FOLLOW US

Οικονομία

  • Μικρότερες από το αναμενόμενο οι αφίξεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, σε σχέση με τα ελπιδοφόρα μηνύματα του τελευταίου τριμήνου
Δεν είχε την επιθυμητή αύξηση ο Αύγουστος

Αλλιώς τα περίμεναν οι άνθρωποι του τουρισμού, αλλιώς τους ήρθαν κατά το κλείσιμο της υψηλής περιόδου, με τα στοιχεία του Αυγούστου να μην επαληθεύουν τα αισιόδοξα σενάρια ότι η Λέσβος θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2013, έπειτα από την καταστροφική περσινή σεζόν, κατά την οποία προέκυψαν ιστορικά χαμηλά την τελευταία πενταετία στην επιβατική κίνηση από το εξωτερικό.

Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με 23.303 αφίξεις επιβατών τσάρτερ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Fraport», αριθμός μικρότερος όμως από τις αντίστοιχες αφίξεις του Ιουλίου (24.282), σαφέστατα πάντως πιο αυξημένος σε σχέση με πέρυσι (17.600), που αντιστοιχεί σε ποσοστό +32,4%.

Αν και από την αρχή του 2017, με εξαίρεση τον Απρίλιο, οι αφίξεις είχαν αισθητή διαφορά προς τα πάνω σε σχέση με το 2016, ο Αύγουστος δεν κατόρθωσε να συνεχίσει την ανοδική αυτή τάση, απόδειξη ότι η τουριστική κίνηση στο νησί μας αποτελεί ξεκάθαρα μια δυναμική διαδικασία, για την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πώς θα εξελιχθεί, εμφανίζοντας αυξομειωτικές τάσεις μήνα με το μήνα.

 

Το περσινό «στραπάτσο»

Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου, με μόλις 69.530 αφίξεις επιβατών τσάρτερ, έχοντας σημειώσει τεράστια κάμψη, η οποία ανήλθε στο -45,9% έναντι του 2015. Έπειτα από αυτά τα ιστορικά χαμηλά την τελευταία πενταετία, ο στόχος της ανάκαμψης δεν ήταν άπιαστος. Το τουριστικό ρεύμα επέστρεψε στη Λέσβο, αλλά ο Αύγουστος φαίνεται πως δεν «μαγνήτισε» τους Ευρωπαίους στο βαθμό που θα περίμενε ο κλάδος. Οι 23.303 επιβάτες τσάρτερ μπορεί είναι περισσότεροι από τους αντίστοιχους πέρυσι, τέτοιο μήνα, αλλά απέχουν χαρακτηριστικά από τους 32.238 του 2013, τους 34.906 του 2014 και τους 34.775 τους 2015. Σε κάθε περίπτωση, το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης προσέγγισαν πτήσεις από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ.

 

Η σύγκριση με το 2013

Οι καλά γνωρίζοντες τον τουρισμό στη Λέσβο, πίστευαν πως η φετινή χρονιά θα μπορούσε να επαναφέρει το νησί μας ως θελκτικό προορισμό στον ευρωπαϊκό χάρτη, στοχεύοντας οι αφίξεις των τσάρτερ να πλησιάσουν, αν όχι να προσπεράσουν, τα νούμερα του 2013. Και παρότι οι αφίξεις ήταν παραπλήσιες σε αριθμό μέχρι και τον Ιούλιο, τα αντίστοιχα σύνολα 2013-2017 διαφέρουν μετά και την παρέλευση του Αυγούστου κατά 10.781 επισκέπτες. Μια μείωση δηλαδή της τάξης του 11,9%, για την οποία δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή, ως προς την επεξήγησή της.

 

Ο Σεπτέμβρης, ρυθμιστής

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός πως οι καθοριστικοί μήνες στις αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών με τσάρτερ θεωρούνται οι τρεις καλοκαιρινοί, συχνά μέσα στην τελευταία τετραετία, παρατηρείται το φαινόμενο ο Σεπτέμβριος να είναι πιο «παραγωγικός» έναντι του Ιουνίου. Υπό αυτό το πρίσμα, εάν οι αφίξεις του μήνα που διανύουμε, καταφέρουν να διατηρήσουν την έως τώρα διαπιστωμένη αύξηση τους, σε σχέση με το 2016, δεν αποκλείεται ο Σεπτέμβρης να γίνει ο ρυθμιστής ολόκληρης της χρονιάς, δεδομένου ότι όπως παρατηρείται κάθε χρόνο, είναι ο τελευταίος μήνας του έτους με σημαντικά καταγεγραμμένα νούμερα επισκεπτών, αφού από τις αρχές Οκτώβρη οι περισσότερες πτήσεις τσάρτερ με προορισμό τη Λέσβο, σταματούν.

 

 

 

Θεαματικά τα νούμερα, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 40.000 σε ένα μήνα, κατά την τελευταία πενταετία

Ιστορικό υψηλό στις αφίξεις εσωτερικού

 

Εκείνο που χρήζει αναφοράς, ωστόσο, είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2013 ως σήμερα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης», «έσπασε» το φράγμα των 40.000 επισκεπτών στη διάρκεια ενός μήνα. Γεγονός που δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε από το 2013 ως σήμερα, παρότι σε τρεις περιπτώσεις το είχε αγγίξει (Αύγουστος 2015 - 39.240, Αύγουστος 2016 - 38.773, Ιούλιος 2017 - 38.685), χωρίς ωστόσο να το επιτύχει.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2017, με εξαίρεση το Μάρτιο, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ήταν μειωμένη έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, κατά 18.282 επιβάτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης της τάξης του 13,5% περίπου. Ωστόσο, κατά το τελευταίο τρίμηνο, Ιουνίου - Αυγούστου, η αύξηση είναι σημαντική έναντι του περσινού καλοκαιριού με περίπου 5.500 επιβάτες περισσότερους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό σχεδόν +5%. Συνολικά πάντως, η επιβατική κίνηση του 2017 είναι κατάτι μικρότερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (12.830 λιγότεροι επιβάτες), αλλά με τον αυξητικό ρυθμό που παρατηρείται, δεν αποκλείεται η χρονιά να κλείσει με περισσότερους από 346.083 επιβάτες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ κίνησης και σημειώθηκε το 2016.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Fraport», η συνολική κίνηση κατά το μήνα Αύγουστο στο «Οδυσσέας Ελύτης», ανήλθε σε 41.156 επιβάτες, ιστορικό υψηλό πενταετίας δηλαδή, που μεταφράζεται σε αύξηση σχεδόν 6,4% έναντι τόσο του περασμένου μήνα, αλλά και συγκριτικά με τον περσινό Αύγουστο.

Η αυξητική αυτή τάση συμπίπτει με τα αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης του Αυγούστου και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία. Συνολικά, καταγράφεται μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 8,3%, με το σύνολο των επιβατών που διακινήθηκαν σε αυτά, να ανέρχεται σε 5,1 εκατ. περίπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top