Κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη διατήρησή του

Διαπάλη για το μειωμένο Φ.Π.Α. των νησιών

02/07/2015 - 14:09

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση (Μυρσινιά-Ζερδελή), βρίσκονται σε εξέλιξη και οι νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στις οποίες σημείο τριβής είναι και αυτό το θέμα. Ειδικότερα, χθες λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα (από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Με τη νέα πρόταση η κυβέρνηση ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος, καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση θέτει πέντε βασικές προϋποθέσεις για να δεχθεί τη συμφωνία. Η πρώτη εξ αυτών είναι να διατηρηθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά.

Επίσης, αναφέρει την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις, ψήφιση νέου πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις το φθινόπωρο, μη εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και την κυριακάτικη αργία, μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), δηλαδή του δικτύου της ΔΕΗ.

Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η κυβέρνηση ζητά σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί να μην εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους, λένε οι κυβερνητικές πηγές.

Στη διαπραγμάτευση οι μειωμένοι
Πρέπει να σημειωθεί πως από την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει πως οδεύουν προς συμφωνία η χώρα και οι δανειστές.

Κι οι τελευταίοι έχουν δεχθεί να μη αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στα νησιά. Φαίνεται πως, κάτω και από τις ενστάσεις των ΑΝΕΛ αλλά και της κινητοποίησης του προηγούμενου διαστήματος, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών έγινε κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση.

Η μεταστροφή αυτή προέκυψε τις τελευταίες μέρες και πάντως μετά την επίσκεψη των φορέων του Αιγαίου στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, αφού στην πρόταση των 47 σελίδων που είχε καταθέσει η κυβέρνηση προβλεπόταν η κατάργησή τους, όπως και σε όλες τις προτάσεις που είχαν κάνει οι δανειστές από το περασμένο καλοκαίρι.

Αποκαλυπτικός μάλιστα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, όταν δήλωνε ότι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.


Η τοπική αντιπαράθεση για το Φ.Π.Α.
Συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά. Χθες ήταν η σειρά του κ. Μυρσινιά να απαντήσει. Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν ο βουλευτής με δημόσια παρέμβασή του απάντησε στις δηλώσεις του κ. Μυρσινιά που δημοσιεύθηκαν στο «Ε» την Τρίτη.

Ο κ. Ζερδελής καλούσε τον κ. Μυρσινιά να πάρει δημόσια θέση αν είναι υπέρ του Ναι ή του Όχι στο δημοψήφισμα. Κι υποστήριξε πως ο ίδιος ως βουλευτής, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Λέσβου και του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών του νομού μας, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά, μέτρο που περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι δανειστές της χώρας.

Να παραμείνουμε στο ευρώ
Στη χθεσινή του απάντηση, ο κ. Μυρσινιάς αναφέρει τα εξής: «Το Επιμελητήριο, εκπροσωπώντας το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των νησιών μας, είναι ο θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την ανάπτυξη των νησιών μας. Δεν είναι πολιτική οργάνωση ούτε κόμμα και ως εκ τούτου δε μπορεί να λάβει πολιτική θέση».

Με την παραπάνω αναφορά, ο κ. Μυρσινιάς αποφεύγει να πάρει θέση στο δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα που προκήρυξε.
Ωστόσο με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δηλώνει: «Στην παρούσα φάση βούληση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και οικονομίας και κατά συνέπεια της Ευρωζώνης.

Αυτό πιστεύουμε ότι προέχει τώρα και επ’ αυτού καλούμαστε να εργαστούμε όλοι μας σε πνεύμα σύνεσης, ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και κυρίως ενότητας.

Και αυτό ζητάμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, να λάβει τη σωστή απόφαση για τη διατήρηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Και ανταπάντηση
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανάρτησε την απάντησή του στο facebook, όπως είχε κάνει και ο κ. Ζερδελής. Λίγο μετά το μεσημέρι, ο κ. Ζερδελής έσπευσε να ανταπαντήσει, ρωτώντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου αν παραμένει σταθερός στη θέση να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α. στα νησιά.

Κι υποστηρίζει ότι όσοι είναι συνεπείς σε αυτήν τη θέση πρέπει στο δημοψήφισμα να ταχθούν υπέρ του όχι. Διότι αν επικρατήσει το Ναι, θα αυξηθούν οι συντελεστές του Φ.Π.Α. στα νησιά και οι οικονομίες και οι κοινωνίες τους θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό.

Επίσης, θυμίζει στον κ. Μυρσινιά πως η αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τον κ. Βαρουφάκη πριν από λίγες ημέρες έκανε σαφές στον υπουργό Οικονομικών πως η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά θα είναι καταστροφική.

Τέλος, ο βουλευτής καλεί τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου αν έχει μελέτη που να δείχνει ότι μπορεί να αναπτυχθούν τα νησιά με αυξημένο Φ.Π.Α. να την παρουσιάσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Ζερδελής δηλώνει: «Τότε θα ψηφίσω με τα δυο μου χέρια το διπλασιασμό του. Αυτά για μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey