
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο γείτονας μας με ρίζες την οικογένειας του από την Λέσβο και την Αλβανία, από μικρός θυμάται που τέτοιες μέρες φτιάχνανε σπίτι τους λουκούμια και μας λέει: Τα λουκούμια γνωστά στη Μ. Ασία από τον 15ο αιώνα, προωθήθηκαν ιδιαίτερα κατά τον 17ο αιώναεπί Οθωμανικών ήταν γνωστά αρχικά ως Rahat-ülhulkum (κάτι σαν φάρμακο καταπραϋντικό του λαιμού) και στην Ευρώπη ως γλύκισμα το «TurkishDelight». Αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε Σουτζούκ Λουκούμ στη Τουρκία συνήθως το λένε Σαφράμπολ Λουκούμ απ την Σαφράμπολι που έχει φημισμένα τέτοια λουκούμια με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς. Το Σουτζούκ Λουκούμ με καρύδια και χυμό σταφυλιού( κι από άλλα φρούτα μούρα, σύκα κλπ) λέγεται και «Orcik» και θεωρείται ότι κατάγεται απ’ την Γεωργία. Τα υλικά : 2 κιλά σταφύλια, 1 ποτήρι βουτυρόγαλα, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας νισεστέ, 1 κιλό καρύδια. Εκτέλεση: Στύβουμε τα σταφύλια, σουρώνουμε τον χυμό τους και τον βράζουμε ώστε να γίνει ένα αραιό σιρόπι. Κρατάμε στην άκρη 1 ποτήρι απ’ αυτό, σ ένα μπολ χτυπάμε το βουτυρόγαλα, το αλεύρι, το άμυλο και τη ζάχαρη προσθέτουμε και το σιρόπι Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, χτυπάμε με το αραιό σιρόπι και το αφήνουμε να πάρει βράση για να γίνει πολτός. Στη συνέχεια βυθίζουμε τις αρμαθιές με τα καρύδια που έχουμε ήδη περάσει σε κλωστή ξανά και ξανά ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό πάχος. Μετά τα κρεμούμε αρκετές μέρες στον ήλιο να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο και τα διατηρούμε είτε στο ψυγείο είτε στο ντουλάπι.