Ρυθμίσεις για τους συνεταιρισμούς

12/09/2014 - 15:58

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος. Παράλληλα ανακοίνωσε σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεταιρισμούς που θεσπίστηκαν προσφάτως.

Οι σημαντικότερες από αυτές, που έχουν άμεσο τοπικό ενδιαφέρον, είναι οι εξής:

- Επανέρχεται το αφορολόγητο του πλεονάσματος στους συνεταιρισμούς. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη των συνεταιρισμών δε φορολογούνται.

- Δε φορολογείται η μεταβίβαση ακινήτων των συνεταιρισμών στα μέλη τους.

- Το εισόδημα που αποκτούν οι συνέταιροι από την εργασία τους στο συνεταιρισμό, θεωρείται πλέον φορολογικά γεωργικό εισόδημα. Η ρύθμιση αυτή ευνοεί κυρίως τα μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών, που λάμβαναν επιδοτήσεις όπως η Εξισωτική Αποζημίωση.

- Αίρεται η αμφισβήτηση σχετικά με το αφορολόγητο κατά τη διαδικασία συγχώνευσης και μετατροπής. Δηλαδή δε θα προκύψουν φορολογικά βάρη για τη μετατροπή κατά τις συγχωνεύσεις συνεταιρισμών.

- Παρέχεται η δυνατότητα στους συνεταιρισμούς οι οποίοι διαφωνούν με την αξιολόγησή τους από την Εποπτική Αρχή προκειμένου να κριθούν ως ενεργοί ή ανενεργοί, να ασκήσουν ένσταση.

- Μειώνεται το συνεταιριστικό κεφάλαιο για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού στο ποσό των 10.000 ευρώ κι ο αριθμός των ιδρυτικών μελών στα 10. Μέλη αγροτικών συνεταιρισμών μπορούν να γίνουν και άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, χωρίς τον περιορισμό τού 3% που προέβλεπε ο Νόμος Σκανδαλίδη.

- Παρέχεται στο δικαστήριο η δυνατότητα ελέγχου της νομιμότητας των συγχωνεύσεων, ώστε να μην εγείρεται πλέον καμμιά αμφισβήτηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey