Πτώση μεγαλύτερη του 20%

01/07/2012 - 05:56
Μεγάλη πτώση στην παραγωγή γάλακτος της Λέσβου προβλέπουν πολλοί συνεταιριστές. Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, εκτιμά ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 20%.
Έρχεται πτώση στην παραγωγή γάλακτος

Μεγάλη πτώση στην παραγωγή γάλακτος της Λέσβου προβλέπουν πολλοί συνεταιριστές. Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, εκτιμά ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 20%, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τα κοπάδια τους όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που θα καταγραφεί πτώση στην παραγωγή γάλακτος της Λέσβου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2009 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε επίπεδο Νομού ανήλθε στους 27,46 χιλιάδες τόνους και η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, στους 3,36 χιλιάδες τόνους. Το 2010, μια δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους του Νομού, είχαμε μια οριακή αύξηση στην παραγωγή, καθώς η ποσότητα του πρόβειου γάλακτος που παράχθηκε ανήλθε στους 28,61 χιλιάδες τόνους και του κατσικίσιου στους 3,25 χιλιάδες τόνους.

Τη νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο αναμένεται να καταγραφεί πτώση στην παραγωγή γάλακτος, καθώς έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι ποσότητες ζωοτροφών που καταναλώνονται από τα κοπάδια του νησιού. Οι λόγοι που μειώνεται η κατανάλωση των ζωοτροφών είναι, φυσικά, το υψηλό κόστος τους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού του γάλακτος, τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των κτηνοτρόφων και τη μη χρηματοδότηση των συνεταιρισμών και των κτηνοτρόφων από τις τράπεζες. Το 2011 οι κτηνοτρόφοι εξοφλούνται με καθυστέρηση από τρεις έως και οκτώ μήνες από τις τυροκομικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, εκείνοι πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς τις ζωοτροφές ή μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Στην ίδια κατάσταση με τους κτηνοτρόφους βρίσκονται και οι συνεταιρισμοί τους. Οι ενώσεις συνεταιρισμών και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από τις οποίες προμηθεύονται ζωοτροφές, τους ζητούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς ή το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχουν περιορίσει το ύψος της πίστωσης που χορηγούν σε κάθε συνεταιρισμό. Αυτή την «πίεση» οι συνεταιρισμοί είναι αναγκασμένοι να τη μεταφέρουν στα μέλη τους, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν, είναι περιορισμένα και δεν τους επιτρέπουν να κάνουν μεγάλες και μακροχρόνιες πιστώσεις.

Καμμία συζήτηση για τις τιμές
Λόγω αυτού του κλίματος, δεν έχει γίνει καμμία ουσιαστική συζήτηση για τις τιμές του γάλακτος μεταξύ των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών του νησιού και των τυροκομικών επιχειρήσεων. Όλοι περιμένουν να κλείσουν οι πληρωμές του γάλακτος της προηγούμενης χρονιάς και μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα, όπως δηλώνουν στο «Ε» οι γραμματείς των Συνεταιρισμών Μεσοτόπου και Αγίας Παρασκευής, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης και Παράσχος Καλίτσης αντίστοιχα.
Οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου, όπως και πολλές άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερήσεων πληρωμής τους από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και της μείωσης της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.
Το μόνο δεδομένο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι ότι το γάλα του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα το παίρνει το τυροκομείο Σατζελιώτη με ανοιχτή τιμή. Δηλαδή χωρίς να έχει προσδιοριστεί η τιμή παραγωγού. Αυτή την περίοδο η ημερήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού σημειωτέον ότι ανέρχεται στους τέσσερις τόνους.
Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, επιβάλλουν φέτος οι συνεταιρισμοί, πέρα από την τιμή που θα πουλήσουν το γάλα των μελών τους, να διαπραγματευτούν και το χρόνο αποπληρωμής του.
Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής γάλακτος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για τους κτηνοτρόφους, ακόμη και αν δεν αγοράσει γάλα από τη Λέσβο ο όμιλος «Κολιός».
Η μέση τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος στο Νομό Λέσβου το 2009 ήταν 0,89 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή παραγωγού του κατσικίσιου γάλακτος ήταν 0,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια χρονιά, η μέση πανελλαδική τιμή παραγωγού ήταν 0,96 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 0,58 ευρώ για το κατσικίσιο. Το 2010 η μέση τιμή παραγωγού στο Νομό διαμορφώθηκε στα 0,89 ευρώ το κιλό για πρόβειο γάλα και στα 0,50 ευρώ για το κατσικίσιο γάλα. Η πανελλαδική μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος το 2010 διαμορφώθηκε στα 0,97 ευρώ το κιλό και του κατσικίσιου στα 0,58 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey