Χωρίς λύση το πρόβλημα με τα αγριοκούνελα

01/07/2012 - 05:56
Σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα εξελίσσεται για τη Λήμνο ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων. Αυτό αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, αυτό βιώνουν καθημερινά οι αγρότες των περιοχών που έχουν πληγεί.
Σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα εξελίσσεται για τη Λήμνο ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων. Αυτό αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, αυτό βιώνουν καθημερινά οι αγρότες των περιοχών που έχουν πληγεί. Στα χωριά της βόρειας και ανατολικής Λήμνου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα μένουν κάθε χρόνο ακαλλιέργητα, ενώ τα αγριοκούνελα έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Πριν λίγα χρόνια, όταν το πρόβλημα με τα αγριοκούνελα στη Λήμνο ήταν στην αρχή του, ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έστειλε επιστολή προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο προτείνοντας τη χρηματοδότηση από πλευράς της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου ενός προγράμματος μελέτης του συγκεκριμένου ζητήματος. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιελάμβανε εκτίμηση του πληθυσμιακού μεγέθους των αγριοκούνελων σε συνδυασμό με μεθόδους πεδίου και στατιστικής, ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την πρόβλεψη της δυναμικής του πληθυσμού και ανάπτυξη σεναρίων για τον έλεγχο και την εξάλειψη των αγριοκούνελων.
Οι τρεις καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που είχαν προτείνει τη συγκεκριμένη μελέτη, ήταν οι Γιώργος Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας, Τριαντάφυλλος Ακριώτης, επίκουρος καθηγητής Ζωικής Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος, και Γιάννης Μυριτζής, επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έτυχε της έγκρισης με αποτέλεσμα να μη γίνει αποδεκτή.

Τι έγινε;

Μιλώντας στο «Ε», ο ένας εκ των τριών καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας, Γιώργος Κόκκορης, ανέφερε: «Προκρίθηκαν ως προσεγγίσεις αντιμετώπισης και ελέγχου των πληθυσμών των αγριοκούνελων η δημιουργία ομάδων κυνηγών που θα εξόντωναν σύντομα τα καταστρεπτικά για την οικολογία και την οικονομία της νήσου ζώα. Οι προθέσεις ευγενείς αλλά τα προτεινόμενα μέτρα δεν μπορεί παρά να προκαλέσουν θυμηδία στους αληθινά ειδικούς. Όπως αναμενόταν, οι επιχειρήσεις των κυνηγών δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μερικά χρόνια μετά βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από τότε που προτάθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η συστηματική μελέτη του προβλήματος.»

Συγκεντρώσεις

Στη Λήμνο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώθηκαν τα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών από όλα τα χωριά των δήμων Μούδρου και Ατσικής και διατυπώθηκε απ’ όλους η άποψη ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κοντοπουλίου, Βλάσης Καπαρός, είναι η απογοήτευση των αγροτών, που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τη λημνιακή γη χρόνο το χρόνο να ερημώνει. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Καπαρός», θα μείνουμε χωρίς κλήρο. Έχουμε φτάσει πλέον στο απροχώρητο και μετά τις γιορτές, όταν πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη στο επαρχείο, θα δράσουμε ανάλογα. Η περιβόητη μελέτη ολοκληρώθηκε αλλά εμείς δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα. Ας έρθουν οι ίδιοι οι φορείς που την ανάθεσαν να μας πούνε ποια είναι τα αποτελέσματα, τι έχει γίνει μέχρι τώρα.»
Για το μέλλον της καλλιέργειας που έχει πληγεί στη Λήμνο, αλλά και για τη λύση στο πρόβλημα, ο επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας Γιώργος Κόκκορης ανέφερε ότι «η επιστημονική βιβλιογραφία βρίθει από αναφορές που προέρχονται σχεδόν από όλο τον πλανήτη και προμηνύουν ένα ζοφερό μέλλον για τα οικοσυστήματα και την οικονομία της Λήμνου. Το πρόβλημα, τυπικό στην επιστήμη της Βιολογίας των Εισβολών, είναι ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση. Και φυσικά δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά (μόνο) ειδικούς στην κονικλοτροφία.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστεί η δράση των φορέων και αγροτών του νησιού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey