Παγωμένο παραμένει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Μόνο σχέδια βελτίωσης και βιολογική γεωργία στον ορίζοντα

26/07/2017 - 16:20

 

Τον προσεχή Νοέμβρη αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η προκήρυξη του προγράμματος για τα Σχέδια βελτίωσης. Στην ουσία βέβαια δεν πρόκειται για επενδύσεις Σχεδίων βελτίωσης αγροτικών καλλιεργειών ή κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αποκλειστικά χρηματοδοτεί την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και τίποτα περισσότερο. Το δεύτερο πρόγραμμα που πρόκειται να προκηρυχθεί είναι η Βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, το πρόγραμμα αυτό θα προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους και όχι το φθινόπωρο, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο πρόγραμμα αυτό, είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν την μορφή και τον χαρακτήρα που είχαμε δει στην προκήρυξη του 2016. Το βασικότερο από όλα είναι ότι δεν βρέθηκαν νέοι πόροι για το πρόγραμμα και γι’ αυτό δεν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό που τελικά θα γίνει, είναι ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών που έκανε αίτηση στην πρώτη προκήρυξη αλλά απορρίφθηκε, θα δει με απογοήτευση να χάνει και την δεύτερη προκήρυξη. Στην ουσία δηλαδή κι αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε λίγους.

Σε αυτό το σημείο τελειώνει ο σχεδιασμός των προκηρύξεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Άλλες προκηρύξεις δεν αναμένεται να βγουν, εκτός ίσως από το μικρό πρόγραμμα που αφορά την απόκτηση βιοθρυμματιστών από τους ελαιοπαραγωγούς. Η χρηματοδότηση του είναι μικρότερη από το 1 εκατ. ευρώ. Στα προγράμματα που υλοποιούνται και μάλιστα απορροφούν μεγάλο μέρος των πόρων, είναι και η Εξισωτική αποζημίωση.

 

Οι λόγοι της στασιμότητας

Γιατί όμως δεν προχωράει τίποτα άλλο από το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης; Ο πρώτος λόγος είναι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του προηγούμενου προγράμματος. Δηλαδή αυτό της περιόδου 2006 - 2013. Εκτιμάται ότι οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν γι’ αυτό, ανέρχονται στο 1 δις ευρώ. Οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι 4 δις ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος που δεν προχωρούν οι προκηρύξεις είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ποιοι θα ελέγξουν τις δράσεις και κυρίως τους πόρους του προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης. Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα που αφορά την πώληση μηχανημάτων. Η χρηματοδότηση της απόκτησης αυτού του εξοπλισμού ουσιαστικά σημαίνει ότι χρηματοδοτούνται οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που παράγουν τα μηχανήματα. Μιας και οι πόροι που διατίθενται γι’ αυτό, καταλήγουν σε αυτές, αφού πρώτα περάσουν από τους αγρότες, τις τράπεζες και τους κατά τόπους εμπόρους των μηχανημάτων.

 

Στα αζήτητα οι αγροτικοί σύμβουλοι

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η δράση που αφορά την θέσπιση των αγροτικών συμβούλων. Στόχος της δράσης αυτής είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν συμβούλους γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να οργανώσουν καλύτερα την παραγωγική διαδικασία, θα τους εκπαιδεύσουν σε νέες τεχνικές και νέες μεθόδους παραγωγούς ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα στόχοι του προγράμματος αυτού είναι να μπει φρένο στην αλόγιστη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και φυτοφαρμάκων αλλά και να βρουν δουλειά εκατοντάδες νέοι γεωτεχνικοί και ένας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων.

Η δράση αυτή περιλαμβανόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης αλλά και πάλι δεν είχε υλοποιηθεί. Παρότι είναι από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγροτική παραγωγή. 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey