Η ευλογιά συνεχίζει να θερίζει, η απόγνωση είναι δικαιολογημένη, αλλά η επόμενη ημέρα, παραμένει… θολή!

Σε καραντίνα η κτηνοτροφία της Λέσβου

26/10/2017 - 10:18

Μπορεί να έγιναν προσπάθειες να ελεγχθεί έγκαιρα η κατάσταση, αλλά και προσπάθειες το όλο θέμα να μείνει «χαμηλά» και  να προβλήθηκαν ως πανάκεια τα «αυστηρά μέτρα» που ενεργοποίησε η Περιφέρεια, ωστόσο η προχθεσινή συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο για την ευλογιά που θερίζει για πάνω από έναν μήνα τα αιγοπρόβατα και τις περιουσίες των κτηνοτρόφων, απέδειξε πως η υπόθεση εξελίσσεται σε μία ακόμη κρίση για την πολύπαθη τα τελευταία δύο χρόνια Λέσβο, που κανείς δεν ξέρει πραγματικά το που θα καταλήξει. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού με δυναμική παρουσία στην αίθουσα της συνεδρίασης, εξέφρασαν την απόγνωσή τους για το ότι η ευλογιά δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη, την ίδια ώρα που η περιφερειακή αρχή, υπεραμύνθηκε των μέτρων που εφήρμοσε, πετώντας τεχνηέντως το «μπαλάκι» και στην κυβέρνηση που σε κάθε περίπτωση οφείλει (και εκείνη) να πράξει τα δέοντα για την ανασύσταση των κοπαδιών και να εγγυηθεί για την προστασία των κτηνοτρόφων, έτσι όπως το προβλέπει η νομοθεσία. Η έλλειψη κτηνιάτρων, η αναγκαιότητα κατασκευής τάφρων απολύμανσης, όπως και το ότι πρέπει να καταστεί σαφές πως η καταπολέμηση της νόσου, εξαρτάται και από την ευσυνειδησία και των κτηνοτρόφων, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων, ήταν μερικά από τα συμπεράσματα της συνεδρίασης. Με την ειδική Επιτροπή καταπολέμησης της νόσου που έχει συστήσει η Περιφέρεια, σήμερα το μεσημέρι στις 12, να δίνει συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα που κατατρώγει την κτηνοτροφία της Λέσβου.

Με την ευλογιά να εξαπλώνεται αντιστρόφως ανάλογα από την κατασταλτική υποτίθεται λειτουργία που θα είχαν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τις πρώτες ημέρες, εκ μέρους της Περιφέρειας, οι κτηνοτρόφοι γέμισαν την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με δριμύ κατηγορώ κατά των χειρισμών της περιφερειακής αρχής. Εξάλλου τα 16 ως σήμερα διαπιστωμένα κρούσματα, σε συνδυασμό με την θανάτωση 2.500 προβάτων, είναι αριθμοί που δείχνουν σε κάθε περίπτωση πως τα μέτρα που ελήφθησαν, σίγουρα δεν απέδωσαν. Η «αχίλλειος πτέρνα» των μέτρων αυτών, κατά την εκτίμηση τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και της περιφερειακής αρχής, ορίστηκε σε έναν σημαντικό βαθμό η υποστελέχωση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας. Όμως από εκεί και έπειτα διαφάνηκε πως τα μέτρα, με δεδομένη την «κινητικότητα» των ζώων από περιοχή σε περιοχή, σε συνδυασμό με τη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων, είναι αδύνατο -βάσει των σημερινών συνθηκών- να οδηγήσουν στην καταπολέμηση της νόσου. Με τους κτηνοτρόφους στο δικό τους αφήγημα να θεωρούν αδιανόητη την «στοχοποίησή» τους στην εξάπλωση της νόσου και την περιφερειακή αρχή στο αντίστοιχο δικό της να επικαλείται τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν στους ελέγχους, λόγω του χαώδους αγροτικού οδικού δικτύου.

Υπάρχει πια σοβαρός κίνδυνος

Εκείνο όμως που «ένωσε» τους δικαιολογημένα ανήσυχους κτηνοτρόφους και την περιφερειακή αρχή, ήταν η κοινή θέση τους για την εξασφάλιση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των αποζημιώσεων όχι απλά για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και για την ανασύσταση των πληγέντων κοπαδιών. Με τον γενικότερο προβληματισμό αμφοτέρων σε κάθε περίπτωση, να μην μπορεί να κρυφτεί, αφού δεν είναι υπερβολή πια να ειπωθεί, πως η κτηνοτροφία της Λέσβου, νιώθει μία μεγάλη απειλή. Φτάνει μόνο κανείς να φέρει στο μυαλό του τα… δεδικασμένα της ευλογιάς (σ.σ. Έβρος) που ξέφυγε στο παρελθόν σε άλλες κατά βάση κτηνοτροφικές περιοχές και έσβησε για χρόνια την κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ο Αλεξανδρόπουλος, τα πρόστιμα και οι κτηνίατροι

Την ίδια ημέρα βέβαια που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την ευλογιά, στη Μυτιλήνη βρίσκονταν και ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος. Ο οποίος βάσει των όσων είπε στη σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας και φυσικά με τη συμμετοχή των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών, κάλυψε πλήρως τις ενέργειες της περιφέρειας, τονίζοντας μάλιστα πως δεν απαιτούνται επιπλέον μέτρα, ούτε και δαπάνες για την κατασκευή τάφρων απολύμανσης. Αντίθετα έδειξε μία βεβαιότητα πως η πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων με τη συνδρομή της Αστυνομίας, ενδεχομένως ακόμα και η επιβολή προστίμων σε όσους κτηνοτρόφους μετακινούν τα ζώα τους, θα συμβάλλει αποφασιστικά στον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ενώ για το μείζον, που θεωρείται πως είναι η ενίσχυση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας με προσωπικό, συμφώνησε στο σχετικό αίτημα της περιφέρειας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει το πόσοι - και κυρίως πότε- κτηνίατροι μπορούν να έλθουν και να πιάσουν… δουλειά.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Σε αυτά που μπορούν να εξαχθούν τώρα ως συγκεκριμένες ειδήσεις από την προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και την ταυτόχρονη παρουσία του εκπροσώπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι (εύλογα) παράταση… μη λειτουργίας των σφαγείων στο επόμενο διάστημα και για όλα όσα αφορούν στην επόμενη ημέρα της μάχης κατά της ευλογιάς, έχει ενδιαφέρον η σημερινή συνέντευξη Τύπου της ειδικής Επιτροπής της Περιφέρειας για την καταπολέμηση της νόσου. Στην οποία προεδρεύει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης.

 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της Λέσβου,  με ανακοίνωσή της, αναδεικνύει ως τεράστιες τις ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει η νόσος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Τονίζοντας πως κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας δεν πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα, παρόλο που είχαν εντοπιστεί κρούσματα σε Ερεσό και Γέρα. «Ακόμη και σήμερα που η ευλογιά θερίζει τα κοπάδια μας, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή εξακολουθούν με περίσσιο θράσος να ρίχνουν τις ευθύνες για την εξάπλωση της νόσου στους ίδιους τους κτηνοτρόφους και να τους καλούν να πάρουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας των κοπαδιών τους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, μαζί με τα αιτήματα προς την κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα και των κτηνοτρόφων:

 

- Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν αναγκαστικά ή απεβίωσαν από την αρρώστια, η δε αποζημίωσή τους να λογισθεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.


- Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως  επιδοτήσεις, κλπ., για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.

 

- Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως την λήξη στις καραντίνας.

 

-Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.

 

-Στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.

 

-Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε κάθε κτηνοτρόφο.

 

-Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων και οχημάτων βαρέως τύπου .

- Οι παθόντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ , ΕΦΚΑ , Φόρο Εισοδήματος. Να παγώσουν τα δάνειά τους. Να εγγραφούν ως άνεργοι  στον ασφαλιστικό τους φορέα.                                                                  

     

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey