Από μέρα σε μέρα προκύπτουν νέες δυσκολίες για την προσπάθεια ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης των παραγωγών της Λέσβου.
Από μέρα σε μέρα προκύπτουν νέες δυσκολίες για την προσπάθεια ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης των παραγωγών της Λέσβου. Σε τεχνική σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα γραφεία της ΕΑΣ Λέσβου, έγινε μια πρώτη εκτίμηση του όγκου της δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί. Διαπιστώθηκε, δε, ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων που πρέπει να καταχωρηθούν στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων, αυξάνεται δραματικά, χωρίς ακόμη να έχει γίνει συγκεκριμένος υπολογισμός.
Για να πάρουμε μια γεύση του τι πρόκειται να συμβεί, αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Λέσβος ήταν μέχρι πέρυσι χωρισμένη σε 17.000 γεωγραφικές ενότητες, ενώ με το νέο σύστημα οι γεωγραφικές ενότητες αυξάνονται σε 26.000. Αυτό σημαίνει ότι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός από τα 280.000 αγροκτήματα (παντός τύπου) της Λέσβου θα κατατμηθούν. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνουν νέες καταχωρήσεις στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ.
Εξαιρεί κιόλας…
Παράλληλα, το νέο σύστημα εκλαμβάνει μια σειρά εκτάσεις ως μη επιλέξιμες και τις εξαιρεί από τις επιδοτήσεις. Ως μη επιλέξιμες εκτάσεις θεωρούνται τα ρέματα, δασωμένες εκτάσεις μέσα σε αγροκτήματα, οι επιφάνειες που καταλαμβάνουν βραχώδεις εκτάσεις σε βοσκοτόπια, οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν γεωργικά κτίσματα όπως είναι αποθήκες στάβλοι κ.ά., οι επιφάνειες που καταλαμβάνουν σπίτια εξοχικά και αγροικίες.
Μεγάλη μείωση των επιδοτούμενων εκτάσεων θα προέλθει από την κατάργηση του ορίου ανοχής 5% στις υπερβατικές ενότητες. Μόνο από αυτό το μέτρο μειώνονται οι επιδοτούμενες εκτάσεις του ελαιώνα της Λέσβου κατά 25.000 στρέμματα. Περίπου κατά 60.000 στρέμματα αναμένεται να μειωθούν οι εκτάσεις από τις κατατμήσεις κτημάτων, λόγω της αύξησης των γεωγραφικών ενοτήτων. Τα νέα δεδομένα αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και στους βιοκαλλιεργητές της Λέσβου, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζαν δυσκολίες στις πληρωμές της επιδότησης αυτής. Πιθανότατα να έχουμε μεγάλες απώλειες και σε άλλες επιδοτήσεις, όπως είναι η στρεμματική των ελαιώνων του Αιγαίου και η εξισωτική αποζημίωση.
Όλα δείχνουν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για να γίνουν μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων που καταβάλλονται στους παραγωγούς της Λέσβου και όλης της Ελλάδας. Διότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Λέσβου το αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί της χώρας.
Τρία χρόνια!
Χθες το μεσημέρι ο συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου, Γιάννης Φλωρίδης, μας έλεγε ότι «έτσι όπως πάνε τα πράγματα η ενεργοποίηση του 2009 θα κρατήσει τρία χρόνια και ότι τα όσα ζήσαμε το 2006 θα μοιάζουν με πανηγύρι μπροστά σε αυτά που θα γίνουν το 2009».
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν απαντά στο ζήτημα που θέτουν τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και η ΕΑΣ Λέσβου, για το διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι παραγωγοί, πριν υπογράψουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τι δηλώνουν και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο αγροτικό τους εισόδημα. Διότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός παραγωγών οι οποίοι, παρ’ ότι δηλώνουν από το 2006 έως σήμερα τον ίδιο αριθμό στρεμμάτων (δεν έχουν κάνει καμμία μεταβολή στα στρέμματα που καλλιεργούν), θα βρεθούν με μειωμένες εκτάσεις για τους λόγους που προαναφέραμε. Θα πρέπει δηλαδή οι παραγωγοί να γνωρίζουν αν θα χάσουν χρήματα με τη δήλωση που κάνουν ή όχι.
Το ζήτημα αυτό είναι ευθύνη της Ένωσης να το ξεκαθαρίσει στους παραγωγούς όταν θα ξεκινήσει τη συλλογή των αιτήσεων. Κάθε παραγωγός, όταν θα κληθεί να υπογράψει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αίτησή του και τις επιπτώσεις που θα έχει στον ίδιο αυτή η αλλαγή.