν στο Ωδείο, αλλά και στο Κολυμβητήριο. «Μέχρι που ο Χριστόφορος πήγε στην Α΄ Λυκείου και ήθελε περισσότερο χρόνο για διάβασμα, και τα τέσσερα παιδιά τα κατεβάζαμε στη Μυτιλήνη, που τα προπονούσε στην κολύμβηση με τους Αργοναύτες ο Κώστας Σπυρέλλης», ανέφερε η κ. Νεραντζή, σημειώνοντας ότι αυτό που δεν έκαναν τα παιδιά της, ήταν να βγαίνουν συχνά για διασκέδαση, ειδικά όλο το προηγούμενο διάστημα που εντατικοποίησαν το διάβασμα.

Σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των παιδιών και τη βοήθεια που είχαν στα μαθήματα, ο κ. Χαματζόλας τούς έκανε ιδιαίτερο σε Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, ενώ έκαναν ιδιαίτερο με άλλους καθηγητές σε Βιολογία και Έκθεση.

Όσο για τη μητέρα τους, προκειμένου να τα βοηθά, ακόμη και κρατώντας το βιβλίο για να της πουν το μάθημα, είχε περιορίσει τον προσωπικό της χρόνο, ακόμη και τις ώρες του ύπνου, για να προλάβει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πολυμελούς και φιλομαθούς οικογένειάς της. Τώρα, λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα και μαζεύοντας τις αποσκευές για την Αθήνα, η κ. Νεραντζή δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη και αποζημιωμένη για τις προσπάθειες όλων των μελών της οικογένειάς της, απ’ την εισαγωγή των παιδιών της εκεί που ήθελαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey