Μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητο να ανοίγουν τα μαγαζιά της αγοράς της Μυτιλήνης Δευτέρα απόγευμα και Κυριακές. Όμως τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητο να ανοίγουν τα μαγαζιά της αγοράς της Μυτιλήνης Δευτέρα απόγευμα και Κυριακές. Όμως τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλούς εμπόρους να το ξανασκεφτούν, θέλοντας να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα να αυξήσουν τον τζίρο τους. Κι αυτό φάνηκε στην τακτική γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου, όπου αρκετοί έμποροι ζήτησαν να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές και κάποια απογεύματα.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης προκειμένου να μορφοποιηθούν οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη συνέλευση. Εκεί αποφασίσθηκε να προταθούν σημαντικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς της πόλης και να κατατεθούν στην έκτακτη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 7:30 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου. Εφόσον στη συνέλευση υπάρξει απαρτία, θα ληφθούν αποφάσεις από τη συνέλευση. Αν δεν υπάρξει απαρτία, οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Συλλόγου.
Τι προβλέπεται
Η πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας, πιλοτικά, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αν διαπιστωθεί ότι έχει θετικό αποτέλεσμα, τότε θα καθιερωθεί. Επίσης θα προταθεί όσα καταστήματα το επιθυμούν να ανοίξουν τις Κυριακές, που στο λιμάνι της Μυτιλήνη έρχονται κρουαζιερόπλοια. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα ζητηθεί ειδική άδεια από τη νομαρχία, η οποία έχει δεσμευτεί πως θα τη χορηγήσει. Επί της ουσίας, τα καταστήματα που ενδιαφέρονται, θα ανοίξουν για τρεις Κυριακές, μια και μόνο τόσες μένουν για να συμπληρωθεί το φετινό πρόγραμμα των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων. Κατά μία έννοια, οι λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα λειτουργήσει ως προπομπός για την επόμενη χρονιά.
Για την καλύτερη αξιοποίηση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει καλέσει στη συνέλευσή του να συμμετάσχουν δύο ναυτιλιακοί πράκτορες που πρακτορεύουν τα πλοία.
Επίσης θα προταθεί να μην κλείνουν τα καταστήματα της Μυτιλήνης το απόγευμα της εορτής του Αγίου Ραφαήλ και την ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Κλειστά θα συνεχίσουν να παραμένουν τα καταστήματα στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και του Σταυρού, αφού αυτό προβλέπεται από νόμο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιο εμπορικό κατάστημα το επιθυμεί μπορεί να λειτουργεί τα απογεύματα της Δευτέρας, του Αγίου Πνεύματος και ανήμερα του Αγίου Ραφαήλ. Η απόφαση που λαμβάνει ο Εμπορικός Σύλλογος για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι προαιρετική, δηλαδή την ακολουθούν όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν.
Τι λένε
Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νίκος Αθανάσης μάς είπε: «Η απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ήταν ομόφωνη. Προσωπικά είχα κάποιες ενστάσεις κατά πόσο μπορεί αυτό το μέτρο να είναι αποδοτικό, αλλά βλέποντας το ενδιαφέρον πολλών συναδέλφων πείστηκα πως πρέπει να το δοκιμάσουμε.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε στο «Ε» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου, η οποία παράλληλα καλεί τους εμπόρους να πάρουν μαζικά μέρος στη συνέλευση ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση, προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Σύλλογός μας έχει μεγάλη δύναμη. Είναι καιρός να το αντιληφθούμε και να την αξιοποιήσουμε.»
Καθιερώνονται «ημέρες αγοράς»
Το δεύτερο θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου αφορά στην καθιέρωση της Πέμπτης ως ημέρας αγοράς. Συγκεκριμένα θα προταθεί, μετά το τέλος των εκπτώσεων, δηλαδή από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, τα καταστήματα να βγάζουν σε προσφορά τα προϊόντα που επιθυμούν.
Η κίνηση αυτή ως στόχο έχει να ανασχέσει την τάση των καταναλωτών της Μυτιλήνης κάθε Πέμπτη να πηγαίνουν για ψώνια στο Αϊβαλί. Από την επιτυχία ή μη της κίνησης αυτής θα αποφασισθεί η αξιοποίηση του μέτρου κατά τη θερινή περίοδο του επόμενου χρόνου.
Άλλα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης είναι η διοργάνωση συνεδρίου για την οικονομική κρίση και ο ορισμός οργανωτικής επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό, επιδίωξη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης είναι να συνεργαστεί με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής και στο συνέδριο να κληθούν πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες, που θα αναλύσουν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Ακόμη θα συζητηθεί η ανάπτυξη συνεργασίας του Εμπορικού Συλλόγου με τους πολιτιστικούς φορείς της Λέσβου, αλλά και η έκδοση περιοδικού εντύπου του Συλλόγου.