Στη δίνη της υποχρηματοδότησης ο πρωτογενής τομέας

Χωρίς κεφάλαια κίνησης οι συνεταιρισμοί

13/02/2014 - 16:32

Στενάζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους από την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ή να καταγράφεται συρρίκνωση. Έτσι συνέβη στην κτηνοτροφία, όπου παρατηρείται μείωση της παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, με συνέπεια να έχει μειωθεί η παραγωγή φέτας.

Στενάζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους από την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ή να καταγράφεται συρρίκνωση. Έτσι συνέβη στην κτηνοτροφία, όπου παρατηρείται μείωση της παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, με συνέπεια να έχει μειωθεί η παραγωγή φέτας.

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ, δηλαδή του ταμείου που θα παρέχει εγγυήσεις στους αγρότες ώστε να δανειοδοτήσουν οι τράπεζες τα επενδυτικά τους σχέδια. Στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα έως σήμερα και το ΕΤΕΑΝ παραμένει παντελώς άγνωστο στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών.

Ο κίνδυνος να χαθούν σχέδια βελτίωσης είναι ορατός, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν παρέχουν δάνεια και εγγυητικές επιστολές στους αγρότες παρά μόνο αν δεσμεύσουν σε αυτές τα αστικά τους ακίνητα, δηλαδή σπίτια και οικόπεδα. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο, είτε γιατί ακίνητα αυτού του τύπου είναι ήδη δεσμευμένα είτε γιατί η αξία τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, μεγάλος αριθμός αγροτών, σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους, λαμβάνουν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού (π.χ. συνεργατικές τράπεζες της Κύπρου). Σε άλλες περιπτώσεις, αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις πώλησης αγροτικών μηχανημάτων και εφοδίων να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ αγροτών και τραπεζών προκειμένου να εκδοθούν εγγυητικές επιστολές. Συγκεκριμένα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις που πουλάνε τρακτέρ, εξασφαλίζουν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες για λογαριασμό των πελατών τους.

Χωρίς κεφάλαια κίνησης
Το προηγούμενο διάστημα, ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου ζήτησε να λάβει χρηματοδότηση 40.000 ευρώ ως κεφάλαια κίνησης από την Τράπεζα Πειραιώς. Το αίτημα υπογραφόταν από τον πρόεδρο και το διαχειριστή του Συνεταιρισμού. Όμως η Τράπεζα ζήτησε να μπει ως εγγύηση ακίνητο ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού ή να υπογράψουν το αίτημα όλα τα μέλη τού Δ.Σ., ώστε σε περίπτωση που δεν καλύψει το δάνειο ο Συνεταιρισμός, να το πληρώσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Συνεταιρισμός αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους και το δάνειο δε λήφθηκε ποτέ, όπως μας είπε ο διαχειριστής του, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

Πριν από τα τέλη τού 2013, η Τράπεζα είχε στείλει επιστολές στους συνεταιρισμούς της Λέσβου στις οποίες έκανε γνωστή την πρόθεσή της για επανεκτίμηση των ακινήτων που έχει δεσμεύσει έναντι των δανείων που τους είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Επί της ουσίας πρόκειται για ενέργεια που εντάσσεται στο σχεδιασμό της Τράπεζας να μειώσει τις χρηματοδοτήσεις προς τους συνεταιρισμούς, όπως αναφέρουν συνεταιριστές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey