Συνεχίζεται η «οδύσσεια» για 60 επταμηνίτες Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό. Απολυμένοι, απλήρωτοι και χωρίς… απόλυση

«Σα σκλάβοι σε γαλέρες…»

10/01/2014 - 21:12

Μεσαιωνικές κι ακόμη χειρότερες συνθήκες σ' ό,τι αφορά στο πλαίσιο της σύμβασης και της οικονομικής σχέσης που σύναψαν με «αφεντικό» το Ελληνικό Δημόσιο, καταγγέλλουν άνεργοι που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό

Μεσαιωνικές κι ακόμη χειρότερες συνθήκες σ' ό,τι αφορά στο πλαίσιο της σύμβασης και της οικονομικής σχέσης που σύναψαν με «αφεντικό» το Ελληνικό Δημόσιο, καταγγέλλουν άνεργοι που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό, οι οποίοι απολύθηκαν 19 μέρες πριν τη λήξη της σύμβασής τους, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, παραμένουν απλήρωτοι για τους τέσσερις μήνες απ' τους εξήμισι που συνολικά δούλεψαν και, το χειρότερο, δεν έχουν πάρει ακόμη την απόλυσή τους ώστε να εμφανίζονται άνεργοι, κάτι που ισχύει.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η «οδύσσειά» τους συνεχίζεται χωρίς κανείς επισήμως να τους ενημερώνει πότε θα λήξει το μαρτύριο που αφορά συνολικά 60 περίπου συμπολίτες μας, οι οποίοι και δούλεψαν σε μνημεία και μουσεία της Μυτιλήνης και του Μολύβου.

Η «οδύσσεια» είχε ξεκινήσει ήδη απ' την αρχή του προγράμματος, που με καθυστέρηση υλοποιήθηκε απ' τις 19 Ιουνίου τού 2013 κι ενώ υπήρξαν διάφορες εμπλοκές στη διαδικασία επιλογής ανάμεσα σε 853 αιτούντες για τις 65 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί μέσω του Φορέα Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. ΕΠΕΚΑ). Το ΕΠΕΚΑ ανέλαβε 25 τέτοια προγράμματα σ' όλη την επικράτεια, τα τρία στο Βόρειο Αιγαίο, για τις τοπικές εφορείες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επτάμηνη σύμβαση που υπέγραψαν οι προσληφθέντες, λύθηκε απροειδοποίητα και χωρίς εξηγήσεις στις 31 Δεκεμβρίου, παρ' ότι είχε διάρκεια έως τις 19 Ιανουαρίου 2014.

Εμπαιγμός...
Στις 23 Οκτωβρίου, το «Ε» είχε αναφερθεί πρωτοσέλιδα στην απόγνωση των προσληφθέντων, ειδικά εκείνων που μετακινούνταν από άλλες περιοχές καθημερινά στη Μυτιλήνη ή είχαν νοικιάσει σπίτι και έμεναν απλήρωτοι για καιρό.

Τελικά, οι διαμαρτυρίες τους και τα δημοσιεύματα, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης της αποζημίωσής τους, που δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ ημερησίως, στις 4 Νοεμβρίου. Τότε πληρώθηκαν για το διάστημα από Ιούνιο έως και 31 Αυγούστου.

Έκτοτε δεν έχουν ξαναπληρωθεί, ενώ αιφνιδιαστικά στο τέλος του χρόνου τούς ανακοινώθηκε η απόλυση και η λύση της σύμβασης, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση για το πότε θα εξοφληθούν.

Όπως μας είπε μία απ' τις προσληφθείσες, μητέρα δύο παιδιών και κάτοικος Μυτιλήνης, «όχι μόνο δε μας έχουν πληρώσει, όχι μόνο δε μας προσδιορίζουν πότε θα πάρουμε τα λεφτά μας, αλλά και δε μας δίνουν την απόλυση ώστε να πάμε να κάνουμε τα χαρτιά μας στον ΟΑΕΔ, να είμαστε και επίσημα, όπως και στην πραγματικότητα, άνεργοι.

Τώρα η δουλειά τους στους αρχαιολογικούς χώρους έγινε φτηνά, οι υπεύθυνοι του ΕΠΕΚΑ παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας νίπτουν τας χείρας τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους δουλοπάροικους που παραμένουν απλήρωτοι.».

Απαράδεκτη σύμβαση
Η ίδια σημείωσε αυτό που μας είχε επισημάνει και άλλη συνάδελφός της σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, πως οι όροι της σύμβασης ήταν απαράδεκτοι, αφού αναφερόταν ξεκάθαρα πως «η υπηρεσία θα πληρώνει όποτε και όταν μπορεί».

Όταν όμως είναι κανείς άνεργος, δέχεται προκειμένου να έχει προοπτική στην απασχόληση, έστω και με τα δεδομένα της Κοινωφελούς Εργασίας, να υπογράψει τέτοιους επαχθείς όρους.
Έχει όμως το δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να περιμένει τα όποια χρήματα του αναλογούν για τη δουλειά που προσέφερε επί τέσσερις μήνες, αν μη τι άλλο να τα πάρει εγκαίρως. Ή, όπως ανέφερε καταγγέλλουσα: «Νιώθουμε σαν τους δουλοπάροικους, σαν τους σκλάβους στις γαλέρες, που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα παρά τη δουλειά που κάνουν.»

Οι υπεύθυνοι του ΕΠΕΚΑ παραπέμπουν για ενημέρωση των ανέργων στην ιστοσελίδα του φορέα, όπου και τονίζεται σε σχέση με την εξόφληση των συμβασιούχων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό: «Η αποστολή του συνόλου των σχετικών δικαιολογητικών Β΄ Δόσης προς τους Υπολόγους Χρηματοδότησης των Έργων έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει ήδη σταδιακά η έκδοση των σχετικών αποφάσεων επιχορήγησης Β΄ Δόσης από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey