Νέα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου

Βλάβη στον «Ταξιάρχη»

24/04/2012 - 15:01

Νέα αναταραχή στη σύνδεση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου προκλήθηκε μετά τη μηχανική βλάβη που υπέστη το πλοίο «Ταξιάρχης» το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του Λαυρίου. Η βλάβη προκλήθηκε ενώ το πλοίο βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού του Λαυρίου, όπου παρουσιάσθηκε ολική ακυβερνησία, η οποία ενδεχομένως προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.

Νέα αναταραχή στη σύνδεση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου προκλήθηκε μετά τη μηχανική βλάβη που υπέστη το πλοίο «Ταξιάρχης» το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του Λαυρίου. Η βλάβη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, προκλήθηκε ενώ το πλοίο βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού του Λαυρίου, όπου παρουσιάσθηκε ολική ακυβερνησία, η οποία ενδεχομένως προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.

Άμεσα ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Λαυρίου από τον πλοίαρχο, ενώ το ρυμουλκό ασφαλείας του λιμανιού με τη συνδρομή ιδιωτικού ρυμουλκού προσέδεσε ασφαλώς το «Ταξιάρχης» στο λιμάνι.

Ετοιμαζόταν…
Το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του για Άγιο Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα, με 112 επιβάτες, ενώ κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους τού «Ταξιάρχης», μέχρι την προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί και την επιθεώρησή του από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων.

Η ΝΕΛ έσπευσε να αντικαταστήσει το δρομολόγιο προεκτείνοντας αυτό του «European Express», χθες το πρωί, από Πειραιά - Χίο - Μυτιλήνη, για Λήμνο.

Μετά το περιστατικό, οι φορείς του νησιού μιλούν για δραματικές εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, ενώ ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, χαρακτηρίζει «καταστροφική την ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. του άρθρου 221 του Νομοσχεδίου για την Επιχειρηματικότητα, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους ακτοπλόους να μην τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για αντικατάσταση των πλοίων που εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές, με νεώτερα. Για δεύτερη φορά παραβιάζονται μόνο εις όφελος των ακτοπλόων οι μακροχρόνιες συμβάσεις.».

Μετά την ακύρωση του δρομολογίου Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα που θα εκτελούσε το πλοίο «Ταξιάρχης», ο δήμαρχος Λήμνου με επιστολή του στην αρμόδια υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρεται «στο έντονο πρόβλημα που προκαλείται στην εξυπηρέτηση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου» και ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου «να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή συγκοινωνιακού έργου δημόσιας υπηρεσίας στα νησιά μας».

Στην ίδια επιστολή υπενθυμίζεται στην υπουργό ότι εκκρεμεί απάντησή της που αφορούσε σε βλάβη άλλου πλοίου που εξυπηρετούσε την ίδια γραμμή, ενώ ζητείται από την υπουργό να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες «για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας».

Και οι Λημνιοί της Αθήνας
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή της στο δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, και στον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσανταρλώτη, οι οποίοι - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΣΥ, Αντώνης Καραγιάννης - «διώκονται και σύρονται στα δικαστήρια μετά τις αλλεπάλληλες αγωγές που υπέβαλαν εναντίον τους οι ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΝ και ΝΕΛ. Οι συμπατριώτες μας αγωνίστηκαν με την καθολική υποστήριξη των απανταχού Λημνίων, για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, για αξιοπρεπείς, ποιοτικές, ασφαλείς και φτηνές υπηρεσίες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη του νησιού μας», όπως σημειώνεται.

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων ζητάει να σταματήσει αμέσως η δίωξη ενάντια στη δημοτική αρχή της Λήμνου και να υπάρξει «άμεση απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στον αγώνα της Λήμνου, ενάντια στην Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του Δήμου και των τοπικών φορέων Λήμνου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey