Μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κόλπο Καλλονής, με αντικείμενο τα κέρδη από την αλιεία και την εμπορία οστράκων. Ειδικότερα την αλιεία του τοπικού είδους μυδιού, που παράγεται στον κόλπο, γνωστού ως χάβαρο αλλά και των κυδωνιών.
Μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κόλπο Καλλονής, με αντικείμενο τα κέρδη από την αλιεία και την εμπορία οστράκων. Ειδικότερα την αλιεία του τοπικού είδους μυδιού, που παράγεται στον κόλπο, γνωστού ως χάβαρο αλλά και των κυδωνιών. Χθες μάλιστα ήρθαν στο «Ε» καταγγελίες για υπεραλίευση μυδιών και κυδωνιών όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα όμως, έγιναν καταγγελίες και στις αρμόδιες αρχές της Θεσσαλονίκης, για παράνομη εμπορία οστράκων, που έχει ως συνέπεια την απώλεια εσόδων από το κράτος. Η καταγγελία ανέφερε ότι η αλιεία των οστράκων είναι παράτυπη για λόγους υγειονομικούς.
Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που κρατάει αρκετά χρόνια, αλλά φέτος φαίνεται να είναι περισσότερο οξυμένη από οποτεδήποτε άλλοτε. Ίσως η ένταση με την οποία εμφανίζεται φέτος, να οφείλεται στην κάθετη πτώση της τιμής που πουλιούνται τα χάβαρα. Όπως μας έλεγε χθες ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου του Πολιχνίτου, Κώστας Σάκκης, στο παρελθόν οι ψαράδες της περιοχής, πληρώνονταν τα χάβαρα προς 2,5 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή τους έχει πέσει στα 0,80 ευρώ ως 0,90 ευρώ το κιλό. Μόνο στις αρχές του Νοεμβρίου, πωλήθηκαν κάποιες ποσότητες στα 1,10 ευρώ το κιλό. Όπως γίνεται αντιληπτό από τις διαφορές των τιμών, το εισόδημα των ψαράδων από την οστρακαλιεία έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.
Θα εξαφανιστούν
Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους του Πολιχνίτου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) την προηγούμενη εβδομάδα αλιεύτηκαν και έφυγαν για τη Θεσσαλονίκη, 30 ως 40 τόνοι χάβαρου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η αλίευση χάβαρου ξεκίνησε στις αρχές του Νοεμβρίου και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ως τώρα. Πιστεύουν πως αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η αλίευση, σύντομα θα εξαφανιστούν τα χάβαρα από τον κόλπο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τα χτένια.
Θεωρούν δε ότι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, είναι ένας πολύ μικρός αριθμός τοπικών μεσαζόντων που δρουν εδώ στη Λέσβο, και εκμεταλλεύονται τους ψαράδες. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η τιμή του χάβαρου κυμαίνεται από 1,10 ευρώ ως 1,60 ευρώ το κιλό, όμως οι μεσάζοντες το πληρώνουν στους ψαράδες στα 0,80 ευρώ το κιλό.
Αντίθετα ο κ. Σάκκης υποστηρίζει ότι δεν γίνεται υπεραλίευση, η αλίευση δε του χάβαρου είναι αντίστοιχη με αυτή που γινόταν πέρυσι. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι από το άνοιγμα της περιόδου αλίευσης και ως χθες, είχαν αλιευτεί 350 τόνοι χάβαρου και μόλις 10 τόνοι κυδωνιών, ενώ νέα εξαγωγή από τη Λέσβο, θα γίνει την Πέμπτη. Επειδή η ζήτηση θα μειωθεί μέσα στο νέο χρόνο, εκτιμά ότι τον Ιανουάριο θα γίνει μόλις μια εξαγωγή οστράκων.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Στρατής Αρώνης, μας είπε και εκείνος ότι δεν υπάρχει αξιόλογη αύξηση των ποσοτήτων που αλιεύονται αυτή την περίοδο. Επίσης διέψευσε τις καταγγελίες που θέλουν να γίνεται παράτυπα η αλίευση του χάβαρου, καθώς ο κόλπος είναι ανοιχτός και οι ποσότητες που εξάγονται από τη Λέσβο για τη Θεσσαλονίκη ή το εξωτερικό, ελέγχονται και υγειονομικά είναι ασφαλείς για τους καταναλωτές.
Το αν η διακίνηση των οστράκων που έφυγαν την Κυριακή από το νησί, έγινε νόμιμα, είναι ένα ζήτημα που το διερευνά το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης μετά από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες της Λέσβου, που εμπλέκονται στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του κόλπου της Γέρας.
Οι αντιπαραθέσεις
Το άνοιγμα της περιόδου αλίευσης του χάβαρου, αποτέλεσε το έναυσμα για τη νέα φάση όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των ψαράδων του Πολιχνίτου. Εκείνη την περίοδο, ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος του Πολιχνίτου, ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Καλλονής και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Οστρακαλιευτικού Συλλόγου Πολιχνίτου, ζητούσαν να καθυστερήσει το άνοιγμα της περιόδου αλίευσης του χάβαρου ώστε αποφευχθεί η πτώση των τιμών. Συγκεκριμένα, ζητούσαν αντί της 1ης Νοεμβρίου που προβλέπει σχετικό προεδρικό διάταγμα, να ανοίξει ο κόλπος στις 20 Νοεμβρίου.
Σε σχετικό έγγραφο τους, ανέφεραν ως λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασης, ότι:
- Ο Νοέμβριος λειτουργεί καταλυτικά για την πτώση της τιμής του χάβαρου, αφού οι ποσότητες που αλιεύονται και εξάγονται στην Ιταλία το μήνα αυτό, δεν καταναλώνονται. Αντίθετα ποντίζονται στη θάλασσα και διατίθενται στο εμπόριο το Δεκέμβριο, οπότε και αυξάνεται η ζήτηση.
- Η αύξηση της περιόδου αγρανάπαυσης αυτής για μείωση των συνεπειών από την εντατική οστρακαλιεία στον κόλπο.
Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από το Νομάρχη, που εκδίδει την σχετική απόφαση με την οποία ανοίγει η περίοδος αλιείας. Όμως η μειοψηφία του Οστρακαλιευτικού Συλλόγου Πολιχνίτου ήθελε να ξεκινήσει η αλίευση από τις αρχές του Νοεμβρίου και γι’ αυτό κατήγγειλε το Νομάρχη.
Και ετεροαπασχολούμενοι
Επίσης από καιρό βρίσκονται σε αντιπαράθεση οι ψαράδες του Πολιχνίτου με συναδέλφους τους ετεροαπασχολούμενους. Δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους ή επαγγελματίες, που ταυτόχρονα κατέχουν και άδεια αλιείας. Ο κ. Σάκκης, ως πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου, μας έλεγε χθες ότι εδώ και πολλούς μήνες δέχεται πιέσεις να μην δώσει βεβαιώσεις στους ετεροαπασχολούμενους ψαράδες, καθώς οι υπόλοιποι ψαράδες θεωρούν ότι παίρνουν το εισόδημα τους άδικα. Ταυτόχρονα όμως, δέχεται πιέσεις κι από την άλλη πλευρά. Ο ίδιος από το καλοκαίρι με έγγραφα αρχικά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια προς τις τοπικές υπηρεσίες, ζήτησε να του δοθούν οδηγίες. Αλλά μέχρι σήμερα καμία αρμόδια αρχή δεν έχει διευκρινίσει το ζήτημα αυτό.