Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Μένει μέχρι... να καταργηθεί!

20/05/2016 - 15:05

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει το σύνολο των νέων έμμεσων και άμεσων φόρων που θα κληθούμε να πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια κι οποίοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει το σύνολο των νέων έμμεσων και άμεσων φόρων που θα κληθούμε να πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια κι οποίοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Σε αυτό το σχέδιο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 52, περιλαμβάνεται η διάταξη που ορίζει σε ποια νησιά καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου. Το οξύμωρο είναι πως με το άρθρο αυτό εισάγεται η αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα από το 23% στο 24%.

Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου υπογραμμίζεται πως η αύξηση του συντελεστή γίνεται για να αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ και κατ’ επέκταση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας. Στην παράγραφο 2 του άρθρου ορίζεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από την 1 Ιουνίου του 2016, ενώ μέχρι πριν από μερικές ημέρες «διαρροές» του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Τι λέει η αιτιολογική έκθεση
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 52 αναφέρεται κατά λέξη: «Μετά την παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 προστίθεται παρ. 6Α ως εξής: 6Α. Η μείωση των συντελεστών των παραγράφων 4, 5 και 6 δεν ισχύει για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο από 1.10.2015 και για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο από 1.6.2016».

Αυτή είναι η διάταξη με την οποία παρατείνεται για λίγους μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σαφή εικόνα για το πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά δίνει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Ο μειωμένος συντελεστής διατηρείται μέχρι το τέλος του 2016 στη νήσο Σκόπελο, λόγω των φυσικών καταστροφών που υπέστη, και στα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας που πλήττονται από την προσφυγική κρίση».

Από την παραπάνω διατύπωση είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί λόγο που δικαιολογεί το μειωμένο ΦΠΑ τη νησιωτικότητα και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, αλλά την προσφυγική κρίση. Ακόμη κι έτσι όμως η παράταση ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έπρεπε να διατηρηθεί υπ’ αόριστο, διότι αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο πότε θα αρθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα νησιά.

Οφείλουμε, βέβαια, να αναγνωρίσουμε ότι, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το κεντρικό ζήτημα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας κι όχι η ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, είναι πολύ λογικό να μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα.

Χρόνος για διεκδίκηση;
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης είχε δηλώσει πως η εξάμηνη παράταση μπορεί να αξιοποιηθεί από τους τοπικούς φορείς προκειμένου να τεκμηριωθεί το αίτημα για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι το αίτημα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο από οικονομικά στοιχεία.

Φυσικά όλοι, κι ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζουν ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες των νησιών και παράλληλα η αύξηση των εσόδων του κράτους θα είναι μηδαμινή.

Επίσης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το τελικό αποτέλεσμα από την αύξηση του φόρου να είναι αρνητικό ως αποτέλεσμα της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης της φοροδιαφυγής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey