Ερώτηση Χουντή στην Κομισιόν, για τα προβλήματα απ’ την κατάργηση νησιωτικών εφοριών

«Ασυδοσία» με αμφίβολο αποτέλεσμα

19/12/2012 - 16:22

Να υπάρξει άμεσα απάντηση στο τι μέτρα θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην καταργηθούν οι νησιωτικές εφορίες, ζητά ο ευρωβουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η μείωση των νησιωτικών ΔΟΥ, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσουν, θα επιφέρουν σε κάποιες τουριστικές περιοχές φορολογική ασυδοσία, και όλα αυτά με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Να υπάρξει άμεσα απάντηση στο τι μέτρα θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην καταργηθούν οι νησιωτικές εφορίες, ζητά ο ευρωβουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η μείωση των νησιωτικών ΔΟΥ, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσουν, θα επιφέρουν σε κάποιες τουριστικές περιοχές φορολογική ασυδοσία, και όλα αυτά με αμφίβολο αποτέλεσμα. Ο ευρωβουλευτής στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζει πως το κλείσιμο των ΔΟΥ έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που προτρέπει την εφαρμογή πολιτικών που συμβάλλουν στη συνοχή των νησιωτικών περιοχών με τις υπόλοιπες.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από την αυτοδιοίκηση (δήμους, περιφέρειες) κι από φορείς, αλλά και κατοίκους των νησιών, στην απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα να καταργήσει τις εφορίες στα νησιά.

Ο ευρωβουλευτής παραθέτει τρία δεδομένα υποστηρίζοντας την ανάγκη να μην καταργηθούν οι εφορίες των νησιών. Κατ’ αρχάς λέει ότι μια τέτοια απόφαση καταργεί στην πράξη κάθε έννοια αποκέντρωσης και εντείνει την απομόνωση των νησιών, ιδιαίτερα όταν οι κεντρικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών. Επίσης αναφέρεται στα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση και οικονομική δραστηριότητα, στα οποία «μια τέτοια απόφαση καταργεί επί της ουσίας το φορολογικό έλεγχο και δημιουργεί μια ειδική οικονομική ζώνη φοροαπαλλαγής και ασυδοσίας», ενώ αναφέρεται και στο άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Τέλος, ρωτά την Επιτροπή πώς σχολιάζει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι με την απόφαση αυτή εντείνεται η άνιση μεταχείριση των νησιωτών, τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές για την αναθεώρηση της απόφασης η οποία έχει παρθεί αποκλειστικά και μόνο με αμφίβολης αποτελεσματικότητας κριτήρια μείωσης των δαπανών, αλλά και τι μέτρα θα λάβει προκειμένου αποφάσεις που δήθεν λαμβάνονται για μείωση δαπανών, να μην αξιοποιούνται για ασύστολη φοροδιαφυγή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey