Μάχη... στη χονδρική αγορά

01/07/2012 - 05:56
Δυναμικά έχει μπει στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου της Λέσβου το δίδυμο εμπόρων ελαιολάδου Παναγιώτη Κωστέλλη και Σταύρου Γριπιώτη, τη φετινή χρονιά.
Δυναμική εμφάνιση στο χώρο του ελαιολάδου των Γριπιώτη - Κωστέλλη

Δυναμικά έχει μπει στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου της Λέσβου το δίδυμο εμπόρων ελαιολάδου Παναγιώτη Κωστέλλη και Σταύρου Γριπιώτη, τη φετινή χρονιά. Οι δύο γνωστοί έμποροι ελαιολάδου της Λέσβου έχουν έρθει σε συμφωνία από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού με το λαδέμπορο Μυλωνά κι αυτός χρηματοδοτεί τις κινήσεις τους. Γνωστός ελαιοτριβέας της Λέσβου - που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του - λέει ότι μέχρι τώρα οι συγκεκριμένοι έμποροι έχουν αγοράσει πάνω από 400 τόνους λάδι (περίπου 15 βυτία), οι οποίοι κατά κύριο λόγο αφορούσαν σε βιομηχανικά λάδια που βρίσκονταν στις αποθήκες συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων της Λέσβου.

Οι μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που αγοράζουν οι συγκεκριμένοι έμποροι προβληματίζουν πολλούς ελαιοτριβείς της Λέσβου. Ωστόσο πληροφορίες από πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς του νησιού αναφέρουν ότι πληρώνουν αμέσως, δηλαδή με την παράδοση του βυτίου, κι αυτό αποτελεί δέλεαρ για παραγωγούς και ελαιοτριβείς.

Δύσκολα τα πράγματα…
Η τάση των ελαιοπαραγωγών να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου αρκετά νωρίς, για τις συνήθειες της Λέσβου, δείχνει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Επίσης δείχνει ότι δεν προσδοκούν σε σημαντική άνοδο των τιμών του ελαιολάδου το επόμενο διάστημα.
Τη δεκαετία του 1990 η χονδρική πώληση 400 και 500 τόνων ελαιολάδου από ιδιώτες εμπόρους δε θα ήταν ζήτημα άξιο αναφοράς. Επειδή όμως την τελευταία πενταετία η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο είναι εξαιρετικά περιορισμένη, η δυναμική των κυρίων Κωστέλλη και Γριπιώτη έχει προβληματίσει και την ΕΑΣ Λέσβου.
Η Ένωση την τελευταία δεκαετία είχε καταφέρει να ελέγξει σε ποσοστό άνω του 60% το χονδρικό εμπόριο του λαδιού. Ήταν μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την εποχή που διευθυντής στην Ένωση ήταν ο Γιώργος Πανσεληνάς και συνεχίστηκε και την περίοδο που διευθυντής ήταν ο Χρήστος Αθανασίου. Μέχρι και πέρυσι η ΕΑΣ Λέσβου δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο. Κι αυτό γιατί είχε τη δυνατότητα να δίνει τις καλύτερες τιμές παραγωγού.
Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι επιδοτήσεις δεν έχουν πληρωθεί στους παραγωγούς και οι τιμές του ελαιολάδου ακολουθούν πτωτική πορεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ένωση πλήρωνε τα ελαιόλαδα που αγόραζε από τους συνεταιρισμούς από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι και τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δύο μήνες μετά την παραλαβή τους. Όταν διαπίστωσε ότι οι συνεταιρισμένοι αγρότες δεν αντέχουν να περιμένουν δύο μήνες για να πληρωθούν, άλλαξε τακτική. Δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού οι κύριοι Κωστέλλης και Γριπιώτης είχαν ήδη αγοράσει μεγάλες ποσότητες.
Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Ένωση εξέδωσε νέο τιμοκατάλογο. Με βάση αυτόν, αγοράζει λάδι στα 2,10 ευρώ το κιλό τοις μετρητοίς και στα 2,20 ευρώ για πληρωμή μετά από τρεις μήνες.
Η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στο χονδρικό εμπόριο του ελαιολάδου από τους ιδιώτες εμπόρους είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου διευθυντή της ΕΑΣ Λέσβου, Στρατή Χατζηδημητρίου.
Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί, όμως, η επιλογή αρκετών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που επιλέγουν να πουλάνε τα λάδια τους σε ιδιώτες εμπόρους, ιδιαίτερα τώρα που η Ένωση πληρώνει τα λάδια τοις μετρητοίς. Ο κ. Χατζηδημητρίου μάς έλεγε ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της Ένωσης δε δικαιολογεί να πωλούνται λάδια σε ιδιώτες εμπόρους από Συνεταιρισμούς.

Η πορεία των τιμών

Η τριμηνιαία ανάλυση των ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας δείχνει ότι από τα μέσα του Δεκεμβρίου η πτωτική τάση των τιμών έχει υποχωρήσει. Αυτή την περίοδο κυριαρχούν οι σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο για το έξτρα παρθένο όσο και για το παρθένο ελαιόλαδο. Οι πιο ψύχραιμοι έμποροι και ελαιοτριβείς της Λέσβου συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς, αν έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη, να πουλήσουν τα βιομηχανικά λάδια και να κρατήσουν τα λάδια με χαμηλή οξύτητα, διότι αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές των χαμηλόβαθμων λαδιών θα ανέβουν αισθητά. Κάποιοι λένε ότι ίσως να ανέβουν και πάνω από τα 2,50 ευρώ το κιλό για την οξύτητα των 0,3 βαθμών.
Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι φέτος σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Πιστεύουν δηλαδή ότι από το τέλος του Φεβρουαρίου και μετά, όταν θα έχει ξεκαθαριστεί ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσιμες ποσότητες του ελαιολάδου, θα διαπιστωθεί σημαντικό έλλειμμα σε έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια σταδιακή άνοδο των τιμών. Θεωρούν ότι τα σημερινά επίπεδα των τιμών είναι εξαιρετικά χαμηλά και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Γι’ αυτό προτείνουν όσοι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν άμεση ανάγκη να πουλήσουν λάδι, να περιμένουν να δουν την εξέλιξη των τιμών την περίοδο της άνοιξης.
Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των 0,3 βαθμών κινούνται μεταξύ 2,10 και 2,20 ευρώ, τόσο στην Κρήτη όσο και στη Μεσσηνία.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey