Άναψαν τα αίματα

01/07/2012 - 05:56
Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2005 που στη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου έγινε αναφορά στα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν πριν το 2005.
Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2005 που στη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου έγινε αναφορά στα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν πριν το 2005. Ενδιαφέρον έχει πώς αντιμετώπισε το ζήτημα ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας και σήμερα υποψήφιος για το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής, Θράσος Καλογρίδης. Όπως είπε, δημιουργούνται προβλήματα στην Τράπεζα όταν δεν υπάρχει ισορροπία και συνεργασία μεταξύ της διεύθυνσης και του Δ.Σ. της.

Στις 3,5 ώρες που κράτησε η συνέλευση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, ήταν εμφανές το βαρύ κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των 50 περίπου μελών και εργαζομένων που την παρακολούθησαν. Η συνέλευση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε μετά τη 1:30 το μεσημέρι. Από νωρίς φάνηκε ότι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, και ο δικηγόρος Μπάμπης Λαμπριανού ήταν αποφασισμένοι να κοντράρουν τη διοίκηση της Τράπεζας. Μάλιστα, ο κ. Γιαζιτζόγλου ζητούσε επίμονα να βγουν έξω από την αίθουσα οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, θέμα που τέθηκε σε ψηφοφορία, στην οποία μόλις δύο συνέταιροι ψήφισαν υπέρ.

«Ονόματα…»

Στην ομιλία του ο κ. Γιαζιτζόγλου ζήτησε να του δοθούν τα στοιχεία των άνω των 300.000 ευρώ δανείων (και τα ονόματα των δανειοληπτών) των οποίων οι δόσεις δεν πληρώνονται, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό είναι που οδήγησε την Τράπεζα στη σημερινή άσχημη κατάστασή της. Σχολιάζοντας την κατάσταση της Συνεταιριστικής, είπε χαρακτηριστικά πως «είναι στο χείλος της καταστροφής». Επίσης έθεσε ζήτημα υπερβολικών προσλήψεων στην Τράπεζα και είχε φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, Παρασκευά Καραϊσκάκη. Τελειώνοντας την ομιλία του, ζήτησε να στηριχθεί πάση θυσία η Τράπεζα.
Ο κ. Λαμπριανού, αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση, ανέφερε ότι δόθηκαν χρήματα εκ των προτέρων χαμένα. Ζήτησε να ειπωθεί όχι ποιοι πήραν τα δάνεια, αλλά ποιοι έδωσαν τα δάνεια αυτά. «Ποιος ή ποιοι ενέκριναν να δίνονται δάνεια χωρίς διασφαλίσεις;», είπε χαρακτηριστικά. Κι αμέσως μετά διευκρίνισε: «Άλλο πράγμα το επιχειρηματικό ρίσκο, κι άλλο πράγμα τα δανεικά κι αγύριστα.»
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Αποστολέλλης φώναξε: «Αυτοί που έκαναν τη ζημιά, τώρα είναι υποψήφιοι.»
Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, στο κλείσιμο της συνέλευσης είπε σχετικά με τα θαλασσοδάνεια πως υπήρξαν κακές αποφάσεις, χρηματοδοτήσεις χωρίς εγγυήσεις, αλλά και γενικός διευθυντής «επισκέπτης».

Κόντρα για τις συγχωνεύσεις

Ένα ακόμη ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης ήταν το θέμα των συγχωνεύσεων. Πρωταγωνιστές σε αυτή την αντιπαράθεση ήταν ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας, Μανώλης Χατζηχαλκιάς, και ο δικηγόρος Μπάμπης Λαμπριανού. Ο κ. Λαμπριανού ζητούσε σε όποια συγχώνευση κι αν προχωρήσει η Τράπεζα, να μείνει στη Μυτιλήνη η έδρα της. Ο κ. Χατζηχαλκιάς προσπαθούσε να πείσει ότι οι αλλαγές του καταστατικού δεν αναφέρονται σε αυτό το ζήτημα, αλλά απλά δίνουν τη δυνατότητα στο Δ.Σ. της Τράπεζας να προχωρήσει σε συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μια πιθανή συγχώνευση. Πολλοί ήταν οι συνέταιροι που υποστήριξαν ότι δεν μπορεί από τώρα να αποφασισθεί ποια θα είναι η έδρα της Τράπεζας μετά από μια συγχώνευση.
Μετά από όλη αυτήν τη συζήτηση και εμφανώς εκνευρισμένος, ο κ. Λαμπριανού απευθυνόμενος στο προεδρείο της συνέλευσης είπε πως «είναι προαποφασισμένο να φύγει η έδρα της Τράπεζας από τη Λέσβο». Τότε ο κ. Πατέστος, σε χαμηλούς τόνους, απάντησε ότι δεν έχει προαποφασισθεί τίποτα, εξηγώντας πως δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει συγχώνευση. Εξάλλου, η όποια συγχώνευση θα αποφασισθεί από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας. Επίσης ο κ. Πατέστος διαβεβαίωσε πως σε κάθε περίπτωση δε θα χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας της Τράπεζας.


Πρόβλεψη για κέρδη 902.000 ευρώ

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αύξηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται σε όλες τις τράπεζες, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου πιστεύει ότι θα καταφέρει το 2011 να αυξήσει τα κέρδη της από τα 2,5 χιλιάδες ευρώ το 2010, στα 902 χιλιάδες ευρώ το 2011.

Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας, Γιάννης Αμπουλός, εξήγησε ότι στόχος είναι αυτήν τη χρονιά να αυξήσει ή στη χειρότερη περίπτωση να διατηρήσει σταθερές τις καταθέσεις της, για να έχει επαρκή ρευστότητα. Λίγο αργότερα, το μέλος τού Δ.Σ. Δημήτρης Παναγιωτέλλης διευκρίνισε πως η εκτίμηση για την αύξηση των κερδών προϋποθέτει ότι θα αυξηθούν οι καταθέσεις της Τράπεζας κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και στην ομιλία του αγωνιωδώς ξεκαθάρισε, σε όσους είναι υποψήφιοι, πως την επομένη των εκλογών όσους εκλεγούν τούς περιμένει πολλή δουλειά, για να φέρουν νέες καταθέσεις στην Τράπεζα.
Κρίσιμο ζήτημα για τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας είναι η συνέχιση της προσπάθειας εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων. Το προβληματικό μέρος του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στο 15% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τού 2011, προβλέπεται ότι οι τόκοι χορηγήσεων θα διαμορφωθούν κατά 3,97 εκατ. ευρώ και οι τόκοι των καταθέσεων κατά 2,14 εκατομμύρια. Έτσι θα προκύψει ένα θετικό υπόλοιπο 1,84 εκατομμυρίου. Συνολικά τα έσοδα από τόκους, προμήθειες και προθεσμιακές καταθέσεις προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,2 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα έχουν προϋπολογισθεί ότι θα διαμορφωθούν στα 2,3 εκατ. ευρώ. Έτσι θα προκύψουν τα κέρδη των 902 χιλιάδων ευρώ.
Το 2010 τα έσοδα από τόκους χορηγήσεων διαμορφώθηκαν στα 4,025 εκατ. ευρώ και οι τόκοι των καταθέσεων στα 2,27 εκατομμύρια. Οι χορηγήσεις το 2010 διαμορφώθηκαν στα 62,81 εκατομμύρια και οι καταθέσεις στα 64,95 εκατ. ευρώ.

Πόσο κοστίζει
Εκτενής συζήτηση έγινε για τις αμοιβές τού Δ.Σ.. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση, οι μικρές αμοιβές και τα έξοδα του Δ.Σ. ανέρχονται στα 40.426 ευρώ, του γενικού διευθυντή στα 69.678 ευρώ, του εσωτερικού ελεγκτή στα 40.080 ευρώ, της νομικής υπηρεσίας στα 25.200 ευρώ και οι μικτές αμοιβές των φορολογικών συμβούλων στα 11.445 ευρώ.


Τροποποιήσεις καταστατικού

Την πραγματική αξία της συνεταιριστικής μερίδας θα λαμβάνουν τα μέλη της Συνεταιριστικής όταν αποφασίζουν να πουλήσουν τις συνεταιριστικές μερίδες που κατέχουν. Η νομοθεσία που ίσχυε μέχρι προσφάτως, προέβλεπε ότι τα χρήματα που μπορούν να πάρουν οι συνέταιροι δεν μπορεί να είναι λιγότερα από την ονομαστική αξία της συνεταιριστικής μερίδας, όπως ανέφερε ο κ. Καλογρίδης. Ωστόσο, εξηγήθηκε ότι ο νόμος άλλαξε κι αν η Τράπεζα θα πληρώνει στους συνεταίρους που αποχωρούν την πραγματική αξία της συνεταιριστικής μερίδας κι όχι την ονομαστική ή τη λογιστική (δηλαδή αυτή που αναγράφεται στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας), το ίδιο θα ισχύει και για τα νέα μέλη της Τράπεζας που αγοράζουν συνεταιριστικές μερίδες. Θα πληρώνουν την πραγματική αξία κι όχι τη λογιστική. Τροποποίηση που προβλέπεται από το καταστατικό της Τράπεζας.
Άλλη τροποποίηση του καταστατικού προβλέπει πως στη διοίκηση της Τράπεζας θα εκλέγεται τουλάχιστον ένα μέλος από τη Χίο με ποσόστωση στην περίπτωση που ο συνολικός αριθμός μελών από το γειτονικό νησί είναι μικρότερος από το 5% του συνόλου.
Επίσης έγιναν τροποποιήσεις του καταστατικού που αφορούν στον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που θα έχει κάθε συνέταιρος, ενώ δόθηκε η δυνατότητα η Τράπεζα να εκπροσωπείται από τους νομικούς συμβούλους της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey