
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην παραγωγή βοτάνων στην Τουρκία, έτσι το 2016 στην Σαμψούντα 7 αγρότες επιδοτήθηκαν και πειραματίσθηκαν να παράγουν σαλέπι. Σήμερα οι αγρότες έγιναν 150,ενώ πολλοί άλλοι ζητούν να ενταχθούν στους επιδοτούμενους καλλιεργητές αλλά προσκρούουν σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Καλλιεργούν έκταση 60 στρ. με αναλογία κάτω από κατάλληλες συνθήκες να φύονται 200 χιλ. φυτά ανά στρέμμα. Κατά την συγκομιδή που έπεται της ανθοφορίας παίρνουν τους κονδύλους από τα φυτά και τα ξαναφυτεύουν στο έδαφος για να υπάρχουν και να πολλαπλασιαστούν την επόμενη χρονιά. Όταν γίνει σωστή η καλλιέργεια μπορεί το στρέμμα να αποδώσει 800 κιλά έως ένα τόνο προϊόντος. Το φρέσκο σαλέπι ( οι κόνδυλοι πωλούνται προς 250 λίρες το κιλό ενώ το αποξηραμένο (σκόνη) 2 χιλ. λίρες !!!Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θεωρείται ιδανική για το σαλέπι. Η ομάδα καλλιεργητών της Σαμψούντας παράγει έως 30 τόνους κατ’ έτος που γίνονται ανάρπαστοι καθόσον οι 20 εξ αυτών διατίθενται με συμβόλαια που έχουν ήδη γίνει σε βιομηχανίες παγωτού και οι άλλοι 10 στο εμπόριο. Χρειάζεται να παραχθεί περισσότερο σαλέπι για να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας. Το σαλέπι είναι φυτό ποώδες (άγρια ορχιδέα) αποξηραμένο κονιορτοποιημένο χρησιμοποιείται ως αφέψημα αλλά και στην παραγωγή παγωτού, ειδικά λόγω της ουσίας γλυκομαννάνης που περιέχει. Δίνει ενέργεια, μαλακώνει το στήθος, αυξάνει τη λειτουργική δύναμη του μυαλού, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια και παρέχει σοβαρή υποστήριξη στον οργανισμό σε πολλά άλλα θέματα.