Κι άλλες παρεμβάσεις για το ΦΠΑ

28/05/2015 - 15:11

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τους συντελεστές του ΦΠΑ, τόσο σε ό,τι αφορά τα νησιά όσο και τον τουριστικό τομέα.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τους συντελεστές του ΦΠΑ, τόσο σε ό,τι αφορά τα νησιά όσο και τον τουριστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η κυβέρνηση και οι δανειστές συζητούν αύξηση των συντελεστών προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ, οι φορείς ζητούν μείωση των συντελεστών κι επικαλούνται το κεκτημένο που ισχύει σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τις τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα άλλων ανταγωνιστριών χωρών.

Ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών Επιχειρήσεων) ζητά ο ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες να διαμορφωθεί μεταξύ του 8-10%. Επίσης, αναφέρει πως άλλες χώρες διατηρούν ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, όπως στα Κανάρια Νησιά με 0%, στην Κορσική με 2% κ.λπ.

Σημειώνει πως, στην περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και τα νησιά, «ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που θα είναι έρμαιο των tour operators, όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού».

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως ο ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ του 6%, που ισχύει στην Πορτογαλία, και του 8%, που ισχύει στην Τουρκία.

Ερωτήσεις εντός και εκτός
Αναφορά για το θέμα αυτό κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Με αυτή διαβιβάζει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη επιστολή του ΕΟΑΕΝ, με την οποία ζητείται να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο βουλευτής επισημαίνει πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα έχει αναπόφευκτα ολέθριες επιπτώσεις στη νησιωτική κοινωνικοοικονομική ζωή, θα συρρικνώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ερημοποίηση τα νησιά μας.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της Νότης Μαριάς, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, είπε: «Δε μπορεί να υπάρξει στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν έχουμε φοροεπιδρομή. Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι αυτήν τη στιγμή η τρόικα στην Ελλάδα απαιτεί να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ.

Να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τώρα, την ώρα που έχουμε την τουριστική περίοδο, την ώρα που αναμένουμε να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία, την ώρα που περιμένουμε από τον τουρισμό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο ευρωβουλευτής υποστήριξε πως πρέπει να έχουμε μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να επιβιώσει. Να μην έχουμε αυξημένο ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου για το ΦΠΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο των νησιών μας, αλλά αντισταθμιστικό μέτρο και προϋπόθεση επιβίωσης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εδαφικής ασυνέχειας και όλων εκείνων των δυσμενών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey