Αλλαγή νομοθεσίας ζητούν οι Ελαιοτριβείς

«Να καταλάβουν τι συμβαίνει…»

27/02/2015 - 14:48

Στην πορεία που είχε χαραχθεί από την περιφερειακή αρχή του Νάσου Γιακαλή και ειδικότερα από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Μάρκου, κινούνται οι θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτών Ελαιοτριβέων της Λέσβου και της ΕΑΣ Λέσβου, που εκπροσωπεί τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία.

Στην πορεία που είχε χαραχθεί από την περιφερειακή αρχή του Νάσου Γιακαλή και ειδικότερα από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Μάρκου, κινούνται οι θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτών Ελαιοτριβέων της Λέσβου και της ΕΑΣ Λέσβου, που εκπροσωπεί τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία.

Τις θέσεις αυτές εν πολλοίς έχει υιοθετήσει και η σημερινή περιφερειακή αρχή, μόνο που η τελευταία πιέζεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κράτους για να εφαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία, δηλαδή να κλείσει τα ελαιοτριβεία που δε διαθέτουν άδειες λειτουργίας.

Στην ουσία, οι Ελαιοτριβείς ζητούν ένα πιο χαλαρό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς επεξεργασία αυτών.

Επίσης δείχνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν αρνητικά την προοπτική διάθεσης του κατσίγαρου σε ελαιώνες, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν είναι αυτή η βασική προτεραιότητά τους.
Έτοιμοι δηλώνουν οι Ελαιοτριβείς να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους σε δύο φάσεις, κάτι που σημαίνει ότι δε θα παράγουν υγρά απόβλητα.

Όμως αναφέρουν ότι «η δυνατότητα αυτή προσκρούει στο ότι το μόνο πυρηνελαιουργείο που μπορεί να επεξεργαστεί ελαιοπυρήνα διφασικής λειτουργίας, προς το παρόν δε διαφαίνεται να μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο ή το συνολικό αριθμό των ελαιοτριβείων».

Η μέθοδος της απόρριψης του κατσίγαρου σε φυσικούς αποδέκτες και ρέματα μετά την επεξεργασία του, θεωρείται αντιλειτουργική. Κι αυτό, γιατί οι όροι που έχουν τεθεί για την εφαρμογή της, απαιτούν την απομάκρυνση του 98% του οργανικού φορτίου. Επιπλέον μπαίνουν οι ίδιοι αυστηροί όροι στα μεγάλα ελαιοτριβεία και στα μικρά, ανεξάρτητα από τον όγκο του κατσίγαρου που παράγει το καθένα.

Πρόκειται για τη μέθοδο που επιδιώχθηκε να εφαρμοστεί την προηγούμενη τετραετία στη Λέσβο, όμως όπου εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε αναποτελεσματική, καθώς ο υδράσβεστος που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση του οργανικού φορτίου των ελαιοτριβείων, έφερε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα.

«Δε γίνεται…»
Οι Ελαιοτριβείς υποστηρίζουν πως η κατασκευή ανοιχτών εδαφοδεξαμενών για την τοποθέτηση του κατσίγαρου το χειμώνα προκειμένου να εξατμιστεί το καλοκαίρι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Λέσβο, διότι όπου δοκιμάστηκε, έφερε απογοητευτικά αποτελέσματα, αφού τελικώς λειτούργησε ως θερινό εκτροφείο κουνουπιών.

Ευτυχώς που η νομοθεσία, κάτω από το βάρος αρνητικών εμπειριών, προσφάτως θέσπισε όρους που δεν επιτρέπουν την κατασκευή τους κοντά σε οικισμούς, δρόμους και πηγές, αλλιώς με ώθηση της νομοθεσίας ενδεχομένως θα αποκτούσε κάθε πόλη και χωριό της Λέσβου τη «χαβούζα» του.

Η περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος αποτελεί πεδίο σύγκρουσης απόψεων, αφού οι μεν υπέρμαχοι της ασυζητητί τήρησης της υποχρέωσης των όρων της νομοθεσίας παραπέμπουν σ’ αυτήν, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό (εδαφοδεξαμενές) ή οικονομικό τίμημα, οι δε εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και διακίνηση ελαιολάδου διατείνονται ότι η πανάρχαια πρακτική της απόρριψης σε διασπορά και μόνο τη χειμερινή περίοδο του κατσίγαρου σε χειμάρρους και ρέματα δεν έβλαψε το χερσαίο ή το θαλάσσιο περιβάλλον και λειτουργεί αειφορικά.

Για να τεκμηριώσουν τη θέση αυτή, οι Ελαιοτριβείς αναφέρουν πως την καθαρότητα των θαλασσών της Λέσβου πιστοποιούν οι γαλάζιες σημαίες, τη δε παραγωγικότητα των κόλπων Γέρας και Καλλονής πιστοποιεί η καλή φήμη και αφθονία των αλιευμάτων τους, προτάσσοντας και μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη μη διαπίστωση επιβάρυνσης των κόλπων.

Επίσης προσθέτουν ότι η πλειοψηφία των ελαιοτριβείων της Λέσβου είναι μικρού μεγέθους και λειτουργούν από δύο έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Κι αυτό, γιατί ο όγκος της παραγωγής ελαιολάδου έχει μειωθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία, από τους 20 χιλ. τόνους, στους 9,5 χιλ. τόνους σε ετήσια βάση.

 

Τι ζητούν οι Ελαιοτριβείς

Οι Ελαιοτριβείς ζητούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την κατανόηση των πραγματικών διαστάσεων του χρονίζοντος προβλήματος, πέρα από το πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η κατ’ εξαίρεση για τα ελαιοτριβεία απλοποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους και η απαλλαγή του από δυσβάστακτες υπερβολές.

Θεωρούν πως έτσι και το περιβάλλον διαφυλάσσεται, αλλά και το καθεστώς της ελαιοπαραγωγής θα απαλλαγεί από το σημερινό λάθρο χαρακτήρα του, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας που σήμερα φθίνει.

Επίσης, πιστεύουν ότι ο κατσίγαρος είναι φυσικός χυμός, γι’ αυτό θεωρούν πως είναι υπερβολική η απαίτηση για προγενέστερο καθαρισμό του σε επίπεδα καλύτερα της κατάστασης του ρέοντος νερού στις κοίτες των χειμάρρων.

Παράλληλα ζητούν να επισπευσθούν οι εργασίες της επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος που εξετάζει το θέμα, για να βρεθεί σύντομα οριστική και βιώσιμη οικονομικά λύση στο θέμα των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων, ώστε να προβούν οι ελαιοτριβείς της Λέσβου εγκαίρως στις δέουσες ενέργειες με στόχο τη νόμιμη λειτουργία των εργοστασίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να ανασταλούν οι διώξεις που δέχονται από τις ελεγκτικές αρχές και τονίζουν πως επιθυμία τους είναι η διαμόρφωση νομικού πλαισίου που αφενός να διαφυλάσσει χωρίς υπερβολές το περιβάλλον, αφετέρου να επιτρέπει «τη βιώσιμη ένταξή τους σ’ αυτό και την απαλλαγή τους από την ομηρία στην οποία διατελούν υπό το καθεστώς της υφιστάμενης μη εφαρμόσιμης νομοθεσίας, έτσι ώστε αξιοποιώντας και τις όποιες υπάρχουσες δυνατότητες διφασικής λειτουργίας ελαιοτριβείων, να δοθεί οριστική λύση στο μέχρι σήμερα χρονίζον πρόβλημα».

Κλείνοντας την απόφαση της κοινής συνέλευσής τους, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη, οι Ελαιοτριβείς σημειώνουν: «Διατελούμε εναγωνίως σε αναμονή αποφάσεών σας και φυσικά στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία επί των ανωτέρω».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey