Η κυβέρνηση αλλάζει στάση για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Ανέκρουσαν πρύμνα

09/06/2015 - 16:05

Οι έντονες αντιδράσεις από τα νησιά, οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, η αντίδραση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και των βουλευτών του κόμματος, καθώς και η συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν να έχουν αλλάξει την μέχρι πριν από λίγα 24ωρα ...ειλημμένη, κατά τον κ. Βαρουφάκη, απόφαση της κυβέρνησης. Σημαντική συμβολή είχε και η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου τους Πάνου Καμμένου.

Οι έντονες αντιδράσεις από τα νησιά, οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, η αντίδραση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και των βουλευτών του κόμματος, καθώς και η συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν να έχουν αλλάξει την μέχρι πριν από λίγα 24ωρα ...ειλημμένη, κατά τον κ. Βαρουφάκη, απόφαση της κυβέρνησης. Σημαντική συμβολή είχε και η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου τους Πάνου Καμμένου.

Δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου χθες το μεσημέρι ανέφεραν πως είναι πλέον απόφαση της κυβέρνησης να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

Το Σαββατοκύριακο είχε διαφανεί από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πως το κλίμα αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση αναζητούσε ισοδύναμα μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως αναζητούνται μέτρα ύψους 350 εκατ. ευρώ που θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία. Σε αυτό το ποσό προσδιορίζει το υπουργείο το κόστος των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά. Η αλήθεια είναι πως η απώλεια εσόδων είναι πολύ μικρότερη, μόλις 62 εκατ. ευρώ. Το ποσό φθάνει στα 350 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστούν οι απώλειες εσόδων από το μειωμένο ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών έδειχνε να θεωρεί ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά ήταν μέτρο που μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Φίλης είχε πει πως δεν είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά.

Αντίθετα, η κυβέρνηση τώρα λέει πως οι δανειστές είναι αυτοί που πιέζουν για την κατάργησή τους. Αλλά εκείνη θα αντισταθεί και το μέτρο δε θα περάσει.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από τους δανειστές κρύβονταν συμφέροντα τουριστικών επιχειρήσεων άλλων νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης που θα έχαναν την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως τα έσοδα που θα προκύψουν είναι ελάχιστα, ενώ το πολιτικό κόστος πολύ μεγάλο, δεδομένου ότι ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να το ψηφίσουν. Το θέμα θα μπορούσε να είχε κλείσει νωρίτερα, όμως η κυβέρνηση ήθελε να εκδηλωθούν οι αντιδράσεις για να τις χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των δανειστών.
Η Ν.Δ., όπως ήταν αναμενόμενο, αξιοποίησε το ζήτημα για να θυμίσει πως η ίδια ως κυβέρνηση είχε αποκρούσει ανάλογο αίτημα από την πλευρά των δανειστών.

Το θέμα έγινε αντικείμενο συζήτησης και στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να έχουν έντονη αντιπαράθεση. Παράλληλα το Σαββατοκύριακο, για ακόμη μια φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό Mega έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Κινητοποιήσεις
Εν τω μεταξύ από το προηγούμενο Σάββατο στη Χίο συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου, η οποία αποφάσισε την Πέμπτη 11 του μήνα να κλείσουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες του νησιού από το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας και να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Χίου. Η ΟΕΒΕ Χίου κάλεσε τους εμπορικούς συλλόγους όλων των νησιών να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, ώστε να αποκτήσει παναιγαιακό χαρακτήρα.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει επιπλέον τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματιοβιοτέχνες που δεν αντέχουν άλλο». Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν και να διαδηλώσουν ενάντια σε όλα τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση την Πέμπτη 11 Ιούνη στις 7.30 το βράδυ στην Πλ. Σαπφούς.

 

Θέλουν δημοψήφισμα

Παρότι η κυβέρνηση άλλαξε στάση, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι επανέλαβε την πρόταση του να γίνει δημοψήφισμα, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τους υπουργούς κκ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους βουλευτές του Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης είπε ότι το ερώτημα θα αφορά τη νησιωτικότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για τη χώρα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που ενώ προβλέπονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενώ τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής εδώ και χρόνια σε νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική), εν τούτοις ποτέ δεν έγινε ούτε καν απόπειρα θέσπισής τους στην Ελλάδα, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο ένας χώρος ανισοτήτων και βασικών ελλείψεων ζωτικής σημασίας, αντί για έναν χώρο ίσων ευκαιριών, όπως άλλωστε προβλέπεται στην ιδρυτική, της Ενωμένης Ευρώπης, Συνθήκη της Ρώμης.

Ειδικότερα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν να διατηρούνται, ως αποτέλεσμα των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των φορέων με τον υπουργό Οικονομικών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως αναμένει την επίσημη ανακοίνωση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΕΟΑΕΝ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών δια του προέδρου του Θράσου Καλογρίδη.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey