Σταθερή συνεργασία με την «Κολιός» για το Συνεταιρισμό του Μεσοτόπου

Και φέτος υπάρχουν... σενάρια με το γάλα;

30/09/2015 - 16:16

Ήταν το περασμένο Ιούλιο όταν στέλεχος κτηνοτροφικού συνεταιρισμού της Λέσβου μας έλεγε: «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τα τοπικά τυροκομεία. Πρέπει να βρούμε τρόπο για να φύγει γάλα εκτός νησιού. Μόνο έτσι θα πιεστούν οι τυροκόμοι του νησιού να αναθεωρήσουν τον τρόπο που λειτουργούν».

Ήταν το περασμένο Ιούλιο όταν στέλεχος κτηνοτροφικού συνεταιρισμού της Λέσβου μας έλεγε: «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τα τοπικά τυροκομεία. Πρέπει να βρούμε τρόπο για να φύγει γάλα εκτός νησιού. Μόνο έτσι θα πιεστούν οι τυροκόμοι του νησιού να αναθεωρήσουν τον τρόπο που λειτουργούν».

Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να είχε ειπωθεί τον Ιούλιο του 2014, του 2013 και ακόμη παλιότερα. Η συζήτηση για την αποστολή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος εκτός νησιού καλά κρατεί εδώ και χρόνια. Αλλά τελικά πάντα κάτι γίνεται και οι συνεταιρισμοί του νησιού δίνουν το γάλα τους στις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις. Παρότι συστηματικά παραπονούνται ότι οι τιμές του γάλακτος είναι χαμηλές και υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων.

Μέχρι σήμερα μόνο ο Συνεταιρισμός του Μεσοτόπου έχει κάνει πράξη αυτό που όλοι οι άλλοι συζητούν. Συγκεκριμένα δίνει κάθε χρόνο το γάλα του στην τυροκομική επιχείρηση «Κολιός» που έχει την έδρα της στο Κιλκίς, κι η τιμή που θα πετύχει ο συνεταιρισμός είναι η βάση για διαπραγματεύσεις που κάνουν οι άλλοι συνεταιρισμοί με τις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις.

Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Μανώλης Κωνσταντιδέλλης τονίζει ότι και φέτος ο συνεταιρισμός θα συνεργαστεί με την εταιρεία «Κολιός», όμως μέχρι τώρα δεν έχει συζητηθεί η τιμή του προϊόντος. Στη συνεργασία με τον όμιλο «Κολιός» είχε μπει για μια χρονιά και ο Συνεταιρισμός της Στύψης. Ωστόσο μετά τα παράπονα που εξέφρασαν αρκετά μέλη, το γάλα πωλείται σε τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις.

Φέτος οι κτηνοτρόφοι, των οποίων οι συνεταιρισμοί δίνουν το γάλα τους σε τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις πληρώνονται με καθυστέρηση που φθάνει ως και πέντε μήνες από την παράδοση του γάλακτος. Η τιμή παραγωγού για το γάλα διαμορφώθηκε στα 0,96 ευρώ για το πρόβειο γάλα.

Ο κ. Κωνσταντιδέλλης αναφέρει πως το 70% των μελών του συνεταιρισμού έχει πληρωθεί και εξοφληθεί. Κι η τιμή παραγωγού για τα μέλη του συνεταιρισμού, την γαλακτοπαραγωγική περίοδο 2014-2015 διαμορφώθηκε στα 0,98 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και 0,56 ευρώ για το κατσικίσιο γάλα. Επιπλέον όλοι οι κτηνοτρόφοι έλαβαν 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλό γάλα ως αντιστάθμισμα της επιδότησης που δίνεται στους παραγωγούς των οποίων το γάλα τυροκομείται στην Λέσβο. Ενώ η τιμή του βιολογικού πρόβειου γάλακτος διαμορφώθηκε στα 1,17 ευρώ ανά κιλό.

Τι φοβούνται
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού να δώσουν γάλα στην εν λόγω εταιρεία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Η εμπλοκή της «Κολιός» στην υπόθεση της εταιρείας «Αγνό» είναι η κύρια αιτία που τους κάνει επιφυλακτικούς. Σε μια εποχή με πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όπου κραταιές επιχειρήσεις καταρρέουν, οι μικροί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί της Λέσβου φοβούνται να κάνουν ανοίγματα που εμπεριέχουν «ρίσκο».

Στην ουσία η πλειοψηφία των συνεταιριστών της Λέσβου θεωρούν ότι οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις είναι πιο φερέγγυες από τις τυροκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι μια πεποίθηση που δε στηρίζεται σε οικονομικά δεδομένα, αλλά στην οικειότητα που έχουν αναπτύξει οι συνεταιρισμοί με τους τοπικούς τυροκόμους. Αυτός είναι ο λόγος που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμφωνίες για την αγορά του γάλακτος είναι προφορικές και δεν περιλαμβάνουν ποινικές ρήτρες για τις τυροκομικές επιχειρήσεις σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας.

Ο κ. Κωνσταντιδέλλης πιστεύει πως ό,τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει και φέτος, «όλοι θα περιμένουν να κλείσουμε εμείς τιμή και μετά θα πάνε να παρακαλάνε τους τυροκόμους του νησιού να πάρουν το γάλα τους», μας είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του συνεταιρισμού Μεσοτόπου.
 
Διερευνητικές κινήσεις
Άλλες πηγές αναφέρουν πως ήδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου με τυροκομικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας για την αποστολή γάλακτος με την ελπίδα ότι θα πετύχουν καλύτερες τιμές.

Το κλείσιμο της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τέσσερις παράγοντες: α) Να βρεθεί ικανή ποσότητα γάλακτος για να εξάγεται από το νησί, β) η τιμή πώληση του γάλακτος, γ) ο χρόνος πληρωμής των παραγωγών και δ) η φερεγγυότητα της τυροκομικής επιχείρησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey