Ανησυχούν στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης

Και η δακοκτονία περιμένει… τη νέα κυβέρνηση

16/05/2012 - 14:57

Ορατός είναι ο κίνδυνος να καθυστερήσει η έναρξη της δακοκτονίας το φετινό καλοκαίρι, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατανομή για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνοι και παγιδοθέτες).

Ορατός είναι ο κίνδυνος να καθυστερήσει η έναρξη της δακοκτονίας το φετινό καλοκαίρι, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατανομή για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνοι και παγιδοθέτες).

Οι υπηρεσιακές ηγεσίες που υπάρχουν στα υπουργεία, αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εγκρίνουν την κατανομή προσωπικού που απαιτείται (γεωπόνοι και παγιδοθέτες). Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της δακοκτονίας.

«Τίποτα…»
Χθες το μεσημέρι, ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κυριάκος Βάσσος, σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή στα συναρμόδια υπουργεία δεν κινείται τίποτα. Αν γίνει κυβέρνηση, τότε θα μπορέσουμε και εμείς να πιέσουμε για την πρόσληψη του προσωπικού που χρειαζόμαστε. Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, την Κρήτη, την Πελοπόννησο κι άλλου. Αν έχουμε την έγκριση, θα καταφέρουμε να βρούμε λύση. Αν χρειαστεί, θα αποσπάσουμε ορισμένους γεωπόνους από τις άλλες εργασίες της Υπηρεσίας για ένα μήνα.»

Οι γεωπόνοι και οι παγιδοθέτες θα προσληφθούν με τις διαδικασίες τού ΑΣΕΠ, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Οι δακοκτόνοι και οι μεταφορείς θα προσληφθούν από τον εργολάβο που θα αναλάβει τη δακοκτονία.

Η δημοπρασία
Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών από τους εργολάβους που θα θέλουν να αναλάβουν το έργο. Ο κ. Βάσσος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προσέλευση εργολάβων. Επιφυλακτική συνεχίζει να είναι και η Ένωση για το έργο. Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας έλεγε πως «το μόνο θέμα που μας προβληματίζει, είναι ο χρόνος πληρωμής. Κι αυτό γιατί το προσωπικό που θα προσληφθεί, πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού υπάρχει ασάφεια ως προς το χρόνο πληρωμής του αναδόχου του έργου κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουμε περιπέτειες με το ΙΚΑ, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται το Ελληνικό Δημόσιο.» Παρά τα λεγόμενα του κ. Γιαζιτζόγλου, η Ένωση είναι έτοιμη να διεκδικήσει το έργο αν τελικά το αποφασίσει το Δ.Σ. της.

Από την άλλη μεριά, αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για το έργο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος, ο οποίος σημειώνει: «Το κέρδος που θα αποκομίσει ο εργολάβος που θα αναλάβει τη δακοκτονία ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Δεν είναι ασήμαντο ποσό. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε ικανοποιητική συμμετοχή.»

Αργούν οι πληρωμές
Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η πληρωμή όσων εργάστηκαν στη δακοκτονία το 2011. Εμφανώς απογοητευμένος από την αδιαφορία των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος δήλωσε στο «Ε»: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο και για αυτό δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είναι απλήρωτοι οι άνθρωποι που δουλεύουν για ένα μεροκάματο. Δεν τους ζητάμε να μας δώσουν λεφτά. Τα λεφτά τα έχουμε. Τους ζητάμε να λύσουν ένα γραφειοκρατικό θέμα και δεν το κάνουν.»

Ερώτηση για την καθυστέρηση πληρωμής των δακοκτόνων, αλλά και για τα προβλήματα του νέου προγράμματος δακοκτονίας, κατάθεσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Αγώνας για τα νησιά μας». Η παράταξη ζητάει το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey