Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το τυρόγαλο

01/07/2012 - 05:56
Σε νέα βάση θα συνεχιστεί η συνεργασία των τυροκομείων «Θυμέλη», «Φάνη Ρόδου» και «Λεσβιγάλ» (Αφοί Γρηγορίου Ρόδου) με τον κ. Βενετσάνο και την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων που έχει δημιουργήσει στη Λέσβο.
Σε νέα βάση θα συνεχιστεί η συνεργασία των τυροκομείων «Θυμέλη», «Φάνη Ρόδου» και «Λεσβιγάλ» (Αφοί Γρηγορίου Ρόδου) με τον κ. Βενετσάνο και την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων που έχει δημιουργήσει στη Λέσβο.
Οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί, ωστόσο η συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη το απόγευμα έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία.


Όπως μάθαμε, πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία από την πλευρά του κ. Βενετσάνου, το όνομα της οποίας θα είναι «Τυροζωμός». Αντικείμενό της θα είναι η διαχείριση όλων των τύπων υγρών αποβλήτων που παράγουν τα τυροκομεία (τυρόγαλο, νερό και βιομηχανικά λύματα).
Η νέα πρόταση που έκανε ο κ. Βενετσάνος προς τους τυροκόμους, προβλέπει ότι για τα βιομηχανικά απόβλητα οι τυροκόμοι θα καταβάλλουν το ποσό των πέντε ευρώ ανά τόνο και για το τυρόγαλο επτά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το κόστος ανά τόνο αποβλήτων μένει στα ίδια επίπεδα που ήταν και στην αρχική συμφωνία (έξι ευρώ ανά τόνο). Θα υπάρξουν, όμως, διαφοροποιήσεις στο κόστος ανά επιχείρηση, αφού άλλες θα παραδίδουν στη μονάδα όλα τα απόβλητά τους και άλλες μόνο το τυρόγαλο (όσες μπορούν να διαχειριστούν τα βιομηχανικά τους απόβλητα σε βιολογικούς καθαρισμούς). Ανοικτό ζήτημα για τα τυροκομεία παραμένει το χρονικό διάστημα που θα ισχύσουν οι παραπάνω τιμές.
Επίσης τα τυροκομεία θα επιβαρυνθούν με το κόστος μεταφοράς των λυμάτων τους στη μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν βυτιοφόρο όχημα για τη αυτήν τη μεταφορά, οδηγό που θα οδηγεί το όχημα και τα καύσιμα για την κίνησή του.

Δυνατότητα επεξεργασίας
Η πιλοτική μονάδα που έχει δημιουργήσει ο κ. Βενετσάνος δίπλα στις εγκαταστάσεις της «Λεσβιγάλ», έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περί του 20 τόνους λυμάτων. Κι υπόσχεται ότι στις αρχές του χρόνου θα μπορεί να καλύψει έως και 120 τόνους σε ημερήσια βάση.
Οι τυροκόμοι πήραν τις νέες συμβάσεις που τους πρότεινε ο κ. Βενετσάνος και οι συνεργάτες του και δήλωσαν ότι θα τις μελετήσουν πριν απαντήσουν. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα συνάντηση και το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τη Δευτέρα θα δοθεί οριστική απάντηση.
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο κ. Βενετσάνος θα παρουσιάσει τη μέθοδο επεξεργασίας αποβλήτων που έχει εφεύρει, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος «Υδάτινος» σε συνεργασία με τη νομαρχία, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey