
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Γευσιγνωστική επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων
Ένα γκρουπ αποτελούμενο από 22 Αυστραλούς γευσιγνώστες, επισκέφθηκε τα Παράκοιλα και φέτος, έχοντας την ευκαιρία μαζί να γευτούν και να παρασκευάσουν πολλές λιχουδιές της κουζίνας της Λέσβου μαζί με τα μέλη του Συνεταιρισμού Γυναικών του χωριού. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό PTY LTD της Μελβούρνης και την εκπομπή «Gourmet Safaris Food Αdventure Company», που κρατάει εννέα χρόνια.
Ένα γκρουπ αποτελούμενο από 22 Αυστραλούς γευσιγνώστες, επισκέφθηκε τα Παράκοιλα και φέτος, έχοντας την ευκαιρία μαζί να γευτούν και να παρασκευάσουν πολλές λιχουδιές της κουζίνας της Λέσβου μαζί με τα μέλη του Συνεταιρισμού Γυναικών του χωριού. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό PTY LTD της Μελβούρνης και την εκπομπή «Gourmet Safaris Food Αdventure Company», που κρατάει εννέα χρόνια.
H πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μαρία Γιαβάση, μας είπε ότι το γκρουπ έρχεται για μία εβδομάδα στη χώρα μας και η παραμονή του στη Λέσβο είναι διήμερη. Φέτος ήρθαν το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι, οπότε και επισκέφθηκαν το Συνεταιρισμό Παρακοίλων. Εκτός από τη Λέσβο, επισκέπτονται την Εύβοια και τη Σαντορίνη.
Οι συντελεστές της εκπομπής ήρθαν σε επικοινωνία με το Συνεταιρισμό όταν είδαν ένα βίντεο από εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», που παρουσίαζε τα μέλη του Συνεταιρισμού να παρασκευάζουν τοπικές γεύσεις.
Η Ελληνίδα συνοδός τού γκρουπ, Ελισάβετ Καίδα, σημείωσε: «Ερχόμαστε στη Λέσβο για να επισκεφθούμε το Συνεταιρισμό Γυναικών στα Παράκοιλα, να μαγειρέψουμε με τις γυναίκες μέλη του και να χαρούμε την όμορφη φιλοξενία τους.»
Οι γευσιγνώστες ενθουσιάστηκαν από τα πιάτα που δοκίμασαν και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «μοιάζουν με ζωγραφιές με πλούσια χρώματα και αρώματα, από τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους».
Και γλέντι
Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού στο γκρουπ, ήταν θερμότατη. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, ντυμένο με τις παραδοσιακές στολές, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και σε όλους προσφέρθηκε γλυκό του κουταλιού λεμονανθός και ρακόμελο. Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού παρασκεύασαν ελιόψωμο, μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και γκιουζλεμέδες, τα οποία μαζί με άλλα εδέσματα τα απόλαυσαν στην αυλή του Συνεταιρισμού.
Πριν φύγουν, ξεναγηθήκαν στο εκθετήριο του Συνεταιρισμού, όπου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εκδόσεις «Καρπασσιάνα - Πολιτισμός» που εδρεύουν στα Παράκοιλα, με μια μικρή έκθεση βιβλίου, ενώ η συγγραφέας Μάρω Ματθαίου ξενάγησε στο νησί τους επισκέπτες μέσα από τη λεσβιακή λογοτεχνία.