Η κρίση πάει στο αμπέλι

01/07/2012 - 05:56
Μεγάλα είναι τα αδιάθετα αποθέματα κρασιού της περσινής χρονιάς, λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο τρύγος.
Μεγάλα είναι τα αδιάθετα αποθέματα κρασιού της περσινής χρονιάς, λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο τρύγος. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστου Μάρκου, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα σταφύλια που δεν επιτρέπεταο να εισέλθουν στον οινικό τομέα. Επίσης σημαντική είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης κρασιού. Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λήμνου, Νίκος Μυρμήγκος, σε δηλώσεις στο «Ε» αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα κρασιού στο νησί, ωστόσο η οικονομική κρίση έχει δείξει τα δόντια της. Καθώς οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθυστερούν ακόμη περισσότερο τις πληρωμές, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις επιταγές τους. Επίσης ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η μείωση της ζήτησης.

Το ότι στη Λήμνο δεν υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα κρασιού οφείλεται στο μειωμένο όγκο παραγωγής σταφυλιών που είχε το 2008 το νησί. Φέτος ο κ. Μυρμήγκος εκτιμά ότι, εκτός απροόπτου, η παραγωγή σταφυλιών στο νησί θα ανέλθει στους 4.000 τόνους, από τους οποίους η ΕΑΣ Λήμνου θα συγκεντρώσει μεταξύ 3.000 - 3.500 τόνων σταφύλια. Οι τιμές πιστεύει ότι θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως λίγο χαμηλότερα. Όσο για την ποιότητα των σταφυλιών και του κρασιού που θα παραχθεί, ο κ. Μυρμήγκος πιστεύει ότι θα είναι πολύ καλή (αν δεν προκύψει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως είναι η χαλαζόπτωση). Διότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες ήταν ευνοϊκές και οι αμπελουργοί φρόντισαν με αρκετή επιμέλεια τα αμπέλια τους.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αρκετές οινοπαραγωγικές ενώσεις έχουν μεγάλα αδιάθετα αποθέματα κρασιού, τα οποία εξελίσσονται σε βραχνά για τις ενώσεις συνεταιρισμών, ορισμένες από τις οποίες φοβούνται πως δε θα έχουν χώρους να αποθηκεύσουν τα κρασιά της νέας χρονιάς. Γεγονός που ήδη οδήγησε και σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως στην περίπτωση των αμπελουργών της Αχαΐας.
Η ΚΕΟΣΟΕ από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου έχει ζητήσει να ενεργοποιηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι η απόσταξη κρίσης και η άτοκη χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν αμπελοκαλλιεργητές που είναι απλήρωτοι. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.
Ο κ. Μάρκου δηλώνει ότι «για άλλη μια φορά οι αμπελουργοί αντιμετωπίζονται ως όμηροι του προϊόντος που καλλιεργούν και ωθούνται άμεσα και με σαφή τρόπο να επιλέξουν την πριμοδοτούμενη από τις Βρυξέλλες εκρίζωση, έναντι της διατήρησης της καλλιέργειας, αφού και στις δυο περιπτώσεις καταβάλλεται ισόποση Ενιαία Ενίσχυση.
Για το λόγο αυτό, ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο πρωθυπουργός είχαν αποδεχθεί το αίτημα καταβολής συμπληρωματικού ποσού Ενιαίας Ενίσχυσης για τους αμπελουργούς, από εθνικούς πόρους. Ωστόσο, η μη υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης και η στασιμότητα, δε θα προκαλέσει μόνο ζημιά στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, αλλά θα ωθήσει και τους αμπελοκαλλιεργητές που δε συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, σε αντιδράσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey