Βιωματικό Εργαστήρι Openfarm στη Φίλια

Μαζεύοντας ροδοπέταλα στην «Filia γη» Φωτογραφία Ελένη Σιβρή

Μαζεύοντας ροδοπέταλα στην «Filia γη»

25/05/2022 - 12:00

Βιωματικό εργαστήριο συλλογής ροδοπέταλων και παραγωγής ροδόσταγμου & ροδόνερου προγραμματίζεται το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου, από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 το μεσημέρι  στην οικοτεχνία Filia γη στην Φίλια, από την κοινότητα openfarm.

Η ιδιοκτήτρια της οικοτεχνίας Filia γη Ελένη Σιβρή

Η Ελένη Σιβρή θα δείξει στους επισκέπτες πώς να συλλέγουν τριαντάφυλλα ενδημικής ποικιλίας και στην συνέχεια πως παράγονται από αυτά προϊόντα.  

Πρόκειται για ένα διήμερο εκδηλώσεων που θα φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με τις φάρμες και τα κτήματα. Η είσοδος των επισκεπτών είναι ελεύθερη. Από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 οι επισκέπτες θα συλλέγουν τριαντάφυλλα και παράλληλα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τις καλλιέργειες του αμπελιού και του σύκου και πως αυτές διαμορφώνονται σε ένα υπέροχο τοπίο με αναβαθμίδες και με θέα το χωριό της Φίλιας. Στην συνέχεια οι επισκέπτες θα πάνε με τα πόδια στο εργαστήριο που βρίσκεται εντός του οικισμού και απέχει μικρή απόσταση από το κτήμα Σταλός, όπου θα παρακολουθήσουν την διαδικασία από την οποία εξάγονται προϊόντα που έχουν σχέση με το τριαντάφυλλο, όπως το ροδόνερο και το ροδόσταγμα. Ακολουθεί γευσιγνωσία με παραδοσιακές τηγανίτες με πετιμέζι Ι βράσμα που παράγεται από σταφύλι και σύκο καθώς και τσάι με ροδοπέταλα.

Συνδέοντας τις οικοτεχνίες με το κοινό

«Αυτές οι δράσεις τέτοιων δικτύων που προάγουν την εξωστρέφεια είναι ότι πιο σημαντικό για τις οικοτεχνίες γιατί φέρνουν σε επαφή την κάθε μικρή οικοτεχνία με ένα μεγάλο ευρύ κοινό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα κινητοποιούνταν τόσο εύκολα για να γνωρίσει από κοντά τόσο το χώρο στον οποίο παράγονται τα προϊόντα όσο και τον χώρο στον οποία αυτά μεταποιούνται» είπε η Ελένη Σιβρή σε δήλωσή της στο «Ε».

Από την επίσκεψη τουριστών στο κτήμα Σταλός της Ελένης Σιβρή Ι Φωτογραφία Eleni Unreal

Η κοινότητα openfarm

Η κοινότητα openfarm επιχειρεί να αναδείξει τα «ανοιχτά» επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, βιωματικής εμπειρίας, φιλοξενίας και αναψυχής.  

Ο επισκέπτης του openfarm επιλέγει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν (περιοχή, παραγωγική κατεύθυνση, πιστοποιήσεις και δραστηριότητες στο κτήμα), βλέπει τις μονάδες που ικανοποιούν την αναζήτησή του και οργανώνει την επίσκεψή του είτε σε απευθείας συνεννόηση με το αγρόκτημα ή με την βοήθεια της ομάδας του openfarm.

Οι φάρμες της Λέσβου που περιλαμβάνονται στην κοινότητα OPEN FARM  είναι Κτήμα Πενθίλη Ι Αγιάσος, Plomari Gold I Πλωμάρι, Filia γη Ι Φίλια, Φάρμα Καριοφύλλη Ι Λεπέτυμνος & Αγρόκτημα Χλιάρα Ι Ερεσός.

Σημειώνεται ότι 25 & 26 Μαΐου πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήρι στην Φάρμα Καριοφύλλη.

Το χωραφάκι Σταλός

Στο χωραφάκι Σταλός, στο ορεινό χωριό Φίλια της Λέσβου, ο Δημήτρης Ξινός και η Ελένη Σιβρή, αφήνοντας πίσω την Αθήνα, φροντίζουν τις συκιές και το αμπελάκι του παππού Γιώργου.
Επιπλέον, έχουν φυτέψει νέα κλήματα ποικιλίας ΠΓΕ Φωκιανό και έναν ροδώνα από ενδημική τριανταφυλλιά.

Στις καλλιεργητικές μας πρακτικές ακολουθούν εξαρχής την  αγροοικολογική προσέγγιση και τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Έχοντας ιδρύσει την τελευταία τριετία μια οικοτεχνία, παράγουν με παραδοσιακές και ήπιες μεθόδους, χωρίς να απορρίπτεται τίποτα στο περιβάλλον, προϊόντα φυσικά δίχως πρόσθετα, όπως ροδόσταγμα από τριαντάφυλλα, ξύδι με τριαντάφυλλο και πετιμέζι σταφυλιού και σύκου.

Καθώς η συλλογή στο χωράφι γίνεται με το χέρι, τόσο των τριαντάφυλλων, όσο και των σύκων και των σταφυλιών, ο επισκέπτης μπορεί (στις αντίστοιχες περιόδους συγκομιδής) να έχει ενεργό συμμετοχή και να δει από κοντά και την παραγωγική διαδικασία.

Επίσης θα έχει την ευκαιρία να δει ένα αντιπροσωπευτικό αγρό της Λεσβιακής υπαίθρου, καθώς το κτήμα εκτείνεται σε αναβαθμίδες και διατηρεί ακόμη το αλώνι για τα σιτηρά που καλλιεργούνταν μισό αιώνα πριν, το γκιόλι (μικρή λιμνούλα συλλογής βρόχινου νερού, τα δέντρα βελανιδιάς που είχε φυτέψει ο παππούς για την συλλογή βελανιδιού που τότε εμπορεύονταν, καθώς και την μικρή αγροικία που είχαν χτίσει για να μένουν εκεί κατά τις απαιτητικές περιόδους φροντίδας του καπνού και των σιτηρών…και όλα αυτά με μια πανέμορφη θέα του χωριού!

Επιπλέον, μέσα στον οικισμό, διατηρούν τον χώρο της οικοτεχνίας όπου μεταποιούν την πρώτη ύλη.

Έτσι ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει όλα τα στάδια παραγωγής και φεύγοντας να πάρει μαζί του όποιο από τα προϊόντα μας τον ενθουσιάσει περισσότερο!

Ιδανική περίοδος για επίσκεψη είναι τον Μάιο για συλλογή ροδοπετάλων και παρακολούθηση παραγωγής ροδοστάγματος και ροδόνερου, τον Σεπτέμβριο για συλλογή σύκου και παραγωγή βράσματος (πετιμέζι) και τον Οκτώβριο για τρύγο και παραγωγή βρασίματος (πετιμέζι).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey