«Σε βαθιά ύφεση τα νησιά»

01/07/2012 - 05:56
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βόλο.
ΕΟΑΕΝ

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βόλο.
Ο συνεργάτης του ΕΟΑΕΝ Παναγιώτης Λαμπρόπουλος παρουσίασε σειρά στοιχείων που καταδεικνύουν τη βαθιά ύφεση στην οποία έχουν περιέλθει οι εξαρτημένες νησιωτικές οικονομίες, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο συγκρούσεων με αντικρουόμενα συμφέροντα, που αναζητούν διέξοδο. Κατά την άποψή του, κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να προβλέψει την απαρχή της ανάκαμψης και τη νέα αναπτυξιακή πορεία.
Η κρίση - κατά την εκτίμηση του συνεργάτη του ΕΟΑΕΝ - μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για μία αειφόρο ενδογενή ανάπτυξη των νησιών, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές που θα θωρακίσουν τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους των νησιών απέναντι στις συνέπειες της κρίσης και ενισχυθεί η κοινή δράση κι η δικτύωση τοπικά και ενδοπεριφερειακά των νησιωτικών επιχειρήσεων.
Η σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Έλενα Παπαζαχαροπούλου παρουσίασε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με τίτλο «Βόρειο Αιγαίο: Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», που έχει ύψος προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ και το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (λειτουργεί, δε, συμπληρωματικά με άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) και από το ΕΣΠΑ, με διάρκεια υλοποίησης πέντε ετών. Το πρόγραμμα προωθεί ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, μικρής κυρίως κλίμακας, στις υποδομές, την επιχειρηματικότητα και τον άνθρωπο στην ενδοχώρα των νησιών, δηλαδή σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού και των μικρών νησιών, για τα οποία έχουν προβλεφθεί ειδικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Καλύπτει τους 31 από τους 36 δήμους, το 80% της έκτασης και το 64% του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννης Σπιλάνης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης για τα ευρωπαϊκά νησιά (Euroislands) που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς. Η μελέτη αυτή, μεταξύ άλλων, καταγράφει ότι οι επιδόσεις των νησιών υστερούν έναντι των ηπειρωτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό θεωρεί πως η νησιωτικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μόνιμο φυσικό χαρακτηριστικό, που επηρεάζει αρνητικά, άμεσα και έμμεσα, και κατά συνέπεια δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθειά τους για βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Σπιλάνης τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει έμφαση στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής για τα νησιά.
Στη συνέλευση αποφασίσθηκε η εγγραφή του Επιμελητηρίου Καβάλας ως μέλους, το οποίο θα φιλοξενήσει την επόμενη τακτική γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ. Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησαν το Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey