Πολλά εκατομμύρια μείον!

Τεράστιες οι ζημίες για τη Συνεταιριστική Τράπεζα

23/05/2012 - 15:58

Σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ζημίες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου για το 2011, τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της. Πολύ μεγάλες θα είναι και οι επισφαλείς απαιτήσεις που θα εμφανιστούν στον ισολογισμό της. Η σύνταξη του ισολογισμού ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ζημίες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου για το 2011, τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της. Πολύ μεγάλες θα είναι και οι επισφαλείς απαιτήσεις που θα εμφανιστούν στον ισολογισμό της. Η σύνταξη του ισολογισμού ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα. Θα είναι ο πρώτος ισολογισμός από το 2004 που θα απεικονίζει την πραγματική κατάσταση της Τράπεζας και θα δώσει, για πρώτη φορά, μια πλήρη εικόνα σε όσους τον μελετήσουν.

Φαίνεται πως αυτήν τη φορά δεν κρύφτηκε τίποτα κάτω από το χαλί, άλλωστε δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει «ωραιοποίηση» των οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας.

Όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις ανάλυσης ισολογισμού, από το 2005 γνώριζαν ότι ο ισολογισμός δεν απεικόνιζε την πραγματική κατάσταση της Τράπεζας. Γι’ αυτό οι ορκωτοί λογιστές κάθε χρόνο έκαναν παρατηρήσεις στις οποίες σημείωναν ότι το πραγματικό ύψος των επισφαλών απαιτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανιζόταν στον ισολογισμό. Ήταν παρατηρήσεις που εμείς κάθε χρόνο τις επισημαίναμε.

Τούτο το στοιχείο δείχνει και το μέγεθος των ευθυνών των διοικήσεων της Τράπεζας, πρώτα από όλα αυτών που δημιούργησαν τις επισφαλείς απαιτήσεις και εν συνεχεία αυτών που πλημμελώς αντιμετώπισαν το θέμα.

Εκτίμηση του χαρτοφυλακίου
Στο μεταξύ, αυτές τις ημέρες έχουν έρθει στη Μυτιλήνη οι ορκωτοί λογιστές, που θα κάνουν εκτίμηση του χαρτοφυλακίου της Συνεταιριστικής. Δηλαδή των δανείων που είχε δώσει στα χρόνια που λειτούργησε.

Πρόκειται για μια βασική διαδικασία της εκκαθάρισης, καθώς το «υγιές» χαρτοφυλάκιο θα πουληθεί στην τράπεζα που θα θελήσει να το αγοράσει. Τα έσοδα που θα προκύψουν, θα δοθούν στο σύνολό τους για την εξόφληση του δανείου που λήφθηκε για την κάλυψη των καταθέσεων. Τα δάνεια που θα κριθεί ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οι λήπτες τους, θα οδηγηθούν σε άμεση εκκαθάριση, προκειμένου να εισπραχθεί ό,τι είναι δυνατό να εισπραχθεί. Τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία, θα δαπανηθούν για την κάλυψη των εξόδων της εκκαθάρισης, αλλά και για την εξόφληση του δανείου που κάλυψε τις καταθέσεις.

 

Προς ενοποίηση υποθέσεων
Την ενοποίηση όλων των ποινικών υποθέσεων για τα θαλασσοδάνεια που είχαν χορηγηθεί κατά καιρούς, επιδιώκει ο εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Μιχάλης Ανδριώτης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με ενιαίο τρόπο (όσον αφορά στην ποινική διερεύνησή τους) όλες οι υποθέσεις, οι οποίες άλλωστε εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Με τη συγκεκριμένη πρακτική υπάρχει η εκτίμηση ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις ανακριτικές αρχές να αποκτήσουν συνολική εικόνα του προβλήματος. Κάτι που είναι απαραίτητο για να εξετάσουν αν υπήρχε δόλος στους χειρισμούς που έγιναν σε αυτές τις υποθέσεις.

Ο δεύτερος στόχος που έχει τεθεί, είναι την υπόθεση να αναλάβει εφέτης ανακριτής, καθώς εκτιμάται πως έχει περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη εμπειρία στη διεκπεραίωση δύσκολων και σύνθετων υποθέσεων, όπως είναι η συγκεκριμένη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey