Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε το κρασί «La Terra Μοσχάτος Λήμνου» στην τέταρτη γευστική δοκιμή οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 87 ετικέτες από 33 πιστοποιημένες οινοποιητικές επιχειρήσεις.
Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε το κρασί «La Terra Μοσχάτος Λήμνου» στην τέταρτη γευστική δοκιμή οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και φέτος από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, σε συνεργασία με την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, στους χώρους της Σχολής Γευσιγνωσίας WSPC. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 87 ετικέτες από 33 πιστοποιημένες οινοποιητικές επιχειρήσεις και διακρίθηκαν 13 χρυσοί και 14 αργυροί οίνοι, που θα βραβευθούν και θα παρουσιαστούν σε ειδικό χώρο στη 12η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ecofestival 2009 (5 - 8 Νοεμβρίου 2009, στην Αθήνα).
Η γευστική δοκιμή οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας διεξήχθη με τη βοήθεια ειδικών γευσιγνωστών και πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων. Οι 16 κριτές-γευσιγνώστες, από τις 87 συμμετοχές επέλεξαν να βραβεύσουν 27 κρασιά και έδωσαν, όπως προαναφέρθηκε, 13 χρυσά και 14 αργυρά. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Ανθίδης Άκης, Γιαννόπουλος Ανδρέας, Δαβλέρη Ιωάννα, Θηραίου Κλαίρη, Καημενάκης Γιάννης, Καλλιανιώτης Αργύρης, Κανάκης Γιάννης, Νικολετόπουλος Θέμος, Ξυνογαλάς Κωνσταντίνος, Παλιοκώστα Βάσω, Πανίδης Νίκος, Πετρόπουλος Σοφοκλής, Σούλης Γιάννης, Σταυρόπουλος Περικλής, Τζίτζη Μαρία και Τσαμπά Μαρίνα.
Γλυκιά επιτυχία
Φέτος δε δόθηκε μεγάλο χρυσό μετάλλιο. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε το γλυκό κρασί «La Terra Μοσχάτος Λήμνου» της εταιρείας «Σαββόγλου - Τσιβόλας», με μέσο όρο βαθμολογίας 93,8 και ακολούθησαν το ερυθρό «Nebbiolo» (ειδική εμφιάλωση) 2005 της Οινοποίησης Καρυπίδη, με μέσο όρο βαθμολογίας 93,6 και το λευκό «Μεθ’ υμών Acacia 2008» της Οινοποιίας Ντούγκου, με μέσο όρο βαθμολογίας 93,4.
Η ΔΗΩ στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Πολύ σημαντικό στοιχείο για το ελληνικό κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας είναι ότι περισσότερα από τα μισά κρασιά που διαγωνίσθηκαν έλαβαν βαθμό 80 ή και υψηλότερο, δηλαδή έναν πραγματικά καλό βαθμό. Από την άλλη πλευρά, εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως μόλις επτά κρασιά έπεσαν κάτω από το βαθμό 69, που θεωρείται οριακός στην κλίμακα βαθμολόγησης του 100 και αφορά σε ανεπαρκή κρασιά.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως από μία πολύ ισορροπημένη και ποικιλόμορφη επιτροπή δοκιμαστών-κριτών κρασιού, που κάθε άλλο παρά «χαρίστηκε» σε κάτι (απόδειξη η απουσία μεγάλου χρυσού μεταλλίου), τα ελληνικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, καταδεικνύοντας πως σαφώς βελτιώνονται και μάλιστα σταθερά σε σχέση με το παρελθόν, επιτυγχάνοντας επιδόσεις ανάλογες - αν όχι καλύτερες - αυτών από σταφύλια συμβατικής γεωργίας, τουλάχιστον σύμφωνα με το δείγμα του εν λόγω διαγωνισμού.»
Γιατί η επιτυχία
Ο Γιάννης Σαββόγλου, σε αποκλειστική δήλωση στο «Ε», μας τόνισε: «Αυτό το κρασί όπου κι αν πάει παίρνει πάντα πρωτιές, όχι μόνο σε ελληνικούς διαγωνισμούς, αλλά και σε διεθνείς. Σας θυμίζω ότι μπήκε στο Wine Report του 2009.
Για την επιχείρησή μας δεν είναι τυχαία διάκριση η πρώτη θέση του “La Terra Μοσχάτος Λήμνου”. Είναι απόδειξη της σοβαρής δουλειάς που γίνεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Δημιουργεί από βιολογικά σταφύλια της ποικιλίας “Μοσχάτο Αλεξανδρείας” που θεωρείται ο Βασιλιάς των γλυκών κρασιών.
Το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας που έχει το “La Terra” είναι ότι έχουμε συνεχή συνεργασία με τους παραγωγούς από τους οποίους παίρνουμε τα σταφύλια. Τα αμπέλια παρακολουθούνται συνεχώς από γεωπόνο και οινολόγο, οι οποίοι καθοδηγούν τους παραγωγούς στις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν. Τα σταφύλια τρυγώνται πολύ αργά ώστε να είναι υπερώριμα, γιατί έτσι πετυχαίνουμε να έχουν συμπυκνωμένα αρώματα και γεύσεις. Αν δοκιμάσετε τα σταφύλια την ώρα του τρύγου θα νομίσετε ότι τρώτε μαρμελάδα. Επίσης ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τα σταφύλια είναι τέτοιος που θα δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε αναλλοίωτα όλα τα πρωτογενή αρώματα.
Πιστεύω ότι μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι το μικρό μας μέγεθος, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη έλεγχο τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Οφείλουμε μεγάλες ευχαριστίες στους αμπελουργούς της Λήμνου με τους οποίους έχουμε δημιουργήσει ομάδα παραγωγών. Διότι τηρώντας τις διαδικασίες της βιολογικής γεωργίας, καταφέρνουν να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγή αυτού του εξαιρετικού κρασιού.»
Το «La Terra Μοσχάτος Λήμνου» είναι ένα κρασί-λικέρ, συνιστάται ως απεριτίφ για μετά το φαγητό και συνοδεύει ιδανικά ώριμα φρούτα και γλυκά. Προέρχεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας και κάθε χρόνο παράγονται 5.000 φιάλες.