
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τιμήθηκαν από τη ΔΗΩ και το Επιμελητήριο Λέσβου
Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα βραβεύτηκαν τα λάδια της Λέσβου που διακρίθηκαν στο Διεθνή Διαγωνισμού Βιολογικού Ελαιολάδου «Biol». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη.
Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα βραβεύτηκαν τα λάδια της Λέσβου που διακρίθηκαν στο Διεθνή Διαγωνισμού Βιολογικού Ελαιολάδου «Biol». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη. Βραβεύτηκαν το ελαιόλαδο «Olvia» του Μιχάλη Τζωρτζή (χρυσό βραβείο), το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη (αργυρό βραβείο) και το «Εirini Πλωμαρίου» της οικογένειας Καλαμποκά (αργυρό βραβείο).
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο πρωτοπόρο έμπορο ελαιολάδου Γιώργο Πρωτούλη και τον επίσης πρόωρα χαμένο γενικό διευθυντή τής ΔΗΩ Σπύρο Σγουρό.
Δεν ανταγωνίζονται…
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο χημικός και πιστοποιημένος γευσιγνώστης Βασίλειος Καμβύσης. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι συνεχώς αυξάνονται οι εκτάσεις των καλλιεργούμενων ελαιώνων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ελαιώνες εντατικής καλλιέργειας, στους οποίους παράγεται καλής ποιότητας ελαιόλαδο, που πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ελαιόλαδα που παράγονται στους παραδοσιακούς ελαιώνες, όπως είναι αυτός της Λέσβου, με παραδοσιακές μεθόδους συγκομιδής, να μην είναι ανταγωνιστικά στις τιμές. Διέξοδο στο πρόβλημα αυτό, κατά την άποψη του κ. Καμβύση, είναι να στραφούμε στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου (τα λεγόμενα εξτρίσιμα). Η αγορά των εξτρίσιμων ελαιολάδων, αν και μικρή, δεν είναι κορεσμένη και δίνει, μέχρι σήμερα, καλές τιμές.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι τιμές που πωλείται το ελαιόλαδο της Λέσβου θα ήταν χαμηλότερες αν δεν είχαν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που κάνουν τους εμπόρους να το προτιμούν.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, ο περιφερειακός διευθυντής τής ΔΗΩ, Δημήτρης Γραμματής, και η υπεύθυνη του Τμήματος Μάρκετινγκ της ΔΗΩ, Κατερίνα Κουρουνάκου.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο φουαγέ του Επιμελητηρίου τα πάνω από 100 άτομα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γευτούν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα της Λέσβου και βρώσιμες ελιές.