Χάος με τους ημιυπαίθριους*

01/07/2012 - 05:56
Βαθαίνει το ρήγμα στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας, η οικοδομή, μετά από δύο χρόνια σχεδόν ύφεσης, μπαίνει για ακόμη μια φορά στο «ψυγείο»
Βαθαίνει το ρήγμα στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας, η οικοδομή, μετά από δύο χρόνια σχεδόν ύφεσης, μπαίνει για ακόμη μια φορά στο «ψυγείο», αναμένοντας αφενός τις αποφάσεις της πολιτική ηγεσίας του τόπου για τους ημιυπαίθριους, ενώ δαμόκλειος σπάθη για τον κλάδο αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματική νομιμότητα των λύσεων που μέχρι πρότινος είχαν προταθεί.

Οι εξελίξεις για τον κατασκευαστικό κλάδο την περασμένη εβδομάδα ήταν ραγδαίες, καθώς από τη μια η νέα κυβέρνηση ακύρωσε την επιχείρηση «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων τού Γ. Σουφλιά, ενώ σε παράλληλο χρόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την όποια νομιμοποίηση των εν λόγω κτισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως αυθαίρετα.

Στο ΣτΕ

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος), έκρινε ότι ανεξαρτήτως του εάν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως, είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά το 1983. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε επίσης ότι όσον αφορά στα αυθαίρετα μετά το 1983, όταν άρχισε η εφαρμογή του Ν.1337/1983 («Νόμος Τρίτση»), βάση του Συντάγματος θα έπρεπε να είχε εκτελεστεί η κατεδάφισή τους.
Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στην ερμηνεία του Άρθρου 24 του Συντάγματος, το Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, καταλήγοντας ότι η διατήρηση των αυθαίρετων μετά το 1983 διαβρώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των αστικών και όχι μόνον κέντρων, και ταυτόχρονα νοθεύει και ανατρέπει τα σχέδια πόλεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, συνταγματικά «ανεκτή» ήταν μόνο η πρώτη εξαίρεση από την κατεδάφιση που προβλέφθηκε με το πρώτο (ύστερα από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975) σχετικό πολεοδομικό νομοθέτημα, που ήταν ο «Νόμος Τρίτση», ο οποίος επέτρεψε να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα που είχαν κατασκευασθεί πριν το 1983, κατόπιν σχετικής δήλωσης του ιδιοκτήτη και εφάπαξ εισφοράς.
Αυτά τα αυθαίρετα θα μπορούσαν να διασωθούν χωρίς να θίγεται το Σύνταγμα μόνο εφόσον οι περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και αποδεικνύεται ότι δεν αποδυναμώνεται η αποτελεσματικότητα των πολεοδομικών κανόνων και εφόσον δεν προκαλείται βλάβη σε φυσικά οικοσυστήματα, σε οικιστικά σύνολα, αλλά και σε πολιτιστικά στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Νέα ρύθμιση τον Απρίλιο
Η δημοσιοποίηση της εν λόγω απόφασης συνδέεται άμεσα με τις όποιες αποφάσεις αναληφθούν στο εξής, προκειμένου να δοθεί μια λύση στο γόρδιο δεσμό των ημιυπαίθριων, που αφορά τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους ιδιοκτήτες.
Και αυτό γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι, εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μπιρμπίλη, θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς τις όποιες προτάσεις υποβληθούν, τόσο από τους επιστημονικούς συνεργάτες της όσο και από τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να καταλήξει στη φόρμουλα που θα υιοθετηθεί, χωρίς να εγκύπτουν νέα νομικά και συνταγματικά κωλύματα.
Ήδη, με απόφαση της υπουργού, ανεστάλη έως τα τέλη Απριλίου ο Νόμος Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα αυτό το υπουργείο θα είναι σε θέση να υποβάλει σχετικό σχέδιο νόμου για την επίλυση του θέματος.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός, «αναστέλλουμε για έξι μήνες τον υφιστάμενο Νόμο Σουφλιά. Στους έξι μήνες θα επανεξετάσουμε το θέμα και θα το δούμε σε πιο ολοκληρωμένη βάση.».
Όπως διευκρίνισε η κ. Μπιρμπίλη, η περίπτωση όσων έχουν ήδη πληρώσει το τέλος θα συμπεριληφθεί ως ειδική σε νέο νόμο, ενώ «παγώνουν» οι αιτήσεις που έχουν γίνει για την πληρωμή του τέλους, αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.
Η υπουργός Περιβάλλοντος δε διευκρίνισε σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η νέα ρύθμιση. Το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί, αφορά στη νομιμοποίηση αυτών των χώρων (σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας) με μεταφορά συντελεστή δόμησης.
Πάντως, στόχος είναι να διαμορφωθεί μία σειρά μέτρων κατά του φαινομένου της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις νέες οικοδομές με τη θέσπιση νέων όρων δόμησης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για τους χώρους που άλλαξαν χρήση στις υπάρχουσες οικοδομές, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2010.
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος αφορούν σε 1,5 εκατ. κτήρια με συνολικό εμβαδόν ημιυπαίθριων 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

«Παγώνουν» την αγορά

Με ανάμικτα συναισθήματα, όπως ήταν λογικό, δέχθηκε το σύνολο των ανθρώπων της κτηματαγοράς τις αποφάσεις της κ. Μπιρμπίλη. Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατασκευαστές και τους μηχανικούς, οι οποίοι αντιτίθενται στα νέα μέτρα και ζητούν άμεσες λύσεις.
Από το χώρο των μηχανικών είχαν ακουστεί πολλά παράπονα, καθώς οι περιορισμοί που τέθηκαν για τους νέους ημιυπαίθριους, αλλά και η βύθιση του υπογείου, δημιούργησαν πολλά κατασκευαστικά προβλήματα.

Καψιμάλης: Νέα πτώση των πωλήσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), κ. Δημήτρης Καψιμάλης, μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε μια τέτοια κρίση που επικρατεί, το «πάγωμα» της ρύθμισης δεν πρέπει να κρατήσει έξι μήνες. Ο κ. Καψιμάλης συνεχίζει λέγοντας ότι πλέον αναμένεται περαιτέρω μείωση των πωλήσεων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαριστεί πλήρως το τι μέλλει γενέσθαι με τους ημιυπαίθριους. Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί άμεσα, να βελτιωθεί ο Νόμος Σουφλιά, ενώ να είναι ξεκάθαρο το ποσό που θα πρέπει να πληρώνεται προκειμένου να νομιμοποιούνται οι ημιυπαίθριοι χώροι. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου έτσι ώστε η νέα ρύθμιση που θα ανακοινωθεί να μην μπλέκει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εάν χρειάζεται άδεια οικοδομής προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι, τότε το κόστος θα αυξάνεται τουλάχιστον κατά 3.000 ευρώ, καθώς θα είναι απαραίτητη η χρήση μηχανικού, ενώ παράλληλα οι εκατομμύρια αιτήσεις που θα μαζευτούν, θα χρειαστούν πολύ καιρό για να ελεγχθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στην κτηματαγορά. Επίσης ο κ. Καψιμάλης αναφέρει ότι «με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, οι ιδιοκτήτες θα αυξήσουν την αγοραία αξία του ακινήτου τους από 30.000 ευρώ και άνω. Ο νέος νόμος θα πρέπει να βελτιωθεί για το συμφέρον του πολίτη - να υπάρχει για παράδειγμα μειωτικός συντελεστής για την τακτοποίηση των υπόγειων χώρων.».

Η γνώμη της αγοράς
Ο κ. Χαραλαμπόπουλος ορκωτός εκτιμητής, μιλώντας στο «Κ» για το πάγωμα της ρύθμισης των ημιυπαίθριων, αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στην κτηματαγορά δε θα είναι δραματικές και ότι η αγορά «θα βαδίσει όπως βάδιζε» και θα επανέλθει στο πρότερο καθεστώς - πριν από το Νόμο Σουφλιά. Εξάλλου, όπως μας λέει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ο Νόμος Σουφλιά δεν ήταν πλήρης και δημιουργούσε αρκετά προβλήματα. Ωστόσο έκανε σαφές το γεγονός ότι οι ημιυπαίθριοι είναι ένα θέμα που «καίει» εκατομμύρια Ελλήνων και θα πρέπει να δοθεί άμεσα ξεκάθαρη λύση, που να τακτοποιεί την κατάσταση και να είναι σαφές το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Όσον αφορά στα σενάρια που ακούγονται για δημιουργία «τράπεζας» που θα πουλάει στους ενδιαφερομένους συντελεστή δόμησης, ο κ. Χαραλαμπόπουλος θεωρεί ότι στο βαθμό που δε θα κριθεί αντισυνταγματικό, θα βοηθήσει την κτηματαγορά.
Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Αττικής, από την πλευρά του εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μια κακή απόφαση εκ μέρους του υπουργείου μπορεί να πάγωνε την αγορά». Ωστόσο, θεωρεί ότι οι έξι μήνες είναι μεγάλο διάστημα και θα πρέπει η νέα ρύθμιση να ανακοινωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ο κ. Ρεβύθης αναφέρει ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, είτε αυτή περιέχει χρηματικό κόστος είτε όχι, καθώς - όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά - ο κόσμος έχει ήδη πληρώσει τους ημιυπαίθριους. Επίσης εκτιμά ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο όσον αφορά και στα υπόγεια, τις σοφίτες και τα playrooms. O κ. Ρεβύθης εκτιμά ότι η στασιμότητα θα συνεχιστεί, ωστόσο εκφράζει τη βεβαιότητα πως η νέα ρύθμιση θα είναι προς το καλύτερο.
Ο κ. Γιαννουλέλης, εκτιμητής ακινήτων, θεωρεί ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται στους ίδιους ρυθμούς, όπως και πριν την ανακοίνωση της ρύθμισης, θεωρώντας την άποψη των κατασκευαστών που κάνει λόγο για καταστροφική απόφαση ως υπερβολική. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα χειρότερα για την κτηματαγορά είναι μπροστά μας, όχι λόγω των ημιυπαίθριων, αλλά λόγω των υψηλών τιμών των κατοικιών που επικρατούν στην αγορά, τον καταιγισμό αρνητικών οικονομικών ειδήσεων που «βομβαρδίζει» καθημερινά τους πολίτες, αλλά και τη μείωση των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.

*'Αρθρα στο πλαίσιο συνεργασίας με τημ εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey