Εγκρίθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο μέσα στο 2012, νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

40 επταμηνίτες στον πολιτισμό

31/10/2012 - 14:16

Ένα καινούργιο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που θα αφορά στον πολιτισμό, πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα απασχολώντας πανελλαδικώς περί τους 1.650 ανέργους. Το πρόγραμμα για τον πολιτισμό θα έχει πολλά κοινά με το αντίστοιχο που υλοποιείται ήδη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ διαφέρει στη διάρκεια της απασχόλησης, που είναι επτά αντί για πέντε μήνες.

Ένα καινούργιο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που θα αφορά στον πολιτισμό, πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα απασχολώντας πανελλαδικώς περί τους 1.650 ανέργους. Το πρόγραμμα για τον πολιτισμό θα έχει πολλά κοινά με το αντίστοιχο που υλοποιείται ήδη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ διαφέρει στη διάρκεια της απασχόλησης, που είναι επτά αντί για πέντε μήνες. Ήδη απ’ τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού εντάχθηκε δράση που προβλέπει την πρόσληψη 40 επταμηνιτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία των Νομών Λέσβου και Χίου.

Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί τους φορείς-μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα «τρέξουν» την Κοινωφελή στον τομέα του πολιτισμού και θα αναλάβουν τις προσλήψεις ανέργων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Μεταξύ των πρώτων 14 μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν επιλεγεί για να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα, είναι και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (ΕΠΕΚΑ), που έχοντας περιφερειακή δομή και στη Λέσβο, είχε προτείνει στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης την υλοποίηση δράσης στην περιφέρεια της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δηλαδή στους Νομούς Λέσβου και Χίου του Βορείου Αιγαίου.

Οι θέσεις
Με απόφαση της γενικής γραμματέα Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», με 294.000 ευρώ, η δράση: «Πολιτιστικά Δρώμενα - Σχέδιο Δράσης Κοινωφελούς Εργασίας στην Κ΄ Εφορεία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», με δικαιούχο φορέα το ΕΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Μενδώνη, το προτεινόμενο έργο αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της πρόσληψης 40 ατόμων (ωφελουμένων) για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού, σε συνεργασία με το συμπράττοντα φορέα (Κ΄ ΕΠΚΑ).

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν:

18 ημερήσιοι φύλακες, πέντε νυχτοφύλακες, 13 εργάτες-εργατοτεχνίτες, δύο αρχαιολόγοι και δύο μουσειολόγοι-μουσειοπαιδαγωγοί.

Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία αρμοδιότητας Κ΄ ΕΠΚΑ.

Οι υπηρεσίες απασχόλησης των άνεργων ωφελουμένων (αντικείμενο εργασίας) αφορούν: τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, την ανάδειξη και συντήρηση πολιτιστικών υποδομών και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

Πριν εργαστούν οι προσληφθέντες, θα καταρτιστούν σε διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο.

Μέσα στο 2012
Όπως είπε μιλώντας στο «Ε» η υπεύθυνη του προγράμματος απ’ το ΕΠΕΚΑ, Όλγα Δανιηλίδου, ο φορέας θα προβεί σε προκήρυξη μόλις δοθεί η έγκριση του ΑΣΕΠ που αναμένεται. Εκτιμά πως η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του 2012.

Σημειώνουμε ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους έως 35 ετών, καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη), ενώ η επιλογή τους, όπως έγινε και με τα τρέχοντα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, θα γίνει με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, που συνυπολογίζει και το εισόδημα των υποψηφίων.

Το Πρόγραμμα αφορά στην επτάμηνη απασχόληση ανέργων σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων και μουσείων, αλλά και επέκτασης του ωραρίου αυτών κατά το οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι ή τα μουσεία είναι επισκέψιμοι από το κοινό. Οι ειδικότητες που θα καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα είναι: αρχαιολόγοι, φύλακες-νυχτοφύλακες, εργατοτεχνίτες, εργάτες, καθαριστές κ.ά..

Μόλις δοθεί η έγκριση του ΑΣΕΠ, θα υπάρξει προκήρυξη απ’ το δικαιούχο φορέα, το ΕΠΕΚΑ, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey