Παζάρι εντός και εκτός Ελλάδας

Μάχη σε δεύτερο πλάνο για το ΦΠΑ των νησιών

24/06/2015 - 13:36

Γι’ άλλη μια φορά σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Γι’ άλλη μια φορά σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Παρότι στις κυβερνητικές προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δε γίνεται αναφορά στο θέμα, κάτι που σημαίνει πως αν ισχύσει η 47σέλιδη αρχική πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς τότε οι μειωμένοι συντελεστές είναι υπό κατάργηση, ωστόσο τίποτε νεότερο δεν προτείνεται για την κατάργησή τους από τις νέες προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι μπορούν και να διατηρηθούν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον
Το θέμα, αν και ήσσονος σημασίας για τη συνολική διαπραγμάτευση, έχει ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον, ταυτόχρονα όμως αποκτά και γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι με σαφή και ξεκάθαρη ανακοίνωση το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί την κατάργησή τους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση κάνει λόγο για casus belli. Επίσης τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δε βρίσκεται σε διαπραγμάτευση το θέμα αυτό.

Παράλληλα χθες Τρίτη οι οικονομικές ιστοσελίδες επέμεναν, με δημοσιεύματά τους, πως υφίσταται θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ορισμένες από αυτές ανέφεραν ότι είχε γίνει συγκεκριμένη παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να διατηρηθούν, επικαλούμενος τη νησιωτικότητα. Ταυτόχρονα τίθεται με πολύ άμεσο τρόπο η αύξηση του ΦΠΑ για τον επισιτιστικό τομέα στο 23%.

Αποδεκτή από την κυβέρνηση
Σειρά σεναρίων κυκλοφορούν για το θέμα. Όμως το χειρότερο από όλα είναι αυτό που θέλει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών να γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση προκειμένου οι ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε. να κάνουν δεκτές τις ελληνικές προτάσεις. Άλλα σενάρια θέλουν οι μειωμένοι συντελεστές να καταργούνται και να αντικαθίσταται από επιστροφές φόρου.

Μία πρόταση που είχε κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Άλλο σενάριο λέει ότι δε θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές σε όλα τα νησιά, αλλά μόνο σε ορισμένα τουριστικά από αυτά.

Εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο είναι ότι η διαπραγμάτευση του ΦΠΑ των νησιών έχει συνδεθεί άμεσα με τη συνολική διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση. Έχει χάσει δηλαδή τον αυτόνομο χαρακτήρα της. Κι αυτό είναι που αυξάνει τον κίνδυνο, το μόνο μέτρο που στις παρούσες συνθήκες αντισταθμίζει το κόστος της νησιωτικότητας να καταργηθεί.

Μια εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών καθιστώντας ακριβότερη τη ζωή σ’ αυτά με ό,τι αυτό σημαίνει για το βιοτικό επίπεδο των Αιγαιοπελαγιτών.

 

Κοκτέιλ θανάτου

Χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο επέκρινε την κυβέρνηση για την ασάφεια με την οποία τοποθετείται στο θέμα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για μια πολιτική διαδικασία πρωτοφανή ως προς την αναξιοπιστία, τον εμπαιγμό και την κοροϊδία των νησιωτών, που τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει αποδέκτες δεκάδων αντιφατικών και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων σχετικά με την τύχη του ΦΠΑ των νησιών, τις οποίες χαρακτήρισε «μπρα ντε φερ ενδοκυβερνητικών ισορροπιών».

Ο κ. Χατζημάρκος περιέγραψε ένα συνδυασμό δημοσιονομικών μέτρων που θα πλήξουν τα νησιά, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία με τους δανειστές, το οποίο το χαρακτήρισε «κοκτέιλ θανάτου», το οποίο εκτός την κατάργηση  των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον ΦΠΑ στον τουρισμό.

Ζήτησε δε, έστω και την ύστατη ώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους λέγοντας: «Έστω και την τελευταία ώρα και μόνο γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρακμή δεν έχει φτάσει στο κόκαλο, περιμένουμε να διατηρηθεί το ελάχιστο ποσοστό αξιοπιστίας που μπορεί να έχει μείνει σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο αδυνατεί ακόμη και να χαρακτηρίσει το χρώμα μιας γραμμής. Σε περιβάλλον πλήρους αχρωματοψίας, οι «κόκκινες γραμμές» έχουν όλα τα άλλα χρώματα εκτός από το κόκκινο».

Τέλος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κατέστησε σαφές ότι ο αγώνας για την αναγνώριση και την εφαρμογή της νησιωτικότητας θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και μέσο
«Την μάχη για την νησιωτικότητα θα την δώσουμε με όλους τους τρόπους. Με μέσα συμβατικά και μη.

Όπως μη συμβατικός είναι και ο τρόπος που πολεμούν και υπονομεύουν τα νησιά. Δεν θα είμαστε τα εύκολα θύματα. Η περίοδος των ψευδαισθήσεων και των “προσκυνημένων” που τοπικά λειτουργούσαν ως αμορτισέρ των κραδασμών από τις επιλογές του κέντρου, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η απάντησή μας θα είναι όσο σκληρή αξίζει σε αυτό το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα».

 

Δηλώσεις Καλογήρου και Μυρσινιά

Να ακουστεί η κραυγή της αγωνίας μας

Την κάθετη αντίθεσή τους στην προοπτική κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ εκφράζουν και οι φορείς της Λέσβου. Ειδικότερα η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου σε δήλωση της υπογράμμισε:
«Όπως έχω επανειλημμένως πει ο μειωμένος ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά δεν είναι προνόμιο. Είναι ένα οικονομικό και κοινωνικό ισοδύναμο, η κατάργησή του δε θα φέρει δημοσιονομικά έσοδα και αυτό αποδεικνύεται με στοιχεία και αριθμούς. Αντιθέτως θα φέρει ύφεση που θα οδηγήσει στον απόλυτο μαρασμό τα νησιά μας. Ελπίζω και εύχομαι έστω και την ύστατη στιγμή να ακουστεί η κραυγή της αγωνίας μας».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε: «Είμαστε σταθεροί στην πάγια θέση μας. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά θα τα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό, σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Για το Επιμελητήριο Λέσβου, όπως και για όλα τα νησιωτικά Επιμελητήρια, οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ είναι αδιαπραγμάτευτοι. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey