FOLLOW US

Παιδεία

  • Αληθοφανής η χτεσινή άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής
«Πυρκαγιά» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αναστατώθηκε χτες το πρωί η πανεπιστημιακή κοινότητα της Μυτιλήνης, όταν ξέσπασε φωτιά στο κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ευτυχώς, οι παρευρισκόμενοι γνώριζαν πως επρόκειτο απλώς για μια άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναστατώθηκε χτες το πρωί η πανεπιστημιακή κοινότητα της Μυτιλήνης, όταν ξέσπασε φωτιά στο κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι σειρήνες τεσσάρων συνολικά πυροσβεστικών οχημάτων κι ενός ασθενοφόρου τού ΕΚΑΒ ακούστηκαν σε όλο το κέντρο της Μυτιλήνης κι έφτασαν στο Λόφο «Ξενία» πάνω στην ώρα για να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες που υπήρχαν στο υπόγειο του κτηρίου, αλλά και τους υπαλλήλους που, λόγω των έντονων καπνών, είχαν αναγκαστεί να βγουν στα μπαλκόνια.

Ευτυχώς, οι παρευρισκόμενοι γνώριζαν πως επρόκειτο απλώς για μια άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, το σενάριο της οποίας κι εκτυλίχθηκε από τις 10:30 έως και τις 11:30 περίπου, στο λόφο όπου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα έξω από το κτήριο της Διοίκησης.

Για την υλοποίησή της αξιοποιήθηκαν συνολικά 20 άντρες του Σώματος, ενώ δεκάδες ακόμη παρακολούθησαν την επιχείρηση, μαζί τους και παλιοί διοικητές της Υπηρεσίας. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό ευέλικτο όχημα, ένα όχημα πέντε τόνων, ένα όχημα μεταφοράς περισσότερου νερού και ένα γερανοφόρο όχημα, με το οποίο διασώθηκαν οι υπάλληλοι του ιδρύματος που ήταν στα μπαλκόνια, καθώς κι ένα όχημα του ΕΚΑΒ, που μετέφερε τους τραυματίες, υπαλλήλους της Διοίκησης που είχαν εγκλωβιστεί στο χώρο του υπογείου του κτηρίου, όπου βρίσκονται εύφλεκτα υλικά και το μηχανοστάσιο.

«Ασφαλές» το Πανεπιστήμιο
Όπως εξήγησε αμέσως μετά τη λήξη της επιχείρησης ο αντιπύραρχος Χαράλαμπος Αφάνης, το γεγονός εντασσόταν στο πλαίσιο των τριήμερων ασκήσεων ετοιμότητας που κάθε χρόνο πραγματοποιεί η Πυροσβεστική πριν την αντιπυρική περίοδο και οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του επιπέδου ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ομάδες πυρασφάλειας, χώρων όπως τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα εκπαιδευτικά κτήρια κ.ά..

Ο κ. Σουλακέλλης ευχαριστεί για τη βοήθειά τους τούς κ.κ. Ελευθεριάδη και Αφάνη

«Ήταν η τελευταία ημέρα των ασκήσεων ετοιμότητας», δήλωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας, Ελευθέριος Ελευθεριάδης. «Η άσκηση δε γίνεται για να δούμε αν πέτυχε ή όχι, αλλά για να εντοπίσουμε τα λάθη μας και την ετοιμότητα του προσωπικού και των μηχανημάτων, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε όποιο πραγματικό περιστατικό προκύψει», προσέθεσε, ενώ ο κ. Αφάνης τόνισε το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τόσο τα φορητά, όσο και τα σταθερά συστήματα πυρασφάλειας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Διάσωση...

«Ευσυνείδητοι οι πολίτες»
Όσο για το χρόνο που έκαναν να φτάσουν τα οχήματα μέχρι το Λόφο «Ξενία» και τις δυσκολίες που συνάντησαν λόγω κίνησης, ο κ. Ελευθεριάδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος άφιξής μας ήταν πολύ ικανοποιητικός. Οι πολίτες της Λέσβου είναι συνειδητοποιημένοι και αφήνουν ανοιχτή τη λωρίδα για να περάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής όταν υπάρχει ανάγκη.»

Ο διοικητής του Σώματος ευχαρίστησε, τέλος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδιαίτερα τον αντιπρύτανη Νίκο Σουλακέλλη και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Καλαμποκίδη, για την παραχώρηση του κτηρίου της Διοίκησης και τη βοήθειά τους.

...και μεταφορά τραυματία

Αλλά και ο κ. Σουλακέλλης ευχαρίστησε από πλευράς του για την ετοιμότητά της την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Αποτελεί μέγιστο μέλημά μας η ασφάλεια των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της άσκησης και ευελπιστούμε σε περαιτέρω συνεργασία.»

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top