FOLLOW US

Οικονομία

  • Με εξώδικο τους καταγγέλλουν άνισο, ακήρυχτο πόλεμο από Τούρκους ψαράδες και περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη αλιεία
Αλιείς κατά Κυβέρνησης, για τα κυριαρχικά δικαιώματα!

Αντιμέτωποι με έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με Τούρκους αλιείς βρίσκονται Έλληνες συνάδελφοί τους, στέλνοντας εξώδικο στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση που βιώνουν από τις τουρκικές προκλήσεις και την έλλειψη αντίδρασης από το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα, με το εξώδικό τους 36 Έλληνες ψαράδες ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς, όπως σημειώνουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία». Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντηση που έχουν λάβει είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο. Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα. «Η Τουρκία με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων, που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους, έχει αρχίσει να «καταλαμβάνει χώρο» με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησίας» θαλάσσιων περιοχών, φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων», καταλήγουν.

Ο Γ.Γ. της Ένωσης Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Παναγιώτης Καραβέτης, ένας από τους 36 αλιείς που έστειλαν το εξώδικο, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» τονίζει την ανάγκη να υπερασπιστεί η Κυβέρνηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έναντι της συνεχιζόμενης προκλητικότητας των Τούρκων αλιέων. «Το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Ο Τούρκος πρέπει να σταματάει στα 6 ναυτικά μίλια και στη Λήμνο φτάνουν μέχρι και τα 3 μίλια από τις ακτές, ενώ στη βραχονησίδα Ζουράφα κατεβαίνουν έως και 2 δέκατα του μιλίου από τη στεριά της» εξήγησε ο κ. Καραβέτης, καταγγέλλοντας πως «δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Το Λιμενικό έρχεται ορισμένες φορές, αλλά δεν κάνει κάτι παραπάνω πέρα από μια οπτική επαφή με τους Τούρκους. Μετά από αυτό, οι Τούρκοι ψαράδες δε φεύγουν. Και γιατί να φύγουν, αφού δεν έχει καμία επίπτωση για τους ίδιους;», διερωτάται.

Γ. Κουμουτσάκος: «Η Κυβέρνηση μένει αδρανής»

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας πως «ενώ ο κ. Τσαβούσογλου ζητά διάλογο άνευ όρων για το σύνολο των διεκδικήσεων της χώρας του και ενώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη, την ίδια τη στιγμή, των εγκαινίων του από τον κ. Κοτζιά, η κυβέρνηση Τσίπρα μένει αδρανής και ανέχεται την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Τουρκικά αλιευτικά -όπως καταγγέλλουν Έλληνες ψαράδες- συνεπικουρούμενα από περιπολικά σκάφη, πραγματοποιούν λαθραία αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επιχειρούν έτσι να καταλάβουν χώρο που δεν τους ανήκει και να επιβάλλουν de facto παρουσία σε θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα». Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί μάλιστα την Κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών -προς τον οποίον καταθέτει σχετική ερώτηση- να αναλάβουν τις ευθύνες τους «πριν διαμορφωθεί αρνητικό τετελεσμένο για τα συμφέροντα της χώρας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 14:57
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top