… αλλά με τιμές κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο

01/07/2012 - 05:56
Ακριβότερα από όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας πουλήθηκε το αιγοπρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Δημήτριος Ρόδος, σε απάντησή του στα όσα γράφαμε την περασμένη Τετάρτη.
Ακριβότερα από όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας πουλήθηκε το αιγοπρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Δημήτριος Ρόδος, σε απάντησή του στα όσα γράφαμε την περασμένη Τετάρτη. Ταυτόχρονα παίρνει θέση και στο ζήτημα που θέσαμε περί υπόγειων παιχνιδιών στην τοπική αγορά γάλακτος.

Τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος δεν επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ρόδος. Όσο για τις αναφορές μας για υπόγεια παιχνίδια, φυσικά δεν περιμέναμε να τις επιβεβαιώσει ο κ. Ρόδος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Τι απαντά

Αναλυτικά στην απάντησή του ο κ. Ρόδος αναφέρει: «Σε ανάγνωση της έγκυρης εφημερίδας σας, της 20-5-2009 και συγκεκριμένα στη σελίδα 9 αναφέρεται ότι υπόγεια παιχνίδια παίζονται γύρω από το γάλα του νησιού μας.
Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχουν υπόγεια παιχνίδια και το γάλα της Λέσβου πουλήθηκε σχεδόν πιο ακριβά από όλους τους νομούς της Ελλάδας κι όχι σύμφωνα με τη θρεπτική του αξία, όπως συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά με ανοιχτή δημοπρασία και την ταυτόχρονη παρουσία και υποστήριξη του κυρίου νομάρχη για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών.
Ο κ. Κολιός αν ενδιαφερόταν για το γάλα της Λέσβου, θα είχε έρθει στο νησί για την αγορά του απ’ την αρχή της τυροκομικής περιόδου, όπως ερχόταν και τα προηγούμενα έτη, κι όχι το Μάιο μήνα που, όπως γνωρίζετε, είναι κοντά στο τέλος της τυροκομικής περιόδου.
Η εταιρεία «Κολιός» πράγματι είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος και ο ίδιος ένας εμπειρότατος και δυναμικός επιχειρηματίας, που γνωρίζει πολύ καλά πότε θα προβεί στην αγορά γάλακτος και μ’ αυτό το σκεπτικό σάς έγραψα.
Όσο για τον κ. Κολιό, έχει ιδιόκτητο τυροκομείο στην Κλειώ και όποτε θελήσει μπορεί να ξεκινήσει και πάλι την τυροκόμηση εκεί, συνεπώς δεν έφυγε ποτέ από το νησί μας, όπως γράφετε, απλά ανέστειλε τις εργασίες του.
Όσο για το Σύλλογό μας, θα έπρεπε να λογικά να γνωρίζετε, επειδή ασχολείσθε και με τον κλάδο των τυροκομικών, ότι έχει συσταθεί από το 2006 και περιλαμβάνει τα τυροκομεία Λέσβου και Λήμνου.»

Πόσο πουλήθηκε το γάλα
Το γάλα στη Λέσβο για την περίοδο 2008 - 2009 πουλήθηκε στα 0,88 ευρώ όπως αναφέρει ο κ. Ρόδος, όμως η μέση τιμή για το 2008 στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 0,9349 ευρώ ανά κιλό γάλακτος. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ).
Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέση τιμή του 2008 ήταν τα 0,8683 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή το 2008 η μέση τιμή παρουσίασε αύξηση κατά 0,0666 ευρώ. Παρά την αύξηση της τιμής, οι ποσότητες γάλακτος που παραδόθηκαν το 2008 - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓ - σε όλη τη χώρα είναι μειωμένες κατά 20.000 τόνους περίπου, δηλαδή από τους 516.152 τόνους υποχώρησαν στους 496.098 τόνους. Στο κατσικίσιο γάλα η μέση τιμή για το 2008 διαμορφώθηκε στα 0,5587 ευρώ όταν το 2007 ήταν 0,5125 ευρώ ανά κιλό. Οι παραδοθείσες ποσότητες κατσικίσιου γάλακτος μειώθηκαν από τους 170.403 τόνους στους 146.315 τόνους.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι έχουμε μικρή αλλά σημαντική μείωση στις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος και αυτή η μείωση που δείχνουν τα στοιχεία είναι αντίστοιχη της παραγωγής γάλακτος που έχει η Λέσβος κάθε χρόνο. Μείωση εκτιμάται ότι υπάρχει και στην παραγωγή γάλακτος της Λέσβου, οι κτηνοτρόφοι του νησιού εκτιμούν δε ότι από τους 300 τόνους πρόβειου γάλακτος που παράγονταν πριν δύο χρόνια, τώρα η παραγωγή έχει υποχωρήσει κοντά στους 250 τόνους.
Τα παραπάνω στοιχεία ισχυροποιούν τις πληροφορίες ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ηπειρωτική Ελλάδα για το αιγοπρόβειο γάλα της Λέσβου. Όσον αφορά το ενδιαφέρον του ομίλου «Κολιός», οι πηγές μας επιμένουν ότι είναι υπαρκτό και συγκεκριμένο. Όμως, πέρα από αυτό, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι συνεταιρισμοί - που ξεκίνησαν την προσπάθεια να δημιουργήσουν συνεταιριστικό εργοστάσιο στη Λέσβο - το φετινό χειμώνα να προχωρήσουν σε συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες από την ηπειρωτική Ελλάδα. Μια τέτοια κίνηση είναι εύκολο να γίνει αν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την παραλαβή του γάλακτος.
Η κίνηση αυτή επιχειρήθηκε να γίνει και τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά απέτυχε. Είναι δε μια λύση, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να πετύχουν το στόχο τους για άνοδο της τιμής του γάλακτος στα επίπεδα που επιδιώκουν.

Καθορίστηκε ποιοτικό πριμ για το γάλα
Μετά την αύξηση του ορίου του μικροβιακού φορτίου που μπορεί να φέρει το αιγοπρόβειο γάλα, προκειμένου οι παραγωγοί του να λάβουν το παρακράτημα, ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) προχώρησε στον προσδιορισμό των ποσών και των δικαιούχων ανά κατηγορία. Έτσι, το 100% του πριμ, που για φέτος ανέρχεται στα 3,35 λεπτά το κιλό, θα εισπράξουν, σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ, οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων που παρέδωσαν γάλα με μικροβιακό φορτίο από 0 έως 500.000 μικρόβια ανά κυβικό εκατοστό.
Το 70% του πριμ, που για φέτος ανέρχεται στα 2,3 λεπτά το κιλό, θα εισπράξουν οι αιγοπροβατοτρόφοι που παρέδωσαν γάλα με μικροβιακό φορτίο από 500.000 έως 1.000.000 μικρόβια ανά κυβικό εκατοστό.
Οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι της πρώτης κατηγορίας ανέρχονται σε 12.990 άτομα με παραδόσεις 272.988 τόνων και οι δικαιούχοι της δεύτερης κατηγορίας ανέρχονται σε 10.061 άτομα με συνολικές παραδόσεις 197.628 τόνων.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey