«Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» και «ΠΕΦΑ» κατά «Gaia Επιχειρείν»

Νέες μάχες για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

27/03/2017 - 12:13 Ενημερώθηκε 11/04/2017 - 13:07

Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης από τους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων όλης της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία ξεκίνησε με πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στη «Gaia Επιχειρείν» και τη «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ». Η πλευρά της «ΠΕΦΑ» προχωράει σε σύσκεψη την Τρίτη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση..

Τις προηγούμενες ημέρες, είχαμε τη «Gaia Eπιχειρείν» να ανακοινώνει ότι παραμένει φορέας συντονισμού του ΟΣΔΕ, σε κόντρα όσων ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και δημοσίευσαν τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το αγροτικό ρεπορτάζ.
Προχθές, η Ένωση Αγρινίου, που είναι ο βασικός πυλώνας της «Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ», προχώρησε σε μια βαρύτατη καταγγελία κατά της «Gaia Επιχειρείν». Την κατηγόρησε ότι ζητά 20 ευρώ ανά αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Αυτή η αποτίμηση πρακτικά οδηγεί σε διπλασιασμό των εσόδων της εταιρείας από αυτήν τη λειτουργία. Μέχρι και το 2016 το κόστος ήταν 10 ευρώ ανά αίτηση και σε αυτό περιλαμβανόταν και το ΦΠΑ.

Η Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα και το σχέδιο σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι φορείς παραλαβής των αιτήσεων. Στο αντίγραφο της σύμβασης που δημοσιεύθηκε παρατηρούμε ότι διαμορφώνεται μια κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων που διεκδικεί κάθε παραγωγός. Συγκεκριμένα, η αίτηση παραγωγού που διεκδικεί ως 249 ευρώ θα χρεώνεται από τη «Gaia Επιχειρείν» με 1 ευρώ. Η αίτηση παραγωγού που διεκδικεί από 250 ως 1.249 ευρώ θα χρεώνεται από τη «Gaia Επιχειρείν» με 5 ευρώ. Η αίτηση παραγωγού που διεκδικεί από 1.250 ως 4.999 ευρώ θα χρεώνεται από τη «Gaia Επιχειρείν» με 10 ευρώ. Η αίτηση παραγωγού που διεκδικεί από 5.000 ως 9.999 ευρώ θα χρεώνεται από τη «Gaia Επιχειρείν» με 15 ευρώ. Τέλος, η αίτηση παραγωγού που διεκδικεί από 10.001 ευρώ και άνω θα χρεώνεται από τη «Gaia Επιχειρείν» με 20 ευρώ.

Πληρωμή ανάλογα με την επιδότηση
Η Ένωση Αγρινίου καταγγέλλει ότι οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων «καλούνται άμεσα να υπογράψουν μια σύμβαση που ουσιαστικά καταργεί το ρόλο τους και τους μετατρέπει σε εισπρακτικά κέντρα τής εν λόγω εταιρείας, στην οποία είναι άγνωστο γιατί, πώς, για ποιες υπηρεσίες και με ποια αξιολόγηση επιχειρείται να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να εξακολουθεί να βάζει το χέρι στην τσέπη των αγροτών και να αποκομίζει υπέρογκα κέρδη. Οι εισπράξεις, μάλιστα, θα γίνονται όχι με βάση το όποιο παρεχόμενο έργο-υπηρεσία, αλλά… ανάλογα με το ύψος της επιδότησης κάθε δικαιούχου παραγωγού!!!

Δηλαδή για την ίδια υποτιθέμενη εργασία, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν όχι το ίδιο αντίτιμο, αλλά σύμφωνα με το ποσό της Ενίσχυσης που δικαιούνται. Με βάση τα προβλεπόμενα, η εταιρεία διπλασιάζει το ποσοστό κέρδους της από το 20 στο 40%!!! Και ενώ το Υπουργείο άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την εκδίωξή της, κάποια «αόρατα» συμφέροντα προσπαθούν τώρα να την επαναφέρουν απ’ το παράθυρο μετά Βαΐων, κλάδων και χρυσοφόρων συμβάσεων. Η σύμβαση αναφέρει διάρκεια μέχρι το 2020, οπότε και λήγει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για την εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, η οποία θέτει απαράβατο όρο κανένα ΚΥΔ να μην έχει το δικαίωμα μέχρι ένα έτος μετά τη λήξη της σύμβασης να αναπτύξει παρόμοια ή συναφή δραστηριότητα. Δηλαδή, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέχρι το 2030, μόνο η εταιρεία αυτή θα έχει δικαίωμα τέτοιας δραστηριότητας!»
Να σημειωθεί ότι θέση της ΠΕΦΑ είναι πως όχι μόνο οι φορείς δεν πρέπει να υποχρεωθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις αυτές, αλλά πρέπει να καταργηθούν και οι συμβάσεις που είχαν υποχρεωθεί να υπογράψουν τα προηγούμενα χρόνια.

Η απάντηση της «Gaia Επιχειρείν»
Χθες Πέμπτη, η «Gaia Επιχειρείν» απάντησε στους ισχυρισμούς της Ένωσης Αγρινίου, καλώντας την να σταματήσει να θορυβεί με συνεχόμενα ψευδή δημοσιεύματα που πλήττουν την ιστορία και την προσφορά της. Η εταιρεία υποστηρίζει πως, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων καλούνται να υπογράψουν συνεργασία με τη «Gaia Επιχειρείν», που είναι ο πιστοποιημένος φορέας συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των φορέων υποδοχής των αιτήσεων.

Παράλληλα, η εταιρεία σημειώνει: «Συνολικά 300.000 δικαιούχοι με μικρά δικαιώματα θα καταβάλουν αμοιβή στη “Gaia Επιχειρείν” χαμηλότερη από 25% έως και 87% σε σχέση με το 2016. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νέα δομή υλοποίησης του έργου ΟΣΔΕ και την εξίσωση των φορέων Α΄ & Β΄ Βαθμού, η “Gaia Επιχειρείν” με την αποκλειστική ιδιότητα του φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης όλων των ΚΥΔ, ανέλαβε, χωρίς επιπλέον κόστος για τις υπηρεσίες που παρέχει στα ΚΥΔ, περισσότερες τεχνολογικές και όχι μόνον υποχρεώσεις».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey