Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγορεύει έως τις 30-04-2024 τις μετακινήσεις ζώντων ζώων από τη Λέσβο

Παραμένει σε καθεστώς καραντίνας η Λέσβος λόγω ... ευλογιάς!

13/02/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 20/02/2024 - 17:04

Έως τις 30 Απριλίου 2024 ισχύουν για την Λέσβο τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις ζώντων ζώων, με αφορμή περιστατικά ευλογιάς σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Λέσβο είχε επιβεβαιωθεί κρούσμα στις 24 Οκτωβρίου 2023 στην περιοχή του Σιγρίου με την άμεση εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Συγκεκριμένα είχαν σφαγιαστεί όλα τα ζώα της μονάδας και είχαν οριστεί 2 ζώνες καραντίνας περιμετρικά της εκτροφής στα 3 και 10 χλμ για 42 μέρες με τα προβλεπόμενα μέτρα να επρόκειτο να αρθρούν περί τα τέλη Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Ευστράτιο Τσομπανέλλη το συγκεκριμένο περιστατικό είχε καταπολεμηθεί εν τη γενέσει του και δεν εντοπίστηκε άλλο στο νησί.

Για την συγκεκριμένη αυτή εστία του Σιγρίου, το νησί είχε συμπεριληφθεί με ανάλογη απόφαση της ΕΕ 2023/2725 στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που οριοθετήθηκαν γύρω από επιβεβαιωμένες εστίες. Σε αυτή αναφέρεται ότι τα μέτρα στην ζώνη προστασίας ισχύουν έως 12/11/2023, στην ζώνη επιτήρησης έως 24/11/2023. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση στην Λέσβο εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται για την Περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη έως τις 10/01/2024.

Σε απαγορευμένη ζώνη η Λέσβος

Εν τούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα απόφασή της, στις 23 Γενάρη του 2024, εκτιμώντας ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αιγοειδών και προβατοειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες και δεδομένων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μετά τις 29 Νοεμβρίου 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας αποφασίζει να παρατείνει την καραντίνα όχι μόνο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και στην Λέσβο.

Η απόφαση για την Π.Ε.Λέσβου

Ειδικότερα σημειώνεται: «Λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και για να αποτραπεί οποιαδήποτε περιττή διαταραχή στις μετακινήσεις φορτίων αιγοπροβάτων στο εσωτερικό της Ένωσης, καθώς και για να αποφευχθεί η επιβολή αδικαιολόγητων φραγμών στο εμπόριο με τρίτες χώρες, είναι αναγκαίο να οριστούν γρήγορα σε επίπεδο Ένωσης οι απαγορευμένες ζώνες για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, οι οποίες να περιλαμβάνουν τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, καθώς και τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το εν λόγω κράτος μέλος. Επιπλέον, δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί το μέγεθος και η διάρκεια των εν λόγω ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης που ορίστηκε προηγουμένως στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου».

Η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε μόνο σε Ελλάδα κι Βουλγαρία περιοχές που εντοπίζονται κρούσματα ευλογιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που οριοθετήθηκαν γύρω από επιβεβαιωμένες εστίες περιλαμβάνεται η ΠΕ Φθιώτιδας και η ΠΕ Βοιωτίας, ενώ στις Περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες περιλαμβάνονται οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Αναλυτικότερα στην ΠΒΑ περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνει ολόκληρο το έδαφος της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με ημερομηνία λήξης ισχύος των μέτρων την 30-04-2024.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο νομοθέτη σε περίπτωση εμφάνισης εστίας καταγεγραμμένης νόσου ή αναδυόμενης νόσου ή εμφάνισης πηγής κινδύνου που είναι πιθανό να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ζώων ή τη δημόσια υγεία, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο εμφανίστηκε, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη νόσο ή την πηγή κινδύνου, λαμβάνει αμέσως ένα ή περισσότερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου ή της πηγής κινδύνους στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο περιορισμός στην μετακίνηση των ζώων και προϊόντων που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις ή, κατά περίπτωση, από τις απαγορευμένες ζώνες ή διαμερίσματα όπου εμφανίστηκε η εστία ή η πηγή κινδύνου, καθώς και σε μέσα μεταφοράς και άλλα υλικά που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τα εν λόγω ζώα ή προϊόντα.

Μέτρα στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες

Σε ότι έχει να κάνει με τα μέτρα που εφαρμόζονται στις απαγορευμένες ζώνες σημειώνεται ότι είναι σε περιορισμό οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη σε προορισμό εκτός αυτής και πως οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων που διατηρούνται εντός περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης σε προορισμό εκτός της εν λόγω περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης μπορούν να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, όταν οι εν λόγω μετακινήσεις αιγοπροβάτων πραγματοποιούνται απευθείας προς σφαγείο εντός της επικράτειας του ίδιου κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη, για άμεση σφαγή.

Τσομπανέλλης: «Δεν μας δίνουν το πράσινο φως για να βγάλουμε ζώα για ζωή»

«Ενώ είμαστε καθαροί και είχαμε αντιμετωπίσει το κρούσμα εν τη γενέσει του, πήραν για λόγους ασφαλείας αυτή την απόφαση και δεν μας δίνουν το «πράσινο φως» για να βγάλουμε ζώα για ζωή. Αυτό είναι το πρόβλημα, το οποίο σε δύο μήνες θα ξεπεραστεί (..) Έχουμε απαλλαχτεί από την ευλογιά, θεωρούμαστε απαλλαγμένοι από τις 25-11-2023 - το έχουμε αποδείξει και συνεχίζουμε τους ελέγχους - δεν υπήρχε λόγος να παρθεί μία τέτοια απόφαση (..) Δεδομένου ότι υπήρχε κρούσμα στην Φθιώτιδα θεώρησαν σωστό να βάλουν περιοριστικά μέτρα για περισσότερο χρονικό διάστημα στις Περιφερειακές Ενότητες που είχε εμφανιστεί ευλογιά (…) Σε δύο μήνες αναμένεται να λήξει το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι κάτι που θα ξεπεραστεί». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι τις Λέσβου δεν μπορούν να πουλήσουν ζωντανά ζώα σε κτηνοτρόφους εκτός Λέσβου που θέλουν να αγοράσουν αιγοπρόβατα για να μεγαλώσουν το κοπάδι τους.

Διευκρινίζει, όπως άλλωστε σημειώθηκε και παραπάνω, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την μετακίνηση των ζώων για σφαγή.

 

 

Κατάλοιπο των πρώτων κρουσμάτων

Νέα εστία καταρροϊκού πυρετού στην Κάπη

Νέα εστία καταρροϊκού πυρετού εντοπίζεται στην Κάπη με την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα να ορίζει ζώνη προστασίας επιτήρησης και ελέγχου ακτίνας 20χιλιομετρων, που περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μανταμάδου, Κλειού, Κάπης, Πελόπης, Στύψης, Υψηλομέτωπου, Πέτρας, Μήθυμνας, Σκουτάρου, Καλλονής και Νάπης, Αγίας Παρασκευής, Φίλιας καθώς και τα Τοπικά Διαμερίσματα Νέων Κυδωνιών και Μυστεγνών .

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση για την ύπαρξη μόλυνσης κοινοποιήθηκε στις 29/01/2024, ενώ όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής, Ευστράτιος Τσομπανέλλης, πρόκειται για κατάλοιπο των πρώτων κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί στην περιοχή του Μανταμάδου και πρόκειται για νέο κρούσμα. Ωστόσο για λόγους ασφαλείας εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι τα αποτελέσματα των οποίων είναι αρνητικά σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση νέου κρούσματος, σύμφωνα με τον κ. Τσομπανέλλη.

Η περιοχή ελέγχου

Στην απόφαση που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλη αναφέρεται ότι ορίζεται ζώνη ελέγχου με ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την εκμετάλλευση προβάτων της μολυσμένης εκτροφής που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάπης του Δήμου Δυτικής Λέσβου και ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 16 του ιού.

Η Ζώνη Ελέγχου, περιλαμβάνει τα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα Μανταμάδου, Κλειού, Κάπης, Πελόπης, Στύψης, Υψηλομέτωπου, Πέτρας, Μήθυμνας, Σκουτάρου, Καλλονής και Νάπης, Αγίας Παρασκευής, Φίλιας καθώς και τα Τοπικά Διαμερίσματα Νέων Κυδωνιών και Μυστεγνών .

Στη ζώνη ελέγχου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή σε σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης ελέγχου.

Επιπλέον οριοθετήθηκε η Ζώνη Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή (εντός της οποίας βρίσκεται και η ως άνω οριζόμενη ζώνη ελέγχου) ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.

Η αυξημένη κλινική επιτήρηση ειδικώς στην εκτροφή και γενικώς στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία η εκτροφή ανήκει, για τον εντοπισμό ζώων με ύποπτα κλινικά συμπτώματα η οποία έχει διάρκεια πενήντα ημέρες από κοινοποιήσεως του θετικού αποτελέσματος και λήγει μόνο εφόσον δεν παρατηρηθεί κρούσμα σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα.

 

 

Τσομπανέλλης: «Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής»

«Απαρχαιωμένο» το οργανόγραμμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Η αύξηση του αριθμού σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων, των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων, των τυροκομικών εγκαταστάσεων, η αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών που συνεπάγεται και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου είναι κάποιες βασικές παράμετροι που συνηγορούν στην αύξηση του δυναμικού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία σχετίζεται άμεσα με έναν βασικό πυλώνα της οικονομικής ζωής του τόπου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Υπηρεσία είναι στελεχωμένη στο 70% του Οργανογράμματος που συντάχθηκε την δεκαετία του 70, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Ευστράτιος Τσομπανέλλης και προσθέτει ότι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία λείπουν 3 κτηνίατροι, 1 διοικητικός υπάλληλος και 2 τεχνολόγοι γεωπόνοι.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο από τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι νόμοι συνέχεια εμπλουτίζονται με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θέλει μελέτη και έναν νέο οδικό χάρτη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που ολοένα και αυξάνονται. Και για να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξημένες ανάγκες χρειαζόμαστε επιπλέον προσωπικό (..) Σε σχέση με την νομοθεσία που υπήρχε το 1990, σήμερα έχει ανεβεί ο πήχης της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων ζωικής προέλευσης, έχει ανεβεί ο πήχης ως προς την προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου» είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στο «Ε».

 

 





 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey