
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στη τελετή των 16ων ετήσιων Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» της «Κ»
Το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων πήγε στο Τυροκομείο Βασίλα της Μυτιλήνης, για ένα εκλεκτό λαδοτύρι κατά την διάρκεια της τελετής των 16ων ετήσιων Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» της «Κ», που ήταν φέτος εστιασμένη σε όσους δοκιμάζουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους στις εσχατιές της χώρας.
Φέτος ο «Γαστρονόμος» βράβευσε ακρίτες, ανθρώπους «φωτεινούς», δραστήριους και δυναμικούς, που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν, αλλά και για το ήθος τους, και που με το παράδειγμά τους λειτουργούν ως κίνητρο για άλλους νέους ανθρώπους ώστε να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Εκτός από το Τυροκομείο ΒΑΣΙΛΑ ξεχώρισαν και άλλες μονάδες που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Το λαδοτύρι ΒΑΣΙΛΑ
Το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων πήγε στο Τυροκομείο Βασίλα της Μυτιλήνης, για ένα εκλεκτό λαδοτύρι. Η συμπυκνωμένη νοστιμιά του, η ιδεώδης ωρίμανση και το μοσχοβολιστό άρωμα οφείλονται στο μεράκι του Γιώργου Βασίλα από τον Μεσότοπο της Λέσβου. Τέταρτης γενιάς πτυχιούχος τυροκόμος, ο Γιώργος παραλαμβάνει αξημέρωτα το ολόφρεσκο γάλα απευθείας από το αρμεκτήριο της οικογενειακής φάρμας με τα 2.000 αιγοπρόβατα ντόπιας φυλής. Με παραδοσιακές, κληρονομημένες συνταγές φτιάχνει στη μικρή οικογενειακή μονάδα μια σειρά από εκλεκτά λεσβιακά τυριά. Το Βραβείο Παραγωγής Οσπρίων ανέδειξε τη δουλειά που κάνει η εταιρεία Prespa Top των νεαρών Μανώλη και Βασίλη Δημητρόπουλου από τον Λευκώνα Πρεσπών. Με όραμα και σκληρή δουλειά πολλαπλασίασαν τα οικογενειακά κτήματα. Σήμερα η μικρή εταιρεία τους παράγει 90 τόνους φασόλια ελέφαντες και πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, ενώ διαχειρίζεται και 60 τόνους από άλλους παραγωγούς. Οχι μόνον αυτό, αλλά με τη δουλειά και την παρουσία τους δίνουν ζωή στο μικρό χωριό των 100 κατοίκων, μια ανάσα από τα σύνορα.
Λήμνος και Χίος
Στη Λήμνο πήγε το Βραβείο Παραγωγής Οίνου και μάλιστα σε τέσσερα δραστήρια και εξωστρεφή οινοποιεία του νησιού: στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Limnos Wines, στο Οινοποιείο Γκαράλη, το Κτήμα Χατζηγεωργίου και το Limnos Organic Wines. Φτιάχνουν μερικά από τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας, αιχμαλωτίζοντας την ουσία του ακριτικού νησιού με το ξηροθερμικό terroir και τα ηφαιστειογενή εδάφη. Δουλεύοντας με τις τοπικές ποικιλίες, αναδεικνύουν την οινική παράδοση της Λήμνου.
Το βραβείο για το καλύτερο μέλι κέρδισε ο Λημνιός Δημήτρης Χασάπης. Ερωτεύτηκε τις μέλισσες το 2001 και έκτοτε παράγει ένα κορυφαίο προϊόν βαθιά αρωματικό από τα παρθένα λιβάδια αγριοθυμαριού της Λήμνου, κυρίως στην παραθαλάσσια περιοχή του Μούδρου και της Σκανδάλης. Το μέλι του, σύμφωνα με ανάλυση του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους άγριου θυμαριού και αντιμικροβιακή δράση ισχυρή, ανώτερη από του περίφημου Μανούκα.
Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ιδρυθείσα το 1938, κέρδισε το Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Είναι ο συνεταιρισμός που οργανώνει την παραγωγή και την εμπορία της μαστίχας και ιδρυτής της Mediterra, θυγατρικής εταιρείας που αναλαμβάνει το μάρκετινγκ του ξεχωριστού ελληνικού προϊόντος. Τα στελέχη της εκσυγχρόνισαν την ανάδειξη της μαστίχας για τις μοναδικές της ιδιότητες, ίδρυσαν τα mastihashop, κέρδισαν διεθνείς αγορές και φέτος εγκαινιάζουν το Κέντρο Ερευνας Μαστίχας, που θα διερευνά νέες χρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων. Σήμερα παράγουν μια τεράστια γκάμα προϊόντων – από τρόφιμα και καλλυντικά.
Όλες οι βραβεύσεις
Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις, το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Γιαννακίδου. Η ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι μια άοκνη θεματοφύλακας της θρακιώτικης παράδοσης, την οποία καταγράφει εδώ και δεκαετίες με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξή της.
Το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου απονεμήθηκε στο Konos – Κτήμα Μιχελή, που δημιουργεί εδώ και τέσσερις γενιές στην εβρίτικη γη. Το Βραβείο Παραγωγής Μελιού ταξίδεψε φέτος στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λήμνο, με παραλήπτη το Honey Hasapis.
ο Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικού Προϊόντος απονεμήθηκε στο Τυροκομείο Βασίλα της Λέσβου για το εξαιρετικό λαδοτύρι του, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Οίνου δόθηκε όχι σε ένα ούτε σε δύο, αλλά σε τέσσερα οινοποιεία από τη Λήμνο που επιμένουν με γηγενείς ποικιλίες και έχουν γίνει οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου τους: στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Limnos Wines, στο Οινοποιείο Γκαράλη, στο Κτήμα Χατζηγεωργίου και στο Limnos Organic Wines.
Το Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης κέρδισαν οι Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., ενώ το Βραβείο Επιχειρηματικότητας η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και η εταιρεία Mediterra S.A. Το Βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που φτιάχνουν μικρής παραγωγής, σπάνια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, πήγε αυτή τη χρονιά έως τα Δωδεκάνησα και το Τυροκομείο Κάσος – Ιωάννης Βοναπάρτης.Οι ακριτικές λίμνες μας είχαν την τιμητική τους με δύο διακρίσεις: το Βραβείο Παραγωγής Οσπρίων απονεμήθηκε στην Prespa top, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Κρέατος και Αλλαντικών στην Κerkini farm.
Τέλος, το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην «κυρά του βράχου», τη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μοναδική κάτοικο της Κινάρου και ένα ζωντανό σύμβολο του τι σημαίνει ακρίτας.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης.