
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έρχεται πρόγραμμα € 169εκ. για εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη τη χώρα - Στους δικαιούχους υποβολής προτάσεων οι Περιφέρειες
Σε δήλωσή της στο «Ε» η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Παγώνα Αθανασάκου τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πάντα παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης μίας καλλιέργειας προσθέτοντας ότι ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψης ήταν η εξέταση μικρών ζημιών που είχαν εκδηλωθεί καθώς και ένα τμήμα που υπολειπόταν και έπρεπε να εξεταστεί σε ότι είχε να κάνει με την πυρκαγιά της Βρίσας.
Με αφορμή αυτό κινήθηκε σε όλο το νησί προκειμένου να παρατηρηθεί η κατάσταση που επικρατεί στον ελαιώνα που πλήττεται από ξηρασία. Αυτό που όπως είπε παρατηρήθηκε και καταγράφηκε σε πρώτο στάδιο είναι ότι ο λεσβιακός ελαιώνας αυτή τη στιγμή έχει σοβαρό θέμα όντας αντιμέτωπος με την ξηρασία. Αυτό το πρόβλημα, προκύπτει λόγω: α) υψηλών παρατεταμένων θερμοκρασιών του καλοκαιριού β) ανομβρίας γ) το μεγάλο φορτίο των ελαιόδεντρων που δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών τους καρπούς. «Έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο μέρος ο καρπός και εμφανίζουν στοιχεία κιτρινίσματος ακόμη τα δέντρα».
Η κα Αθανασάκου τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού δεν αποζημιώνει ζημιές ως απόρροια ξηρασίας. Ακόμη πρόσθεσε ότι ακολούθως της καταγραφής του συγκεκριμένου προβλήματος υπήρξε συνάντηση την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα, στους οποίους περιέγραψε την κατάσταση επισημαίνοντας ότι επόμενο βήμα θα πρέπει να κατευθύνεται προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο να διεκδικηθεί εκ μέρους των παραγωγών μία ενίσχυση για αυτή την κατάσταση που επικρατεί στον Λεσβιακό Ελαιώνα, δηλαδή για την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί λόγω ξηρασίας.
«Πρέπει να γίνουν έργα»
Το επόμενο ερώτημα του «Ε» στην κα Αθανασάκου ήταν ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν - πέρα από το κομμάτι των αποζημιώσεων - προκειμένου να μπορέσει ο λεσβιακός ελαιώνας, που επί σειρά ετών κατατάσσεται στους βασικούς πυλώνες οικονομίας του τόπου, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η απάντηση ήταν ότι το φαινόμενο της ξηρασίας, όπως προηγουμένως έγινε ξεκάθαρο είναι αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής. «Θα πρέπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενεργήσουν προκειμένου να γίνουν έργα υποδομής στο νησί, τα οποία θα συνδράμουν στο πότισμα των ελαιώνων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνθήκη αυτή» είπε η κα Αθανασάκου κάνοντας ξεκάθαρο ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στην παραγωγή του νησιού και κατά συνέπεια στην τοπική οικονομία άπτεται πλέον στρατηγικών που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και θα διεκδικήσει από την πολιτεία, δηλαδή ΥπΑΑΤ.
Η προκήρυξη εγγειοβελτιωτικών
Μία μέρα πριν τις δηλώσεις Αθανασάκου, περί ανάγκης δημιουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου 2024 ανακοινώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι εκδόθηκε η προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100% και ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 169.000.000,00 € και λόγω του σημαντικού χαρακτήρα της παρέμβασης, ανάλογα με τη ζήτηση, θα δοθεί υπερδέσμευση.
Στους δικαιούχους υποβολής προτάσεων περιλαμβάνονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας (μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων..
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν:
Πυρκαγιά Βατερών
Παράλληλα η κ. Αθανασάκου ενημέρωσε τον κ. Αθανασίου για τα ζητήματα των εκκρεμών αποζημιώσεων, όπου εμπλέκεται ο ΕΛΓΑ για ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που υπέστησαν καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια, όπως από την καταστροφική πυρκαγιά των Βατερών το 2022, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των τελικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε αμέσως με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Χρ. Τριαντόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους από την πυρκαγιά των Βατερών.
Ο ΕΛΓΑ, όπως τόνισε η κα Αθανασάκου, έχει ολοκληρώσει την εκτίμησή του και για το φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή τα δέντρα και έχει κάνει την εκτίμηση και για το πάγιο κεφάλαιο που είναι ο εξοπλισμός. Τις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου έχει αναλάβει η Κρατική Αρωγή ακολούθως εξήγησε ότι το ζήτημα που δημιουργείται εστιάζεται στο πάγιο που έχει ενταχθεί στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) με Κοινή Υπουργική Απόφαση. «Το ζήτημα είναι ότι τα περισσότερα ζημιωθέντα είδη που εντάσσονται στο πάγιο ουσιαστικά μέσω του κανονισμού των ΚΟΕ δεν αποζημιώνονται και φαντάζομαι ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να κάνει ένα αίτημα προς την κρατική αρωγή να ενταχθούν τα πάγια στην Κρατική Αρωγή, δηλαδή στα πάγια που η κρατική αρωγή αποζημιώνει» τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο αίτημα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση και μνημόνευση του καταστροφικού σεισμού της Βρίσας που είχε προηγηθεί χρονικά της πυρκαγιάς.